Categorized | Opinie/Pamflet

România, ţara în care analfabeţii conduc doctorate şi mecanicii de locomotivă citează din Kant

Un adevăr dureros care ne va costa scump. De două decenii, aceste fabrici de idioţi, cum ar trebui să fie numite multe dintre facultăţile româneşti, distrug România scoţând la normă sute de mii de analfabeţi cu diplome. Au vorbit şi alţii despre asta, am atras şi eu atenţia într-un editorial, din păcate nu s-a schimbat nimic. Ultima persoană care a avut curaj să vorbească fără perdea despre acest lucru este un om din interiorul sistemului, profesorul universitar Dan Ungureanu.

Ca o introducere la tot ce afirmă mai jos Dan Ungureanu ar trebui explicat mecanismul de bază. Imaginaţi-vă că lumea asta este ca un mare mecanism format din milionae de micromecanisme. Avem mecanismul România cu sub mecanismele ministere, cu submecanismele inspectorate, deconcentrate, etc. Aceste mecanisme sunt conduse de oameni. Atunci când într-o funcţie importantă ajunge un om nepregătit poţi considera submecanismul ăla mort. Ce te faci când peste tot, oamenii competenţi sunt înlocuit de lichele puse de partide politice sau analafabeţi „pregătiţi” în aceste fabrici de idioţi, care sunt fie fiul, fie fica, fie prietena sau nepoata cuiva? Dacă lucrurile în sistemul numit România merg în halul în care merg, tovarăşii din universităţi care sunt mai preocupaţi de ce bagă în frigider decât de lumea de mâine, cea în care vor trăi şi copiii lor, sunt primii vinovaţi. Dar să îl lăsăm pe Dan Ungureanu să explice lucrurile aşa cum arată din punctul lui de vedere:

„Le-am cerut  studentilor mei, anul III Romana-Engleza, sa comenteze, in engleza, un poem  englez din secolul XIX, la alegere. Trei sferturi n-au putut numi nici un poet englez din secolul XIX si nici o poezie. (Au studiat in anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, Shelley).  Unul a povestit un roman de Dickens. Cinci au povestit piesa de teatru Romeo si Julieta (numita  alternativ „roman“, novel, ori poem).  Restul de cincisprezece din saizeci, care si-au amintit totusi o poezie, au scris totusi in engleza. Am corectat mai jos greselile lor :

„them” nu poate inlocui „their”. Nu se poate spune „them mother” in loc de „their mother”.

„intitulated” nu exista in engleza (cf. Merriam-Webster) .

„combinated” nu exista in engleza.

„to enjoy of life” e incorect ( verbul to enjoy e tranzitiv).

„writted” e incorect in loc de „wrote”.

„poetry” nu e identic cu poem.

„lirycs” nu e ortografiat corect, si cu siguranta nu inseamna textul unei poezii, ci versurile unui cintec.

„roman” nu exista in engleza, corect e novel.

„disapointness” nu exista, corect e disappointment.

„beautifuly thing” e incorect.

„tryed” e incorect.

„gaves” nu exista (give sau gave).

„tooked place” e incorect.

Romeo and Juliet nu e un roman.

Romeo and Juliet nu e un poem.

tabloul Gioconda nu e de Picasso, ci de Leonardo da Vinci.

„Shackspear” nu se scrie astfel.

Daca se dadea admitere la facultate ei ar fi cazut la admitere.Toti acesti tineri vor deveni profesori de limba engleza si romana peste trei luni. Imi este inexplicabil cum asemenea studenti pot deveni profesori, cind in orinduirea veche, bolsevica si totalitarista, ei n-ar fi putut nici macar trece admiterea. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Putin dupa Revolutie, prin 1995, cred, au aparut locurile cu taxa la Universitati. Ceva mai tirziu s-a suprimat concursul de admitere. Astfel, Universitatile au dat de gustul banilor. Studentii deveneau intangibili. Devreme ce plateau, prezenti sau nu, trebuiau sa treaca examenele, trebuiau sa capete diplome. Dupa diplome, dadeau concursul de titularizare, pe care nu-l luau, ramineau suplinitori, si titulari negasindu-se, tot suplinitorii predau. Primii studenti pe bani au terminat prin 2000. Primii lor elevi au terminat liceul prin 2004. Dupa implementarea programului Bologna, studentii au terminat in trei ani in loc de patru sau cinci, cu lucrari de licenta de saizeci de pagini, nu de o suta sau doua sute. Lucrarile scurte pot fi cumparate sau descarcate contra cost de pe Internet, de pe situri specializate (o suta de lei bucata).

Liceenii intra pe bani la Universitate, fara admitere, termina in trei ani, devin profesori suplinitori, iar elevii lor sint prost pregatiti, mai prost pregatiti decit precedentii.  Paradoxal, se face mai multa scoala la liceu decit la Universitate: la liceu, profesorii pot inca sa lase repetenti elevii care nu invata, fiindca liceul e gratuit, iar profesorii nu sint platiti dupa numarul de elevi.  Studentii sint mai prost pregatiti decit elevii de liceu. Le-am cerut celor saizeci de studenti ai mei referate. Din saizeci, mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau transcrise (control paste) de pe un sit internet, www.referate. ro. O vina pentru situatie o are asa-numitul invatamint axat pe competente. In noul sistem, elevii, vezi doamne, nu mai tocesc date seci, ci dobindesc competente.  Mare este confuzia din capetele pedagogilor de scoala noua! Exista materii axate pe competente (a invata engleza, franceza ori muzica inseamna sa stii vorbi engleza, franceza, respectiv sa cinti, fluieri sau fredonezi melodii). Exista materii bazate pe cunostinte (istoria, geografia, anatomia si zoologia, de pilda). Exista materii intermediare, ca biologia si chimia, in care competentele si cunostintele sint complementare.  Cultura generala e alcatuita doar din cunostinte. Educatia axata pe competente naste monstri, fiindca a sti cine a pictat Gioconda e o cunostinta, nu o competenta.

O alta studenta, tot de anul III Litere, ma instiinteaza ca poetul ei preferat e Macedonski, autorul frumosului poem „Mistretul cu colti de argint”. Pe vremea mea, a numi pe cineva „autorul meu preferat” presupunea macar sa-i fi poti identifica poeziile.  Se presupune ca un absolvent de engleza stie dupa trei ani ca in engleza, romanul se numeste novel.

Universitatea zulusa

Este imperativ necesar, e indispensabil ca sa se revina la Universitatea gratuita cu concurs de admitere si cu numar limitat de locuri.  E suficient ca s-a inchis un cerc vicios, ca absolventii de universitati fast-food au virusat invatamintul gimnazial si liceal, si trimit universitatilor liceeni care nu stiu nimic. Conform cu situl QS, Quaquarelli Symonds, Israelul, tara mica, cu suprafata Moldovei, are trei universitati pe locurile 102, 114 si 132 din lume. Carolina din Praga e pe locul 230 in lume. Universitatea Eotvos Lorand  din Budapesta e pe locul 400. Universitatea Bucuresti e pe locul 500, linga Universitatea din Szeged , (populatie 166 000 locuitori) universitatea Kwazulu din Africa de Sud, din Bangladesh, Kazahstan si Sri Lanka. Universitatea din Liubliana e pe locul 400.

Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 60: „…una sint secaturile molimei, si alta scufundarile in somn adinc“. (Etica lui Abelard) „Poenitentia est commissa deflere et flenda non commitere”. „Cainta inseamna sa deplingi cele savirsite si sa nu savirsesti lucruri de deplins”. Dan Negrescu, Etica lui Abelard, p. 81: „Cainta a fost data spre a plinge, dar nu inseamna ca plinsul o si face eficienta“. (Solilocviile lui Augustin) „Hoc ergo unum superius praetermiseras”. „Trecusesi  cu vederea acest lucru mai sus”.  Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 82 : „Asadar, acest lucru il pui mai presus“. (Toma de Aquino, De ente et essentia) „sicut diaphaneitas de aëre…“ – „…ca transparenta la aer…” Dan Negrescu, traducere, p. 85: „… starea diafana in arama…“.

Un om care confunda a neglija cu a pune mai presus, si care confunda transparenta aerului cu opacitatea aramei, prevedeam in acel articol, va deveni in curind conducator de doctorate in limba si literatura latina. Profetia mi s-a adeverit. Din 2009, profesorul dr. Dan Negrescu, de la Facultatea de Litere din Timisoara, conduce doctorate in limba si literatura latina. Invatamintul romanesc e prabusit cu totul. Predau profesori care fac greseli de clasa a sasea. Absolva cu diploma studenti care acum cinsprezece ani ar fi cazut la admitere. Conduc doctorate oameni total necalificati. Comisia centrala de acreditare a titlurilor universitare face conducatori de doctorat in gluma.

Universitatea Iagelona din Polonia e pe locul 302. Universitatea Ben Gurion, din desertul Neghev, e pe locul 323. Universitatea Babes-Bolyai este dupa locul 600, linga niste universitati saudite, srilankeze si kazahe (nisip, jungla, nisip). Situl ARWU al Institutului de Pedagogie al Universitatii Jiao Tong se opreste la primele cinci sute de universitati din lume, unde pe la coada se afla Universitatea Kwazulu Natal, cea din Liubliana si cea din Wellington, Noua Zeelanda. Universitatea din Bucuresti are de ajuns din urma universitatea zulusa din Durban, cea slovena (Liubliana, 280 000 locuitori) si cea din Wellington (386 000 locuitori, la capatul lumii, in largul Pacificului). Am expus in Observatorul cultural, numarul 296 din 2005, cazul unui profesor universitar de latina. Greselile de traducere pe care le facea demonstrau o cunoastere precara a limbii latine. (Solilocviile lui Augustin) „Aliud est enim exhausta pestis, aliud consopita”. Una este o epidemie terminata, altceva e o epidemie care mocneste.

„Sunt un excelent prooroc”.

Nu se mai mire nimeni ca n-avem universitati remarcabile cu cercetatori remarcabili, cind insisi conducatorii de doctorat se fac din carton lipit cu aracet. Am cunoscut din mers, pe strada, in aprilie 2010, un domn, Chira, din Bistrita ori Dej. De meserie facea garduri de fier. Ca studii, ispravise liceul cu vreo patruzeci de ani in urma. Am stat cu el de vorba despre Eugen Barbu, Ivasiuc, Blaga, Esenin, Petru Culianu, Cioran, I. D. Sirbu si Art Nouveau. Citise imens. Am stat de vorba la Sasca Montana cu un batrinel sarman, Mircea Bragea, despre navarhii de la Arginuse, Hannah Arendt, Parinteasca dimindari, poeziile lui Dinescu, Ernest Renan, despre depozite cuaternare porfiroblastice, marnocalcare triasice si Ben-et-Nash, prima stea din Ursa Mare. Ca studii, avea cinsprezece ani de temnita grea dupa 1950. Cand universitatile romanesti vor fi in stare sa cultive intelectuali de talia absolventilor de liceu din vremea lui Dej, de talia puscariasilor din vremea lui Groza, fiti amabili si treziti-ma.

Problema universitatilor din Romania nu e sa ajunga din urma cine stie ce universitati vestice. Problema universitatilor noastre e sa ajunga din urma nivelul  liceelor romanesti din 1988. Si atunci mai vorbim.

Educatia e singurul domeniu in care nu se vorbeste de greaua mostenire a comunismului. Regimul de debandada, numit democratie si ministrii incapabili si iresponsabili au transformat invatamintul romanesc intr-un haos. Din toti olimpicii internationali romani de anul trecut, unul singur s-a inscris de nevoie la Universitatea din Bucuresti, fiindca nu stia engleza, ca sa devina bursier la o Universitate straina. Fac inca patru profetii :

1. Peste cinci ani nici un liceean olimpic nu se va inscrie student in vreo universitate romana.

2. Peste zece ani, nivelul de analfabetism al studentilor romani va fi acelasi ca cel pe care l-am pomenit mai sus.

3. Peste zece ani nici o universitate romaneasca nu va intra in lista primelor cinci sute de universitati din lume, iar kazahii, sauditii, srilankezii si zulusii ne vor privi, ca si acum, de sus.

4. Nici peste zece ani ministerul educatiei nu-si va decupa din presa un articol despre starea invatamintului roman, ca sa-l aiba la indemina”

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

4 Responses to “România, ţara în care analfabeţii conduc doctorate şi mecanicii de locomotivă citează din Kant”

 1. horia spune:

  „….Problema universitatilor din Romania nu e sa ajunga din urma cine stie ce universitati vestice. Problema universitatilor noastre e sa ajunga din urma nivelul liceelor romanesti din 1988. Si atunci mai vorbim…..”
  Ajunsi la o varsta, privim in urma cu nostalgie…Si totusi liceenii din 1988 sunt profesorii, universitarii, de astazi.Modul de gandire nu ni s-a schimbat ,e normal ca acum sa ii culegem roadele. Un sistem de valori bazat atunci, ca si acum, pe performanta, pe intrecere, pe competitie,cu scopul final de a parveni. Scop ce nu apartine elevilor ci parintilor, cadrelor didactice,celor care au condus sistemul de invatamant in acesti/acei ani, nu in totalitate dar cu parere de rau in majoritate. Cei ce se indigneaza astazi ar fi trebuit sa se exprime in acesti 20 de ani sau sa recunoasca cu onestitate eforturile care se fac in momentul de fata in acest sens.De fapt acum ne-am trezit dupa o lunga amnezie sa criticam ceea ce acum este pe cale de a fi indreptat. Nici nu ne intereseaza starea invatamantului romanesc ci mesajul critic, persuasiv-manipulator.

 2. Austriacu spune:

  Sunt de acord că se făcea scoală pe vremuri, dar mult înainte de 1988. Comunismul a lăsat totuşi, şi în învăţământ, o grea moştenire …
  Declinul nu e de acum, ci începe din anii ’70.

 3. x spune:

  Unde este profesor Dan Ungureanu? Nu figureaza pe http://www.unibuc.ro/depts/limbi/literatura_engleza/index.php. Din ce am vazut este profesor la Titu Maiorescu, deci il cred ca are studenti analfabeti, dar sa nu-si dea cu parerea despre UB unde nu preda…

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] iar articolul nu mai apare nici în arhivă). Apoi l-am găsit preluat de  monaxya, Romania2.0rg, Oradeapress, Voxpublica, blogul lui Istodor, Reţeaua Literară şi ultima preluare pe Days of my life. Dan […]


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult