Categorized | Social

Valorificarea energiei geotermale, o nouă posibilitate de dezvoltare regională

Joi, 29.04.2010, la Hotel Continental a avut loc o conferinţă organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, intitulată: „Planul de Acţiune integrat pentru valorificarea energiei geotermale şi dezvoltarea balneologiei. Focus: Transilvania de Nord”. Conferinţa s-a axat pe oportunitatea creării unui cluster care să valorifice bogăţia geotermală a regiunii de Nord.

La baza acestor demersuri stă un proiect care are ca obiectiv strategic înfiinţarea unui cluster nou bazat pe cercetare în domeniul apelor termale, care va contribui la cresterea capacităţii de cercetare a regiunilor partenere. Obiectivele specifice ale proiectului „Clustherm” sunt: analiza cerinţelor în ceea ce priveşte utilizarea energiei geotermale, facilitarea cooperărilor transfrontaliere în domeniu, facilitarea procesului de învăţare cu caracter transfrontalier şi elaborarea unui plan de acţiune comun şi al unei strategii de cercetare.

„Dorim în primul rând să prezentăm rezultatele unui proiect internaţional pe care îl încheiem. Cu acestă ocazie dorim să valorificăm momentul în vederea exploatării unor oportunităţi. Este vorba, în principal, de oportunităţi de finanţare pentru comunităţile din nord-vestul româniei. Acest lucru se poate realiza cel mai bine prin crearea unui cluster de cercetare care să unească la un loc mai multe componente”

a explicat directorul ADR Nord-Vest, Claudiu Coşier.

În cadrul acestui proiect şi-au unit forţele trei ţări care au încercat să aducă la un loc firme, instituţii de cercetare şi componente ale administraţiei publice. Parteneri în cadrul proiectului sunt din partea Ungariei: INNOVA Észak – Alföld Regional Innovation Agency, Debrecen, Hungary University of Debrecen: Faculty of Science and Technology, Debrecen, University of Debrecen: Centre for Agricultural Sciences and Applied Economics Sciences, „VITUKI” Environmental Protection and Water Management Research Institute Nonprofit Ltd., Budapest, Hungary Energy Institute Hrvoje Požar; din partea Croaţiei: North-West Regional Development Agency; din partea României: Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, SC Transgex SA şi Austria: Joanneum Research GmbH, Institut für Wasser Ressourcen Management, Graz, AQUATERRA Ziviltechniker GmbH, Graz, Waterpool Kompetenznetzwerk Wasserressourcen, Graz.

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult