Categorized | Social

Universitatea din Oradea a doua pe ţară la Conferinţa Internaţională MODTECH 2010

În perioada 20-22.05.2010, la Slănic-Moldova a avut loc a 14-a Conferinţă Internaţională MODTECH 2010 (Modern Technologies, Quality and Innovation), organizată de Asociaţia Profesională în Tehnologii Moderne de Fabricaţie MODTECH Iaşi – România. Din partea Universităţii din Oradea au participat Traian Buidoş şi Mircea-Petru Ursu obţinând în final locul doi la categoria „Seniori”.

Alături de Asociaţia Profesională în Tehnologii Moderne de Fabricaţie MODTECH Iaşi, de organizare s-au mai ocupat: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Tehnică a Moldovei (Chişinău), Institutul de Ştiinţe Tehnice al Academiei Sârbe de Ştiinţe şi Arte ITS SASA (Belgrad). La conferinţă au fost prezentate circa 200 lucrări, cu autori şi coautori din 18 ţări: România, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Turcia, Elveţia, SUA, Republica Coreea, Germania, Uzbekistan, China, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Austria, Belgia, Franţa. Autorii români aparţin de centrele universitare din Bucureşti, Iaşi, Braşov, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Galaţi, Oradea, Baia-Mare, Cluj-Napoca, Piteşti, Craiova etc.

De la Universitatea din Oradea au fost acceptate 5 lucrări. Instituţia a fost reprezentată la această conferinţă de conferenţiarul Traian Buidoş şi de fizicianul Mircea-Petru Ursu, de la Catedra TCM din cadrul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică.

Echipa de la Oradea a prezentat în cadrul secţiunilor Conferinţei MODTECH 2010 două lucrări: „Sisteme CAD/CAM utilizate la proiectarea şi realizarea electrozilor” (autori Traian Buidoş, Iulian Stănăşel şi Mihai-Dan Groza), şi „Aplicaţii ale microundelor pentru recondiţionarea obiectelor de patrimoniu” (autori Mircea‑Petru Ursu şi Traian Buidoş).

Dintre cele circa 200 lucrări din cadrul conferinţei, 6 au fost premiate, 3 la secţiunea „Juniori” (sub 35 de ani) şi 3 la secţiunea „Seniori”.

Astfel, la secţiunea „Seniori”, premiul I a fost acordat unei lucrări realizate de un colectiv din Republica Moldova, condus de dl. Pavel Topală, premiul II a fost acordat lucrării d-lor Traian Buidoş, Iulian Stănăşel şi Mihai-Dan Groza (Universitatea din Oradea), iar premiul III a fost acordat unei lucrări realizate de un colectiv condus de dl. Daniel Stan (Universitatea „Politehnica” din Timişoara).

Despre ce a fost vorba în lucrările orădenilor

În lucrarea orădeanului Traian Buidoş s‑au prezentat aspecte ale proiectării şi realizării electrozilor pentru prelucrarea prin eroziune electrică a părţilor active ale matriţelor, cu ajutorul sistemelor integrate CAD/CAM, alături de un studiu de caz referitor la proiectarea şi realizarea efectivă a unui electrod utilizat la realizarea unei matriţe. Partea de prelucrare efectivă a electrozilor a fost prezentată sub forma unui film, ceea ce, alături de nivelul ştiinţific înalt al lucrării, a adus aprecieri deosebite atât din partea colegilor participanţi, cât şi din partea comisiilor secţiunilor conferinţei.

În lucrarea lui Mircea-Petru Ursu a fost prezentată o soluţie pentru recondiţionarea obiectelor de patrimoniu afectate de diverse probleme, cum ar fi aciditatea ridicată, atacul agenţilor patogeni (ciuperci, microorganisme), pierderea elasticităţii, alterarea culorilor, etc. Fizicianul a propus un tratament combinat microunde – agenţi chimici specializaţi, studiat şi experimentat în cadrul tezei sale de doctorat.

Fiecare lucrare a fost evaluată de cel puţin câte doi recenzori de specialitate din ţară şi străinătate, conform unor criterii bine stabilite: îmsemnătatea stadiului actual al tematicii abordate, originalitatea lucrării, calitatea metodologiei de cercetare, validitatea rezultatelor şi interpretării, claritatea concluziilor, validitatea rezultatelor viitoare, recunoaşterea adecvată a citărilor din activitatea anterioară din domeniul abordat, respectiv calitatea limbajului utilizat. Lucrările au fost atent selectate, fiind acceptate pentru prezentare în conferinţă şi includere în volum numai lucrările care au corespuns tuturor acestor criterii. Din 2009, volumul de lucrări al „Conferinţei Internaţionale MODTECH” este cotat ISI, ceea ce face ca această conferinţă să fie una dintre cele mai bine cotate din România.

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult