Categorized | Oradea

Ioan Mang îl compară pe Funeriu cu tânărul din Craiova care a omorât un bătrân în bătaie pentru că traversa prea încet

Sfârşitul de săptămână a adus în faţa opiniei publice o nouă declaraţie şoc, făcută, de această dată, de senatorul PSD Ioan Mang. Acesta a afirmat, într-o conferinţă de presă, că actualul Ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu ar putea fi considerat un model care să ducă la formarea unor tineri precum bătăuşul din Craiova care a ucis un bătrân pentru că traversa pe trecerea de pietoni prea încet.

Comentraiul făcut de Ioan Mang a pornit de la atitudinea pe care Daniel Funeriu a avut-o în Senatul României, unde, conform social-democratului, ministrul educaţiei a fost arogant şi a arătat o lipsă crasă de respect faţă de instituţia al cărei reprezentant este.

„Nu ne aşteptam ca moţiunea pe educaţie propusă de PSD să treacă pentru că nu avem majoritate în Senat dar ne aşteptam ca domnul Funeriu să înţeleagă ceva din acest gest. Nu a fost cazul, ba mai mult domnul Funeriu a fost cât se poate de arogant faţă de cei din Senat. Ne-a solicitat să citim mai mult şi să spunem adevărul. Eu am ţinut neapărat să îi spun şi acolo câteva adevăruri şi să le spun şi celor din Bihor. Primul adevăr este că Ministerul Educaţiei are şi va avea în continuare probleme dacă la conducerea lui va continua să fie un om care nu are pic de respect faţă de cadrele didactice, faţă de sindicate, copii şi părinţii acestora. Cred că domnul Funeriu prin comportamentul dumnealui poate fi un model care să ducă la formarea unor indivizi ca tânărul din Craiova care a omorât în bătaie un bătrân pentru că, deşi traversase regulamentar pe trecerea de pietoni, o făcuse prea încet. Dacă Boc i-ar fi împrumutat biciul făcut cadou în Moldova, ne-ar fi luat cu siguranţă la bătaie pe toţi cei din Senat că avem alte păreri decât ale domniei sale. Un alt adevăr este acela că în România se înmulţesc grevele profesorilor, iar după cum s-a văzut în cazul cadrelor didactice de la Buzău, Daniel Funeriu nu are nici măcar bunul simţ să meargă acolo şi să vorbească cu oamenii. Un alt adevăr este că, deşi domnul Funeriu a promis că nu se va întâmpla acest lucru, după punerea în aplicare a ultimelor Ordonanţe de Guvern profesorilor le-au scăzut salariile. El a spus însă că niciun profesor nu a murit de foame, deşi au fost cazuri în care unii oameni s-au sinucis sau au făcut fapte necugetate pentru că nu au mai avut cu ce să îşi plătească ratele sau ce să pună familiilor lor pe masă. Dacă asta este ceea ce aşteaptă şi îşi doreşte Funeriu, ca profesorii să moară de foame, noi îi sugerăm să încerce cu cianură că are un efect mai rapid”

a declarat Ioan Mang.

„Dacă Funeriu va continua să îi trateze pe toţi cu dispreţ se va ajunge la îngheţarea anului şcolar”

Senatorul are previziuni sumbre în ceea ce priveşte situaţia din învăţământ. El consideră că profesorii au dreptate şi că nu se mai poate merge până la infinit cu compromisul pe care cadrele didactice îl fac de dragul elevilor. La fel de deranjat este şi de politizarea excesivă pe care senatorul susţine că o va aduce cu sine noua Lege a Educaţiei.

„Legea în forma pe care o propune Funeriu politizează în totalitate învăţământul. S-a ajuns ca politizarea să devină lege şi în învăţământul superior. Cum să pui şefi ai universităţilor prin concurs când ştim cu toţii cum face PDL concursurile pentru ocuparea funcţiilor în România. Cele mai clare exemple sunt concursurile pe care le-au luat ginerele lui Băsescu, Sida şi Pogea junior. Un ultim lucru pe care ar trebui să îl ştie domnul Funeriu este că o Lege a Educaţiei nu este normal să fie impusă cu forţa de către un singur om unei întregi ţări. Pentru o Lege a Educaţiei trebuie consultată societatea civilă, cadrele didactice, sindicatele, părinţii, chiar şi copiii în unele situaţii. Doar aşa ea poate avea efecte benefice asupra societăţii. Cea mai mare problemă în învăţământ va rămâne salarizarea dascălului. La aceste salarii, pentru elev, model nu va fi dascălul ci bişniţarul sau afaceristul din piaţă care face bani. Cred că dacă Funeriu va continua să îi trateze pe toţi cu dispreţ se va ajunge la îngheţarea anului şcolar”

a explicat Ioan Mang.

Legea Educaţiei mai are încă mulţi paşi de făcut. Săptămâna viitoare ea va fi depusă la Camera Deputaţilor unde va fi dezbătută între 45 şi 60 de zile, urmând apoi, împreună cu amendamentele propuse în Camera Deputaţilor, să treacă în Senat la comisii. Acolo poate sta şi patru ani dar senatorul Mang susţine că, împreună cu colegii din comisii, va încerca să gândească o structură bună astfel încât să treacă cât mai repede pentru că este mare nevoie de ea. Oricum, forma ei finală ar putea să nu mai arate cu cea propusă de democrat-liberali.

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult