Categorized | Social

Ioan Ţenţ, FSLI Bihor: „Sistemul de învăţământ este în prag de dezintegrare”

Marţi de la ora 14:00 reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Bihor au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva ultimelor măsuri luate de Guvern. Deşi a semănat mai degrabă cu o adunare de pensionari dezorganizaţi şi lipsiţi de coerenţă, presa a făcut ca mitingul să aibă efectul scontat.

Deşi la telefon liderul de sindicat Ioan Ţenţ susţinea că vor veni 2.000 de persoane, în faţa prefecturii abia dacă se strânsesră 100. Cu texte învăţate ca şi copii din clasele primare şi scandări incoerente şi teatrale, profesorii au arătat mai degrabă ca o adunătură de pensionari puşi să joace un rol, decât ca nişte oameni supăraţi, hotărâţi să îşi ceară cu orice preţ drepturile. Scandările începeau ca la galeriile echipelor de fotbal cu cineva care dădea tonul sau ca pe timpul lui Ceauşescu când se pregăteau în culise aplaudaci. Trecând peste aceste observaţii de fond, discursul liderului FSLI a fost mai mult decât dur, dar, din păcate, potrivit cu realitatea pe care o trăiesc astăzi profesorii. „Sistemul de învăţământ este în prag de dezintegrare. În anul 2009 17.000 de posturi didactice au fost disponibilizate, în decembrie şi noiembrie 2009, ne-a fost luat 15% din salariu. Până acolo a mers mintea Guvernanţilor români, încât şi acele umilitoare forme de recompensare, cu privire la legea asigurărilor sociale şi a biletelor de tratament pe luna iulie şi august ne-au fost luate. Acum s-au trezit aceşti stimabili Guvernanţi că de fapt al 13-lea salariu este o prevedere legală din Legea Bugetului pe 2009 şi că nu se pot juca cu acest drept al nostru. El trebuia să fie acordat cel mai târziu în luna ianuarie. Suntem în martie şi încă nu a apărut în buzunarele noastre. Avem o sentinţă judecătorească, 829 din 22 mai 2009, ea trebuia să fie pusă în aplicare în termen de 15 zile conform codului muncii. Nicio unitate şcolară din Oradea nu a luat la această oră nicio diferenţă salarială. Legea 330 propune reîncadrarea noastră la 1 ianuarie 2010 cu ultimul salariul de pe luna decembrie 2009. În contextul în care indicele de multiplicare este 299,993 acest lucru ne aduce înapoi la 31 decembrie 2006. Aşa înţeleg aceşti simpatici politicieni să îşi bată joc de noi”. După ce au încheiat discursul, liderii FSLI au mers la prefect să îi înmâneze în scris nemulţumirile cadrelor didactice din Bihor. Printre acestea se găseşte neaplicarea legii 221 promulgată de Preşedintele României, precum şi „nerespectare legilor chiar de către organul care ar trebui să vegheze asupra lor, Guvernul României. În anul 2009 Guvernul a emis o serie de ordonanţe începând cu ordonanţa 1 din 30 ianuarie 2009 şi continuând cu Ordonanţa 31, ordonanţa 40, ordonanţa 34, 37, 60, 71 etc., toate aceste ordonanţe reuşind să blocheze aplicarea legilor în vigoare şi îngheţarea oricăror majorări salariale plus negocierile contractelor colective de muncă la nivel de ramură”, se precizează în scrisoarea de protest.

This post was written by:

- who has written 4360 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult