Categorized | Cultură

Expoziţia aniversară Vasile Vénig

Cu ocazia aniversării a 80 de ani de viaţă ai fotografului Vasile Vénig, Galeria Euro Foto Art va organiza o expoziţie retrospectivă. Aceasta va avea loc în prezenţa autorului, vineri, 02 aprilie 2010, la ora 11:00

Lucrările expuse prezintă aproape toate genrurile artei fotografice: eseuri, socio-fotografii, peisaje portrete, nud etc. Singurul gen care lipseşte din lucrările sale este fotoreportajul, care este mai puţin agreat de autorul expoziţiei.Artistul fotograf expozant s-a născut la data de 03.11.1930, la Tasnad, judeţul Satu Mare. Din anul 1962, devine membru activ al Asociaţiei Artiştilor Fotografi, cu sediul în Bucureşti, iar în data de 11 ianuarie 2010, a obţinut distincţia de E.AAFR (Excelenţe ale Asociaţiei Artiştilor Fotografi din  România). Datorită meritelor sale artistice internaţionale, în anul 1976 a obţinut distincţia de A.FIAP (artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică). În anul 1965 a pus bazele Fotoclubului 9 Mai din Carei, al cărui preşedinte a fost timp de 7 ani, în cadrul căruia a iniţiat şi a coordonat organizarea unui Simpozion naţional de artă fotografică în acest oraş din vestul ţării. Din anul 1994, după desfiinţarea Fotoclubului, al cărui preşedinte a fost, a devenit membru creator al Clubului Fotografic Nufărul din Oradea, unde activează şi în prezent.

De-a lungul carierei sale artistice în permanenţă a avut la bază un concept bine definit despre arta fotografică. El a ştiut să gândească dinainte o fotografie artistică şi să definească mesajul artistic a acesteia. În perioada când lucrările sale au fost realizate în laboratoarele clasice de analog, el a ştiut să îmbunătăţească subiectele surpinse, cu diferite elemente grafice sau de mixaj, realizat cu ajutorul aparatului de mărit, a unor măşti sau şabloane confecţionate din carton duplex.Mesajul fotografiilor artistice ale lui Vasile Venig, împreună cu efectul şocant a acestora s-au putut vedea de la mare distanţă pe simezele galeriilor în intreaga lume. Multe din acestea au fost apreciate şi de diferite jurii naţionale şi internaţionale, multe din ele fiind distinse cu zeci premii şi medalii naţionale şi internaţionale. La vârsta de 74 de ani, a avut ambiţia de a trece la digital. După ce a procurat un aparat de fotografiat performant (Panasonic Lumix), a început să inveţe prelucrarea digitală a imaginilor fotografiate, fără să uite nicio clipă de compoziţiile bine gândite, frumos iluminate, dar nici problema cerului, care în imaginile sale strălucesc din cauza formelor deosebite ale norilor aşezaţi motivat la locul lor. Dealungul carierei sale a publicat sute de fotografii artistice în diferite albume şi cataloage, din lucrările lui au fost organizate mai multe expoziţii în diferite Galerii din Europa. El a făcut parte din zeci de jurii naţionale de artă fotografică chiar şi în prezent fiind nominalizat în rândul artiştilor fotografi agreaţi de AAFR, pentru jurii naţionale.

Vernisajul expoziţiei personale retrospective va avea loc în prezenţa autorului, vineri, 02 aprilie 2010, la ora 11:00. Lucrările vor fi prezentate publicului de către criticul de artă Ramona Novicov, iar expoziţia va deshisă oficial de artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP, care va participa la eveniment şi în calitate de preşedinte al AAFR.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 22 aprilie 2010, în zilele de lucru între orele 8,00 – 19,00, duminică între orele 9,00 – 12,30. Intrarea este liberă.

This post was written by:

- who has written 4258 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult