Categorized | Social

Protocol pentru un Criş mai curat

Primarul Ilie Bolojan şi directorul Administraţiei Naţionale „Apele Române” –  Administraţia Bazinală de „Apă Crişuri”, Pásztor Sándor, au semnat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, un protocol de colaborare cu privire la râul Crişul Repede.

Protocolul este valabil pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire. Acesta cuprinde responsabilităţile Primăriei municipiului Oradea şi pe cele ale Administraţiei Naţionale „Apele Române” – Administraţia Bazinală de „Apă Crişuri” şi are ca obiective specifice: asigurarea curăţeniei şi salubrizării digurilor, a malurilor şi a cursului de apă, asanarea terenurilor insalubre, prevenirea poluării apelor, transformarea malurilor râului într-o zonă de recreere, asigurarea unui climat de ordine şi curăţenie pe teritoriul municipiului Oradea. „Scopul acestui protocol este de a face ca, pe teritoriul municipiului Oradea, Crişul Repede să arate cât mai bine, astfel încât întreg arealul să fie o zonă de recreere pentru orădeni”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Conform protocolului, municipalitatea va curăţa zilnic de deşeuri malurile Crişului Repede, va amenaja malurile în vederea încurajării desfăşurării de activităţi în aer liber, va planta arbori, cu consultarea Comisiei consultative de mediu, va amenaja unele terenuri de sport în zona cartierului Ioşia şi str. Aluminei, va monta stâlpi pentru asigurarea iluminatului public, va amplasa bănci pe malul drept şi va amenaja zone de picnic.

Principalele responsabilităţi ale Administraţiei Naţionale „Apele Române” – Administraţia Bazinală de „Apă Crişuri” sunt următoarele: curăţarea periodică a albiei Crişului Repede, amenajarea luncii Crişului din zona Parcului Libertăţii, cu păstrarea mobilierului extistent, înlocuirea balustradelor de protecţie (etapa I-malul drept, zona pod Decebal-pod pontoane; etapa II-mal stâng, zona Pod Decebal-pod pontoane), organizarea de acţiuni privind protecţia mediului şi campanii de informare a cetăţenilor.

Prezentă la conferinţa de presă, viceprimarul Biro Rozalia a vorbit despre proiectul comun cu Ungaria, de amenajare a unei piste de biciclete, între Oradea şi Berettyóújfalu. Pista va avea o lungime de 35 de km, din care 8,9 km vor fi pe teritoriul municipiului Oradea, iar o parte din aceasta va fi amenajată pe malul Crişului. „Proiectul se află în faza a doua de evaluare, iar dacă totul merge bine vom obţine finanţare pentru realizarea lui şi lucrările vor demara la începutul anului viitor”, a declarat viceprimarul Biro Rozalia.

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Protocol pentru un Criş mai curat”

  1. The Fan spune:

    Poate sunt prea rautacios, dar parerea mea este ca singurul mod in care am putea mentine Crisul curat ar fi sa-l deviem la o distanta cat mai mare de toate orasele prin care trece. Omul e cel mai „jegos” animal, murdareste tot ce are la indemana…

  2. Sa nu generalizam. Eu spun ca sunt oameni si oameni. Eu nu arunc gunoaie decat la cosul de gunoi si sunt convins ca si tu faci la fel. Sunt peste 200.000 de oameni in orasul asta, plus cei care tranziteaza orasul, asa ca e normal sa fie printre noi si „nenorociti” din astia. Pe unii ii mai linistesc comunitarii, altii… or muri si ei intr-o zi!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult