Categorized | Oradea

Lucia Varga nemulţumită de ineficienţa Guvernului

Conform deputatului liberal Lucia Varga, un fond de 300 de milioane de euro proveniţi din taxa auto şi din taxa de mediu, sta necheltuit, deşi ar putea fi folosit pentru diferite programe de mediu, atât de necesare în România, mai ales în acestă perioadă de criză.

Proiectele verzi sunt o oportunitate pentru românii care vor să aibe un mediu curat, cu parcuri, cu terenuri împădurite, pentru cei care cred într-o dezvoltare durabilă şi în utilizarea energiilor regenerabile şi ar fi dispuşi să facă investiţii, alături de stat, utilizând energia geotermală, eoliană, sau solară. Grav este că de la an la an, sumele acumulate rămân necheltuite şi se transferă în anul următor.

„Proiecte depuse rămân nefinaţate şi totul doar pentru că nimeni din actuala conducere a Ministerului Mediului şi a Administraţiei Fondului pentru Mediu nu depune un minim efort pentru a reduce birocraţia, pentru a urgenta aprobarea ghidurilor de finanţare şi pentru a demara proiecte de mediu absolut necesare pentru România. Programele demarate în vremea guvernării liberale şi care s-au bucurat de un real succes au fost stopate în mod nejustificat.

Programul „Casa Verde” a fost oprit, modificat, nici în prezent acesta nefiind operational. Desemenea, deşi ne aflăm la sfârşitul lunii martie, perioada propice pentru plantări, „Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului” prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, nu a fost lansat în acest an încălcându-se legislatia în vigoare care prevede că programul se aplică pe 10 ani pentru a ne alinia la media europeană privind suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor.

De aceea, printr-o declaraţie politică, i-am solicitat ministrului Mediului, domnului László BORBÉLY să ia măsuri urgente pentru normalizarea situaţiei la Administraţia Fondului pentru Mediu, să simplifice ghidul de finanţare a programului „Casa Verde” şi să facă accesibil programul şi pentru cetăţeni şi pentru agenţii economici. I-am solicitat, de asemenea, să demareze de urgenţă întocmirea Ghidurilor de finanţare pentru Programul de Împădurire a terenurilor degradate şi pentru celelalte programe pentru care sunt prevazute fonduri în bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să organizeze sesiuni de depunere de proiecte conform acestor ghiduri.

Protecţia mediului este o prioritate în folosul cetăţenilor şi o oportunitate pentru mediul de afaceri într-un an de criză, tocmai de aceea trebuie redusă birocraţia, iar  cei 300 de milioane de euro trebuie folosiţi pentru finanţarea proiectelor de mediu. Aceşti bani ar  fi o salvare pentru multe firme şi angajaţii acestora şi pentru aproape un milion de şomeri care şi-ar putea găsi astfel de lucru”.

se precizează în ultima declaraţie politică a deputatului Lucia Varga.

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult