Categorized | Editorial

Lustraţia la noi vine la pachet cu sicriul şi locul de veci în cimitir

La ultima conferinţă de presă preşedintele social-democraţilor bihoreni, Ioan Mang, a vorbit despre ultima găselniţă a Guvernului Boc, Legea Lustraţiei. Evident, după principiul „ba pe-a mamei voastre”, Mang a încercat să le explice jurnaliştilor că legea care urmează să fie discutată în Senat este făcută în aşa fel încât să îl lovească doar pe Ion Iliescu, secretarii PCR din judeţe şi foştii lideri UTC, fiind scoşi din Lege şi consideraţi prea puţin imporrtanţi pentru a fi lustraţi. Trecând peste faptul că legea vine mai degrabă ca o „fumigenă” menită să îndepărteze românii de adevăratele probleme cu care se confruntă în acest moment ţara, eu cred că senatorul are dreptate. Că unul, în speţă Iliescu, a fost într-o poziţie mai importantă şi altul a fost într-o poziţie mai puţin importantă, contează prea puţin. Genocidul pe care l-au făcut comuniştii în România trebuie plătit cumva. Nici Iliescu, nici Băsescu, nici Năstase, Vadim, Felix sau Boc nu au fost torţionarii care băteau oamenii în cap până le dădea sângele pe nas în puşcăriile comuniste, dintr-un singur motiv: NU AU VRUT SĂ-ŞI PĂTEZE CĂMĂŞILE! Ei erau în rândul doi, acolo unde lucrau turnătorii, unde se strângeau informaţiile şi se dădeau comenzile. Nu puneau mâna pe baston ca să lovească la Jilava oamenii nevinovaţi în ficat, semnau hârtii şi puneau ştampile. Nişte nevinovaţi funcţionari de birou care gândeau exact ca Stalin: „Moartea unui om este o tragedie dar moartea unui milion de oameni, este doar statistică”.

Ce mă întristează însă, este că se vorbeşte despre lustraţie abia acum. Încă mi-au rămas clar întipărite în minte certurile care aveau loc în familia mea când eram copil. Mama era mereu supărată şi nu rata niciun prilej de a-l acuze pe tata că nu face tot ce trebuie pentru familia lui, că nu îşi face carnet de membru de partid ca să ne dea şi nouă, de la întreprindere, aragaz şi butelie. Nu şi-a făcut carnet şi am ajuns în 1989. Eram în gimnaziu şi am venit grăbit acasă cu ghiozdanul în spinare sperând să pot ieşi mai repede la joacă. Încă de la etajul doi se auzea radioul nostru vechi, Gloria, pe Radio România Actualităţi. Am intrat în casă neştiind ce se întâmplă şi am văzut radioul în mijlocul camerei dat la maxim şi pe tata în culmea fericirii. M-a luat în braţe şi mi-a spus că de acum suntem liberi şi că Ceauşescu a fugit din Bucureşti.

La 20 de ani de la aceste întâmplări, mă uit la tata, la mâinile lui bătătorite de muncă, la părul lui alb şi tristeţea de pe chip şi înţeleg că aceeaşi comunişti şi-au bătut joc de el şi înainte de Revoluţie şi după. Aceleaşi lichele, securişti, prim-secretari, utecişti l-au minţit că este liber ca să-l facă sclavul unui alt sistem, i-au vorbit din Parlament, i-au ştampilat carnetul de muncă şi i-au aruncat, ca unui servitor, banii pentru care şi-a rupt oasele, muncind.

Din păcate, spre deosebire de alte ţări, care au ştiut să preţuiască oamenii cum sunt tatăl meu, la noi se vorbeşte despre lustraţie abia la două decenii de la data în care ea trebuia făcută. Abia acum, când foştii comunişti au ajuns la pensionare, sunt mai aproape de cimitire şi de clipa fatală în care se vor întâlni cu singurul om pe care l-au iubit, l-au veneral, l-au linguşit şi, în cele din urmă, l-au trădat: Nicolae Ceauşescu.

This post was written by:

- who has written 4359 posts on Presa Oradea.


Contact the author

3 Responses to “Lustraţia la noi vine la pachet cu sicriul şi locul de veci în cimitir”

  1. Bejenaru Rares spune:

    impresionanta povestea … dar nu conteaza cum a fost,conteaza cum este,ca daca nu ce facem ?…traim din amintiri …imi pare rau pentru tara mea dar ne ducem rau de tot la vale si fara nici o speranta de mai bine

  2. Ar fi frumos daca ar fi doar o poveste… din pacate sunt lucruri adevarate care marcheaza oamenii.

  3. Joe Cada spune:

    http://acuvio.blogspot.com/
    aici ai cateva poze retusate, o latura funny la ce nesimtire se intampla in tara asta!!!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult