Categorized | Oradea

Lucia Varga, primul parlamentar bihorean care ia atitudine faţă de măsurile Guvernului Boc

Marţi, deputatul liberal Lucia Varga a făcut o declaraţie politică prin care condamnă dur măsurile propuse de Guvern pe care îl acuză că intenţionează să „execute” în fapt şomerii, pensionarii şi bugetarii. Lucia Varga consideră că în locul reducerilor anunţate de Traian Băsescu, reprezentanţii Guvernului ar fi putut economisi bani prin renunţarea temporară la promovarea turismului, la patinoarele de 12 milioane de euro bucata şi prin stoparea scurgerii banilor pe achiziţii publice păguboase.

Liberalul îşi începe declaraţia politică explicând că ultimele ieşiri în presă ale lui Traian Băsescu au clarificat dubiile pe care unii încă le mai aveau, cu privire la cine execută cu adevărat şi cine dictează în România.

„Sunt sigură că specialiştii de la Ministerul Finanţelor nu ar fi putut veni cu o soluţie atât de slabă şi nefundamentată economic, la fel cum sunt sigură că specialiştilor de la Ministerului Muncii le-ar fi fost uşor să înţeleagă diferenţa dintre reducerea pensiilor cu 15% şi reducerea fondului de pensii cu 15%.

Dar indiferent de unde vin aşa-zisele soluţii care vor salva România, ele lovesc „eficient” în ajutoarele „nesimţite” de şomaj, în drepturile pensionarilor care nu solicită decat plata unei pensii decente pentru care, de altfel, au cotizat zeci de ani. Celor mai prost plătiţi bugetari din Europa li se mai taie încă 25% din salariu, asta dupa ce legea salarizării unice le-a mai diminuat veniturile şi la începutul anului cu încă aproximativ 20 de procente. Practic unui medic specialist care va ajunge să câştige cu 45% mai putin decât în anul 2008, nu ii va ajunge leafa nesimţită de bugetar pentru achitarea întreţinerii de la bloc, triplată de „diminuarea severă a subvenţiilor”.

Nu ar fi fost mai simplu să renunţăm temporar la promovarea turismului? Ori la patinoarele de 12 milioane de euro bucata. Nu ar fi fost mai corect să stopăm scurgerea banilor pe achiziţii publice păguboase decât să lovim în categoriile cele mai defavorizate din România? Ba ar fi fost. Şi mai simplu şi mai corect. Doar că atunci din ce ar fi prosperat clientela politică portocalie? Din ce bani s-ar fi susţinut campaniile electorale ale puterii?

Este evident că aşa-zisele soluţii nu sunt un program economic. Sunt doar câteva măsuri luate la repezeală, fără efectuarea unui studiu de impact serios, sunt măsuri care, prin reducerea peste noapte a veniturilor milioanelor de români avuţi în vedere (bugetari, pensionari, şomeri, persoane cu handicap etc.) va avea efecte dramatice asupra consumului şi deci asupra cererii de pe piaţă, lucru ce va afecta sectorul IMM-urilor, serviciile sau industria alimentară. Acest set de măsuri nu este, aşadar, îndreptat numai împotriva sectorului bugetar ci va avea un impact imediat asupra sectorului privat.

Deasemenea, lipsa unor evaluări economice serioase asupra reducerii veniturilor administraţiei locale, ori a impactului asupra bugetelor de asigurări sociale urmare a reducerilor masive de contribuţii sociale dar şi a creşterii cu peste 100 000 a numărului de şomeri, poate conduce România către colaps financiar şi incapacitate de plată.

Adevaratele măsuri economice menite să stimuleze economia au fost, din nou, uitate de Guvernul Băsescu-Boc. Singura şansă a României nu stă în infometarea, din păcate la propriu, a unei bune parţi a populaţiei, ci în relansarea economiei care poate asigura locuri de muncă şi venituri la buget.

Nu am auzit nimic despre anularea impozitului forfetar, despre anularea restricţiilor privind deductibilitatea TVA-ului la achiziţia de autoturisme şi a cheltuielilor cu combustibilul, despre bonificaţii fiscale pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele la termen, ori reducerea majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale, corelat cu nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, despre reducerea cu 10% a contribuţiilor la asigurările sociale pentru toţi contribuabilii în scopul creerii de noi locuri de muncă, despre cotă redusă de TVA pentru anumite bunuri şi servicii. Nu am auzit nicio soluţie economică viabială, am auzit doar condamnări definitive şi irevocabile pronunţate de o putere lipsită de idei, de soluţii şi de viziune.

Preşedintele – Premier nu a suflat o vorbă despre accelerarea plăţilor în economie cu precădere către agenţii economici care trebuie să încaseze bani de la stat şi nici despre limitarea blocajului financiar în economie ori despre creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat ci a ales varianta simplă, aceea de a lovi în cei deja defavorizaţi. Executivul execută ce i se dictează, chiar dacă asta înseamnă să execute în fapt şomeri, pensionari şi bugetari”

îşi încheie Lucia Varga declaraţia politică.

This post was written by:

- who has written 4384 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult