Categorized | Cultură

„Moartea unui Cimitir”, metafizică în imagini prezentată arădenilor

Săptămâna trecută pe simezele Muzeului de Artă din Arad au fost expuse 60 de fotografii alb-negru din expoziţia personală a artistului fotograf Ştefan Toth. Realizate pe parcursul a 28 de ani fotografiile din colecţia „Moartea unui Cimitir”, povestesc despre vandalizarea  vechiului Cimitir Olosig din Oradea (situat în zona de vest a Municipiului Oradea – cartierul Rogerius), respectiv despre dispariţia acestuia.

Artistul fotograf orădean a prezentat prin viziunea proprie felul în care a văzut moartea lentă a acestui cimitir istoric a municipiului Oradea. A revenit de mai multe ori la acest loc sfânt, când  natura i-a oferit, prin ceaţa densă, ciciură sau zăpadă imensă, privelişti motivante prin darul primit de la cel de sus, în lumina sau contralumina existentă, povestea de dispariţie a acestuia.

Expoziţia personală a fost vernisată prima dată, la data de 30 octombrie 2009, la Galeria Euro Foto Art din Oradea, cu o zi inaintea Zilei Morţilor, în prezenţa episopilor romano şi greco catolic din Oradea, respectiv a delegatului Episcopiei reformate din Oradea. Acest vernisaj a fost salutat printr-un  mesaj emoţionant, transmis de ps. Sa Episcopul Ortodox Român din Oradea, fiind plecat în ziua vernisajului din localitate. După vernisajul de la Oradea, expoziţia a fost redeschisă la mai multe Galerii din: Tîrgu Mureş (Bernády György), Zagreb (Croaţia), Bucureşti (Centrul Cultural al Republicii Ungare).

În cadrul vernisajului a luat cuvântul preşedintele Fotoclubului Pro Arad din Arad, Nelu Scripciuc şi artistul fotograf Kelen Francisc, membru de onoarea al Fotoclubului arădan şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, publicului orădean oferindui-se alături de imagini şi cataloage editate în alb-negru, prin bunăvoinţa Consiliului Judeţean Bihor.

Expoziţia personală a artistului fotograf orădean Ştefan Tóth A.FIAP, organizată de Asociaţia Euro Foto Art din Oradea şi Foto clubul Pro Arad din Arad, sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România va rămâne la dispoziţia publicului din Arad, timp de o lună.

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult