Categorized | Oradea

Eurobusiness Parc – un nou motiv de dispută politică

Cel mai supărat politician din municipiu, Mircea Matei l-a atacat din nou într-o conferinţă de presă pe Ilie Bolojan. De data aceasta motivul îl constituie viitorul parc industrial despre care Matei susţine că va fi făcut în interesul firmele de casă ale lui Ilie Bolojan şi nu a locuitorilor municipiului Oradea. De cealaltă parte reprezentanţii municipalităţii îi iau apărarea lui Bolojan susţinând că beneficiile de pe urma Parcului vor fi mult mai însemnate decât pierderile iar pentru concesionarea unui teren în Parcul Industrial se poate înscrie orice firmă. Chiar şi cele de casă ale PD-L-ului. Reprezentanţii Partidului Democrat Liberal Bihor susţin că au găsit o serie de nereguli în ceea ce priveşte proiectul Parcului Industrial, şi că aceste reguli dovedesc fie faptul că Ilie Bolojan urmăreşte să avantajeze anumite firme în detrimentul municipalităţii, fie are specialişti care nu se pricep aşa cum ar trebui la întocmirea unui proiect. Prima dintre probleme identificate de democrat-liberali în proiect o reprezintă trecerea terenului din domeniul public al municipiului Oradea în domeniul privat, despre care ei susţin că este nelegală. Asta deoarece destinaţia avută în vedere la dobândirea terenului (aceea de parc industrial) nu s-a schimbat, iar parcul industrial a fost declarat prin Ordonanţa 105/2008 de interes public. „Scopul acestei treceri din domeniul public în domeniul privat a fost: posibilitatea vânzării terenului la preţuri neevaluate corect şi evitarea aplicării prevederilor legale privind concesionarea bunurilor din domeniul public al municipiului”, susţine Mircea Matei.

Pedeliştii oferă şi soluţii

O altă problemă o reprezintă aplicare procedurii de negociere directă pentru unii agenţi economici, deşi aceasta este interzisă de art.123, alin.(2) din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale care prevede că vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică. Nici redevenţa minimă stabilită de municipalitate nu este în regulă. Valoarea ei este de 8 euro pe mp pentru 25 d e ani, valoare determinată printr-un raport de evaluare elaborat la finalul anului 2008, raport care avea în vedere o investiţie în utilităţi de 8 milioane euro. Dar, susţin democrat liberalii, în anul 2009, prin studii de fezabilitate elaborate de municipiul Oradea, s-a stabilit necesitatea realizării unei investiţii în utilităţi de 23 milioane euro, iar terenul nu a fost reevaluat în lumina acestei noi ipoteze. O altă neregulă importantă este faptul că nu se interzice revânzarea terenului şi a construcţiilor într-un anumit termen, acestea putând fi vândute imediat după finalizarea investiţiei prin diverse metode (forţarea neplăţii redevenţei, acordul administratorului parcului, etc.) Dacă mai adaugăm la aceste probleme şi faptul că nu se impune păstrarea numărului de locuri de muncă ofertat la licitaţie, pentru care investitorul primeşte punctaj la licitaţie, preţul de vânzare nu se actualizează în timp, contractele de concesiune conţin clauze de confidenţialitate, deşi acestea sunt acte administrative conform legii contenciosului administrativ şi, prin urmare, este garantat accesul la informaţia de interes public conţinută în aceste contracte, avem imaginea completă a argumentaţiei pedeliştilor. Aceştia vin şi cu o serie de măsuri care, cred ei, ar trebui luate de urgenţă pentru intrarea în legalitate a parcului. „Considerăm oportune următoarele măsuri: trecerea terenului din domeniul privat al municipiul în domeniul public al acestuia, rezilierea contractelor de concesiune care prevăd clauze nelegale raportat la cele precizate mai sus şi reluarea procedurilor de concesionare cu respectarea prevederilor legale în materie. Scopul acestor măsuri este protejarea şi promovarea intereselor municipiului Oradea printr-o judicioasă gestiune patrimonială, protejarea personalor implicate în concesionarea sau vânzarea de terenuri (Primarul Municipiului Oradea şi administratorul S.C EUROBUSINESS PARC) pentru a nu li se putea imputa crearea de prejudicii patrimoniale sau eventuala retragere a titlului de parc industrial ca urmare a schimbării condiţiilor valabile la acordarea acestuia”, se arată într-un comunicat remis de Partidul Democrat Liberal, filiala Bihor.

„Valoarea investiţiilor va acoperi în totalitate pierderile”

Reprezentanţii primăriei susţin că argumentele folosite de Mircea Matei sunt false şi că nu se poate vorbi de avantajarea cuiva atâta timp cât toate terenurile sunt atribuite prin licitaţii deschise. Conform acestora, chiar dacă după 25 de ani firmele vor putea să îşi cumpere terenurile concesionate, beneficiile pe care municipalitatea le va obţine din taxe şi impozite, plus crearea unui mare număr de locuri de muncă vor fi cu mult mai mari decât pierderile suferite. Referitor la licitaţiile directe, reprezentanţii primăriei susţin că pe de o parte există o hotărâre de consiliu care le permite acest lucru iar pe de altă parte este în interesul municipalităţii atribuirea a cât mai multor contracte. „Pe nimeni nu mai miră afirmaţiile lui Mircea Matei. Pentru el disputa este pe primul plan şi nu interesul orădenilor. Nici măcar al celor care au votat la alegerile precedente PDL. Dintr-o investiţie atât de importantă cum este acest parc industrial se vor scoate foarte mulţi bani, pe care municipalitatea îi va folosi în folosul tuturor orădenilor. Să nu mai vorbim de locurile de muncă ce se vor crea. Democrat-liberalii au motive să fie supăraţi. Oradea evoluează şi o face bine, chiar şi fără banii pe care Guvernul ar trebui să îi trimită în acest municipiu. Cât despre firmele din Parcul Industrial, orice firmă poate concesiona o parcelă de teren şi poate face investiţii. Chiar şi firmele de casă ale pedeliştilor”, a declarat, sub anonimat, un reprezentant al Primăriei municipiului Oradea.

This post was written by:

- who has written 4273 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult