Categorized | Social

Concurs de idei pentru un municipiu European

Ordinul Arhitecţilor filiala Bihor împreună cu Primăria municipiului Oradea a organizat la sfârşitul acestei săptămâni o conferinţă de presă la care a anunţat că va pune în practică un concurs de idei pentru modernizarea municipiului.

Proiectul general de modernizare a centrului oraşului Oradea va începe, aşa cum este şi normal, cu un concurs de idei care va avea drept scop selecţionarea soluţiilor optime şi stabilirea documentaţiei necesare acestui proiect. Cele trei domenii pe care se aşteaptă implicarea arhitecţilor orădeni vor fi: „Semnalul de intrare în municipiul Oradea, amenajarea spaţiului urban – Strada Republicii şi amenajarea restaurativă, reabilitare şi dezvoltare urbană zona Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. „În toată lumea civilizată există această practică de a consulta populaţia pentru că, până la urmă, ei îi sunt destinate aceste îmbunătăţiri”, a explicat Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Alexandru Moisi. În ceea ce priveşte, modificările care se vor face pentru restaurarea noului centru, mai multe detalii a dat arhitectul Valentin Zisu: „Oradea are un mare potenţial arhitectural atât pentru turişti cât şi pentru orădeni. Noi dorim să păstrăm acest potenţial şi să îl îmbunătăţim, tocmai de aceea am mers pe un concurs de idei. Avem o serie de linii bine trasate în ceea ce priveşte modernizarea centrului, dar şi detalii pe care urmează să le stabilim prin aceste concursuri de idei. Determinaţiile trasate de noi, sunt particularizate pe arhitectura şi forma centrului municipiului dar urmăresc şi modelele Europene după care se dezvoltă de obicei oraşele. După cum ştiţi, se vorbeşte de continuarea pietonalei cu strada Vasile Aecsandri şi de realizarea unui pasaj subteran care să lege Parcul 1 Decembrie de Cetatea Oradea. Dorim ca circulaţia maşinilor să fie deviată astfel încât să se poată circula pietonal pe ambele străzi care înconjoară parcul 1 Decembrie. Vom căuta modele speciale pentru mobilier urban, vom amplasa centre de informare turistică şi sperăm să facem şi o cafenea literară”.

Deşi nu se poate vorbi încă de un calendar după care să decurgă acest proiect, şeful arhitecţilor, Alexandru Moisi a declarat că speră ca proiectul să fie finalizat până în anul 2020.

This post was written by:

- who has written 4273 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult