Categorized | Oradea

Nebăgaţi în seamă de Băsescu, PSD-iştii şi PNL-liştii au fost consultaţi de FMI

Chiar dacă, având majoritate în ambele camere ale parlamentului, democrat-liberalii se consideră stăpâni peste capetele românilor, Fondul Monetar Internaţional a dorit să cunoască şi părerea opoziţiei cu privire la situaţia ţării şi la metodele de ieşire din criză propuse de Guvern. Ce a ieşit, puteţi afla şi de pe Oradea Press.

Deşi era evedint că ambele partide de opoziţie vor critica poziţia Guvernului cu privire la ultimele măsuri anti-criză, FMI-ul a vrut să le asculte şi părerea lor şi să le transmită anumite mesaje pentru români. Cât de întemeiate sau lipsite de temei au fost criticile sau poziţiile liderilor Guvernului rămâne la latitudinea dumneavoastră, cert este că atât Mircea Geoană cât şi Crin Antonescu au acuzat pe de o parte scăderea de credibilitate a Guvernului în faţa Fondului, iar pe de altă parte pompierismul şi lipsa de claritate a măsurii scăderii salariilor şi a pensiilor. Crin Antonescu a subliniat pe Realitatea TV că promisiunile făcute de Traian Băsescu FMI-ului în ceea ce priveşte ieşirea din criză nu sunt o garanţie că acest lucru se va şi produce:

„Nu ştiu nici măcar o măsură pentru redresarea economiei, ştiu nişte măsuri care reprezintă o notă de plată şi nu un plan pentru redresarea economică, nu există astfel de măsuri”

a declarat Antonescu care pe Antena 3 a fost şi mai critic:

„Am discutat foarte multe lucruri care priveau şi garanţiile pe care FMI-ul le are în raport cu aşa-zisul plan. Nu am putut afla altă garanţie decât aceea că banii nu se dau de la FMI decât după ce aceste măsuri anunţate de preşedinte devin un fapt. Cu alte cuvinte, după ce trec prin Parlament, după ce se angajează şi preşedintele şi după ce eventualele probleme cu Curtea Constituţională se rezolvă. Reprezentanţii FMI aveau sentimentul că noi, liberalii, ar trebui să fim fericiţi pentru că nu au crescut taxele. Este bine că nu au crescut taxele, dar nu suntem fericiţi pentru că scăderea sau creşterea taxelor nu sunt un scop în sine, ci un mijloc pentru ceea ce noi credem că trebuie să fie dezvoltarea economică. În faţa aşa-zisului plan pe care preşedintele l-a anunţat, plan care nu poate fi numit aşa pentru că nu este bazat pe nicio evaluare, pentru că nu ne spune care vor fi consecinţele de natură economică şi socială, nu avem nici cea mai mică garanţie că vom avea o înviorare şi o creştere a economiei. Noi avem o plasare cinică şi de o violenţă fără precedent, pe unerii celor mai fragili membrii ai societăţii, a ceea ce înseamnă rezolvarea pe hârtie deocamdată a problemelor de deficit cu Fondul”

Crin Antonescu s-a arătat îngrijorat şi de faptul că scăderea salariilor şi a pensiilor nu a fost însoţită de o clarificare care să precizeze pe cât timp salariile şi pensiile vor fi reduse.

Mircea Geoană: „Genocidul social la adresa românilor continuă”

Nici liderii PSD nu au avut o atidudine diferită de cea a colegilor liberali din opoziţie.

„Am simţit o schimbare de nuanţe la FMI. Vor cere să se facă demonstraţia concretă că măsurile luate vor fi puse în practică. Este mai degrabă neîncredere decât încredere”

a spus Geoană la Realitatea TV adaugând că reducerile drastice ale salariilor şi pensiilor au fost luate în considerare la propunerea lui Traian Băsescu şi nu a liderilor FMI. Victor Ponta, preşedintele social-democraţilor s-a arătat mult mai incisiv:

„Ne vom opune prin toate mijloacele parlamentare şi extraparlamentare punerii în practică a acestor măsuri. Nu credem că prin aceste măsuri se rezolvă problema. Nu vom susţine măsurile propuse de Traian Băsescu. Vom veni cu propuneri realiste şi corecte. Am arătat în întâlnirea cu delegaţia FMI faptul că PSD va susţine impozitarea diferenţiată. Suntem de acord să crească taxa de 16% pentru cei cu pensii mari, cu venituri mari, cu salarii mari şi să scadă pentru cei cu venituri mici”

a declarat Ponta, citat de Mediafax. Mai mult, liderul social-democraţilor nu s-a sfiit să le spună şi celor de la FMI ce crede partidul său despre adevărata problemă a României în prag de criză:

„Guvernul nostru nu ne-a spus niciodată adevărul despre situaţia economică şi sunt foarte fericit că avem discuţii. În percepţia noastră, Guvernul nostru nu are soluţii, el este, de fapt, adevărata problemă a ţării noastre”.

Traian Băsescu: „Banii care au fost daţi, fără nicio acoperire în economia reală, în campania electorală de politicieni, se răzbună acum”

Chiar dacă s-ar putea spune că şi Preşedintele României se face vinovat de acelaşi lucru, Traian Băsescu i-a acuzat duminică pe politicieni că datorită lor România a ajuns unde este acum.

„Ar fi nedrept dacă cineva ar acuza FMI de aceste măsuri. Programul de măsuri este al Guvernului şi nu al FMI. Dacă populaţia nu va fi mulţumită, noi suntem singurii vinovaţi şi nu cei de la FMI. La momentul în care FMI urma să vină în România şi să discute despre condiţiile de împrumut, Guvernul avea deja pregătită această măsură. Ea era cea mai bună alternativă la creşterea taxelor şi a cotei unice, fiind, de fapt, singura modalitate prin care se poate ocoli un viitor împrumut de la FMI. În prezent am acumulat datorii de peste 10 miliarde de euro şi această sumă trebuie achitată neapărat. Aceste datorii au fost acumulate ca urmare a banilor daţi în campania electorală care nu aveau o susţinere în economia reală. Acei bani se răzbună acum şi se răzbună pe alţii decât cei care sunt vinovaţi de aceste datorii. Noi am propus FMI trei măsuri extrem de importante: reducerea cheltuielilor bugetului de stat, reducerea cheltuielilor sociale şi reducerea obligaţiilor de plată ale bugetul de stat. Aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să depăşim această criză”

a explicat Traian Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

This post was written by:

- who has written 4359 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult