Categorized | Educatie

Ken Vandermark şi Paal Nilssen-Love – Concert extraordinar de free jazz la Oradea

Deşi ne aflâm în plină criză economică, blogul MuzicaDeVest.ro îşi propune să-i aducă pe cei din alte oraşe la Oradea şi începe seria de evenimente culturale printr-un concert extraordinar de free jazz. Ken Vandermark si Paal Nilssen-Love Duo vor evolua la Posticum (Str. Teiului nr. 26) pe data de 16 Aprilie

Din cauza dezinteresului şi punerii factorului cantitativ înaintea celui calitativ, orădenii s-au obişnuit să mearga 70 de km până în Debrecen sau chiar 250 de km până la Budapesta pentru a participa la un eveniment cultural. Muzica De Vest şi oamenii care îi sunt în spate s-au gândit că Oradea merită şi altceva: ieşirea din tipare, din mainstream.  Concertul va începe la ora 21:00 iar biletul de intrare costă doar 10 lei. Duo-ul Ken Vandermark si Paal Nilssen-Love este unul dintre cele mai bine primite şi apreciate duo-uri de pe scena internaţională de jazz a momentului.

Concertul din Oradea este finanţat aproape în totalitate de blogul MuzicaDeVest.ro dar ne-am implicat financiar şi în organizarea unei sesiuni de free jazz şi in Sibiu. Am considerat că Sibiul nu poate fi vitregit de un astfel de concert deoarece acolo există o tradiţie în ceea ce priveşte astfel de evenimente.

Duo-ul Nilssen-Love şi Vandermark isi are începuturile în vara anului 2002, când au înregistrat un album, „Dual Pleasure“, în Oslo pentru casa de discuri norvegiană „Smalltown”. La scurt timp după aceasta au susţinut primul lor concert în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz Molde. Din 2002 Nilssen-Love şi Vandermark au susţinut numeroase concerte, inclusiv un tur scandinav în toamna anului 2006 cu duo-ul Mats Gustafsson si David Stackenas, un tur european în primăvara lui 2008 împreună cu -guitar duo- Terrie si Andy de la The Ex, un tur Nord American în vara lui 2008 şi un tur european în toamna anului 2009.

Abordarea lor muzicală a contextului de duo este feroce în intensitatea ei: un vârtej stilistic ce combină o viteză ritmică extremă cu o destrămare şi reasamblare formală. Pe multe planuri Nilssen-Love şi Vandermark sunt mai dezlănţuiţi în acest tablou decât în orice altă formulă, crează un mediu al improviaţiei construit în întregime pe risc, extremi în execuţie şi idei.

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult