Categorized | Sport

Şocant: Adrian Mutu s-a dopat cu sibutramină

Atacantul Fiorentinei, Adrian Mutu, a fost depistat dopat cu sibutramină la finalul partidei cu Bari, din 10 ianuarie 2010. Mutu este recidivist şi riscă conform noului cod WADA al Comisiei Internaţionale Antidoping, o suspendare între 1 şi 4 ani. Mutu a mai fost supendat 7 luni în octombrie 2004, la Chelsea, după ce consumase cocaină. „Comitetul Olimpic Italian (CONI) comunică faptul că, în urma testelor efectuate de Laboratorul din Roma, s-a descoperit un rezultat pozitiv. În urma analizării primului eşantion s-a descoperit prezenţa de metaboliţi ai sibutraminei în cazul lui Adrian Mutu, în urma unui control antidoping dispus de Comisia de control antidoping pe data de 10 ianuarie 2010, la Florenţa, cu ocazia meciului de campionat Fiorentina – Bari”, se arată într-un comunicat remis de CONI. La aflarea veştii, atacantul român s-a oprit din şedinţa de pregătire, a fost preluat imediat de medicul echipei toscane Paolo Manetti şi managerul echipei Roberto Ripa pentru a da explicaţii. Deşi informaţia nu a apărut de mult timp pe piaţa media, mai multe ziare au reacţionat la aflarea veştii. Astfel, „The Sun” a titrat pe prima pagină: „Atacantul Mutu a cazut testul antidoping!”. Ziarul englez a fost urmat de „Corriere dello sport” – „Mutu e recidivist!”, „Le Figaro”: „Mutu a folosit din nou substanţe aflate pe lista celor interzise şi riscă 4 ani de suspendare!”, „Gazzetta dello Sport”: „Mutu a recidivat şi riscă până la 4 ani de suspendare!”, „USA Today” : „Cariera plină de probleme a lui Mutu a luat-o din nou pe un drum greşit! Mutu a picat testul antidoping!”. Singurii care îi acordă o oarecare clemenţă lui Mutu sunt redactorii de la „Fiorentina News” care au scris: „Aflat într-un vârf de performanţă în acest moment, Mutu a fost depistat pozitiv după un control antidoping! Pentru român va urma o perioadă extrem de dificilă”

Ciprian Marica: „Nu cred aşa ceva!”

Adrian Mutu este la al doilea incident de acest fel, în 2004 pe când era jucător la Chelsea, fiind depistat pozitiv cu cocaină în 2004. Atacantul român consumase substanţa în luna septembrie, într-o perioadă în care nu se afla în graţiile tehnicianului de atunci al lui Chelsea, Jose Mourinho. Colegii atacantului român sunt fie şocaţi, fie nu le vine să creadă. „Nu cred aşa ceva, mă surprinde vestea! N-am auzit în viaţa mea de această substanţă. Doamne fereşte ca Adi să fie suspendat! Important e să vedem despre ce e vorba, poate e doar o neînţelegere. E posibil ca doctorul să-i fi administrat vreun medicament, iar el să nu ştie despre ce era vorba”, a declarat Ciprian Marica pentru gsp.ro. Dorinel Munteanu, reprezentant al generaţiei de aur a fotbalului românesc consideră că, în cazul în care ştirea este adevărată, Mutu şi-a încheiat cariera. „Sunt surprins. Îmi pare rău pentru el, dar dacă e adevărat, şi-a încheiat cariera. E o pierdere uriaşă pentru noi. Nu ştiu dacă a fost o greşeala sau nu, dar trebuia să fie atent la cariera lui. Cred că a luat pe propria răspundere acest medicament”, a declarat Munteanu la emisiunea „Contraatac” de pe gsp.ro.

Ce este sibutramina şi care sunt şansele de scăpare ale lui Mutu

„Sibutramina face parte din clasa amfetaninelor, care n-are reputaţie pentru dopaj. Apogeul amfetaminei a fost în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, cînd aviatorii se dopau cu amfetanină pentru că zburau noaptea. Amfetamina stimulează sistemul nervos central, dă o stare de agitaţie şi măreşte frecvenţa cardiacă”, a declarat pentru „Gsp.ro”, Ioan Drăgan fost director al Institului Naţional de Medicină Sportivă. Ioan Fulga, profesor universitar la Facultatea de Farmacologie, susţine că medicamentul creşte capacitatea de efort: „Stimulează sistemul nervos. Are efect asemănător cu cel al amfetaminei. A fost interzisă în România pentru că erau unele riscuri cardio-vasulare. Diminuează foamea, dar în acelaşi timp creşte capacitatea de efort şi performanţa sportivului. Dacă se administrează în cantităţi mari, poate crea dependenţă. În combinaţie cu alcoolul, poate crea o anumită stare de bine. Alcoolul dezinhibă, iar sibutramina creşte excitaţia. Acest medicament iese foarte repede din organism”, a declarat Fulga la „Sport.ro”. Există însă şi păreri pozitive, conform cărora fotbalistul putea să se dopeze fără să îşi dea seama. „Sunt în mari dubii că Mutu ar fi luat intenţionat această substanţă, deoarece subitramina se găseşte în foarte multe medicamente. Această substanţă reprezintă un risc prea mare cu efecte prea mici pentru orice sportiv. Din păcate, Mutu este recidivist în acest sens şi nu cred că va scăpa prea uşor, mai ales că cei depistaţi pozitiv la prima probă, în cele mai multe cazuri vor fi depistaţi pozitiv şi la cea de-a doua”, a declarat pentru „Mediafax” doctorul Alin Popescu, specialist în medicină sportivă. De o părere asemănătoare este şi Piero Volpi, fostul medic sportiv al clubului Internazionale Milano: „Mutu s-a dopat iraţional, deoarece sibutramina nu aduce niciun beneficiu. Sibutramina este o substanţă care este prescrisă pentru a reduce senzaţia de foame. Mi se pare anormal ca Mutu să folosească sibutramina, pentru că nu văd de ce avea nevoie de această substanţă. Este o eraore din partea jucătorului şi ar putea fi suspendat de WADA, care este extrem de severă în astfel de cazuri. Nu pot înţelege de ce a luat acest produs. Jucătorul nu îşi putea îmbunătăţi prestaţiile din teren cu ajutorul acestei substanţe”, a explicat Volpi. Din primele informaţii, se pare că Adrian Mutu riscă o suspendare între 1 şi 4 ani din orice competiţie profesionistă, însă o decizie oficială nu a fost încă dată publicităţii.

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult