Categorized | Social

Concurs de idei pentru un municipiu European

Ordinul Arhitecţilor filiala Bihor împreună cu Primăria municipiului Oradea a organizat la sfârşitul acestei săptămâni o conferinţă de presă la care a anunţat că va pune în practică un concurs de idei pentru modernizarea municipiului.

Proiectul general de modernizare a centrului oraşului Oradea va începe, aşa cum este şi normal, cu un concurs de idei care va avea drept scop selecţionarea soluţiilor optime şi stabilirea documentaţiei necesare acestui proiect. Cele trei domenii pe care se aşteaptă implicarea arhitecţilor orădeni vor fi: „Semnalul de intrare în municipiul Oradea, amenajarea spaţiului urban – Strada Republicii şi amenajarea restaurativă, reabilitare şi dezvoltare urbană zona Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. „În toată lumea civilizată există această practică de a consulta populaţia pentru că, până la urmă, ei îi sunt destinate aceste îmbunătăţiri”, a explicat Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Alexandru Moisi. În ceea ce priveşte, modificările care se vor face pentru restaurarea noului centru, mai multe detalii a dat arhitectul Valentin Zisu: „Oradea are un mare potenţial arhitectural atât pentru turişti cât şi pentru orădeni. Noi dorim să păstrăm acest potenţial şi să îl îmbunătăţim, tocmai de aceea am mers pe un concurs de idei. Avem o serie de linii bine trasate în ceea ce priveşte modernizarea centrului, dar şi detalii pe care urmează să le stabilim prin aceste concursuri de idei. Determinaţiile trasate de noi, sunt particularizate pe arhitectura şi forma centrului municipiului dar urmăresc şi modelele Europene după care se dezvoltă de obicei oraşele. După cum ştiţi, se vorbeşte de continuarea pietonalei cu strada Vasile Aecsandri şi de realizarea unui pasaj subteran care să lege Parcul 1 Decembrie de Cetatea Oradea. Dorim ca circulaţia maşinilor să fie deviată astfel încât să se poată circula pietonal pe ambele străzi care înconjoară parcul 1 Decembrie. Vom căuta modele speciale pentru mobilier urban, vom amplasa centre de informare turistică şi sperăm să facem şi o cafenea literară”.

Deşi nu se poate vorbi încă de un calendar după care să decurgă acest proiect, şeful arhitecţilor, Alexandru Moisi a declarat că speră ca proiectul să fie finalizat până în anul 2020.

This post was written by:

- who has written 4338 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult