Categorized | Social

Concurs de idei pentru un municipiu European

Ordinul Arhitecţilor filiala Bihor împreună cu Primăria municipiului Oradea a organizat la sfârşitul acestei săptămâni o conferinţă de presă la care a anunţat că va pune în practică un concurs de idei pentru modernizarea municipiului.

Proiectul general de modernizare a centrului oraşului Oradea va începe, aşa cum este şi normal, cu un concurs de idei care va avea drept scop selecţionarea soluţiilor optime şi stabilirea documentaţiei necesare acestui proiect. Cele trei domenii pe care se aşteaptă implicarea arhitecţilor orădeni vor fi: „Semnalul de intrare în municipiul Oradea, amenajarea spaţiului urban – Strada Republicii şi amenajarea restaurativă, reabilitare şi dezvoltare urbană zona Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. „În toată lumea civilizată există această practică de a consulta populaţia pentru că, până la urmă, ei îi sunt destinate aceste îmbunătăţiri”, a explicat Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Alexandru Moisi. În ceea ce priveşte, modificările care se vor face pentru restaurarea noului centru, mai multe detalii a dat arhitectul Valentin Zisu: „Oradea are un mare potenţial arhitectural atât pentru turişti cât şi pentru orădeni. Noi dorim să păstrăm acest potenţial şi să îl îmbunătăţim, tocmai de aceea am mers pe un concurs de idei. Avem o serie de linii bine trasate în ceea ce priveşte modernizarea centrului, dar şi detalii pe care urmează să le stabilim prin aceste concursuri de idei. Determinaţiile trasate de noi, sunt particularizate pe arhitectura şi forma centrului municipiului dar urmăresc şi modelele Europene după care se dezvoltă de obicei oraşele. După cum ştiţi, se vorbeşte de continuarea pietonalei cu strada Vasile Aecsandri şi de realizarea unui pasaj subteran care să lege Parcul 1 Decembrie de Cetatea Oradea. Dorim ca circulaţia maşinilor să fie deviată astfel încât să se poată circula pietonal pe ambele străzi care înconjoară parcul 1 Decembrie. Vom căuta modele speciale pentru mobilier urban, vom amplasa centre de informare turistică şi sperăm să facem şi o cafenea literară”.

Deşi nu se poate vorbi încă de un calendar după care să decurgă acest proiect, şeful arhitecţilor, Alexandru Moisi a declarat că speră ca proiectul să fie finalizat până în anul 2020.

This post was written by:

- who has written 4246 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult