Categorized | Editorial

Deputat, doctor şi specialist model: jigneşte persoanele cu dizabilităţi şi… limba română

Dacă vă mai amintiţi, cei care citeaţi Oradea Pres în 2009, aveam o rubrică de divertisment unde ironizam şi parodiam politicienii care făceau greşeli de exprimare, care folseau sofisme sau pur şi simplu greşeau cu ceva. Erau acolo cu astfel de gafe, Ilie Bolojan, Gavrilă Ghilea, Sonia Drăghici, Cornel Popa, Mircea Matei etc. Cam toţi oamenii politici din toate partidele. Este drept, unii apăreau de mai multe ori acolo, dar nu era vina mea că Gavrilă Ghilea, spre exemplu, nu era în stare să ţină o conferinţă fără să nu greşească cu ceva. Sonia Drăghici apărea acolo cu o exprimare care aducea mult a Iliescu şi a englezei de baltă vorbite de fostul comunist. Ceva de genul „Nacerăl Kilăr”, o exprimare mai mult decât greşită dar, pe care, nu am avut atunci pe ce să o înregistrez. La ultima conferinţă de presă, doamna deputat a venit lângă mine şi a început să îmi explice că ea este mare specialistă, că ştie foarte bine engleză şi că eu nu puteam decât să fiu rău intenţionat prin acel material. Mai mult, m-a întrebat retoric dacă eu am fost plătit să scriu ce am scris şi i-am explicat, că: „Trăim într-o ţară democrată şi este liberă să creadă ce vrea”. Apoi ea mi-a spus că nu este frumos să iau şpagă pentru ca să scriu, iar eu, poate pre politicos şi calm, i-am reamintit că nu am spus că i-au şpagă ci că nu îi contest dreptul de a crede ce vrea. Incidentul a fost destul de penibil, mai ales că ceilalţi colegi din presă au auzit cam tot ce a explicat doamna „specialist”. Bineînţeles că, spre deosebire de ea, colegii mei din presă ştiu că în ultimele nouă luni am făcut presă din ajutorul de şomaj şi că, de atâta şpagă ce am luat, continui să stau în chirie şi să mă gândesc cu îngrijorare la ziua în care îmi ajung în poştă facturile. Dar nu scriu acest editorial ca să îmi plâng de milă şi nici să demonstrez cuiva cât sunt de corect.

Trebuie totuşi să vă explic tuturor, de această dată cu dovezi cât se poate de clare, cât de „specialistă” este doamna deputat, doctor în ştiinţe medicale, specialist în boli infecţioase, profesor universitar, autor a 5 cărţi medicale publicate şi 140 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate.

În primul rând, pentru doamna „specialist” nu există termenul de persoană cu dizabilităţi, există doar „handicapat” şi „handicapaţi”, ştiu că în DEX, termenul „handicapat” este definit drept o persoană care are o infirmitate, dar Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) explică foarte clar că:

„Izolarea, discriminarea şi excluderea persoanelor cu dizabilităţi din viaţa comunităţii au făcut ca organizaţiile persoanelor cu dizabilităţi să conteste modul în care persoanele erau tratate şi etichetate de către societate şi mai cu seamă de către medici. În plan lingvistic, acest demers s-a concretizat prin înlocuirea termenului „handicap” cu „dizabilitate” în discursul public. Sintagma „persoane cu handicap/handicapaţi” este contestată pe plan mondial de către organizaţiile persoanelor cu dizabilităţi. Termenul „handicapaţi” este jignitor pentru multe persoane cu dizabilităţi, deoarece este asociat (din limba engleză) cu imaginea  „Şapca ţinută în mână pentru cerşit” („handy”- manual, de ţinut în mână; „cap”- şapcă)”.

Mai mult, dacă doamna deputat, doctor în ştiinţe medicale, nu ştie nici măcar atâta lucru, îi reamintesc că mai există şi o directivă stabilită în Conferinţa de la Salamanca din 1994 în ceea ce priveşte utilizarea termenului de „persoană cu dizabilităţi” în locul jignitorului „handicapat”. Ca să nu mai existe niciun dubiu în ceea ce priveşte explicaţia de mai sus, vă invit să ascultaţi şi dumneavoastră cum vorbeşte doamna doctor despre persoanele cu dizabilităţi
[audio:http://www.oradeapress.ro/audio/Sonia-Draghici-despre-persoanele-cu-handicap.mp3]
Dacă totuşi, ţineţi cu dinţii să acordaţi clemenţă unui medic (nu strungar, barmaniţă sau muncitor necalificat – oameni care nu prea au tangenţă cu persoanele cu dizabilităţi) care jigneşte persoanele cu anumite probleme, să analizăm mai bine, ce a mai explicat la conferinţă Sonia Drăghici:
[audio:http://www.oradeapress.ro/wp-content/uploads/2010/05/Sonia-Draghici-si-logica-ei-discursiva.mp3]
„Deci toate legile care sunt pentru protecţia persoanelor defavorizate şi pe care, practic le votează şi dau declaraţii publice că sunt pentru, au acest mecanism înjositor, umilitor, politicianist de a le trimite la comisie şi de a le temporiza”. Halal logică discursivă. Conform doctorului în ştiinţe medicale Sonia Drăgici, legile (şi nu parlamentarii) „au acest mecanism înjositor (…) de a le trimite la comisie”.

Mai departe, „astfel încât oamenii să nu poată beneficia de, şi sunt sume foarte mici. Deci, vă spun, faţă de acest imput care nu vine, care-i vorba de ordinul milioanelor şi milioanelor de euro, sumele care s-ar cheltui pentru, sunt minimale. Deci aceasta este nemulţumirea mea ca femeie, ca medic, ca mamă, ca profesionsit şi mă dezic din acest motiv de cauza acestor aşa-zişi politicieni”. Dumneavoastră aţi înţeles ceva din această explicaţie? „astfel încât oamenii să nu poată beneficia de, şi sunt sume foarte mici”.  DE CE să nu poată beneficia oamenii? „sumele care s-ar cheltui pentru, sunt minimale”. PENTRU CE?

Cred că sunteţi de acord cu mine că doamna deputat care are 5 cărţi medicale publicate şi 140 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate încă nu ştie să vorbească, să se exprime coerent în sfânta limbă română. Cum, Doamne iartă-mă, aş putea eu să fac o asemenea greşeală şi să scriu că nu pronunţă corect în limba ei maternă, engleza. Nu are cum să fie româna limba ei maternă, la cum o vorbeşte. Bravo doamnă, doctor, specialist, deputat, mamă şi ce-oţi mai fi. Vorba lui Eminescu:

„Dintr-aceştia ţara noastră îşi alege astăzi solii/Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii/În cămeşi cu mîneci lunge şi pe capete scufie/Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie”.

Cât despre a lua sau a da şpagă, poate vă explică colegii dumneavoastră din branşă cum se face, presupunând (prin absurd) că nu ştiţi încă despre ce e vorba.

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

3 Responses to “Deputat, doctor şi specialist model: jigneşte persoanele cu dizabilităţi şi… limba română”

 1. libelula spune:

  „…nu este frumos să i-au şpagă pentru ca să scriu…”. „iau” se scrie legat în această situaţie, pentru că are sensul de a lua. plus că şi exprimarea ta lasă puţin de dorit, nu numai a soniei drăghici. nu că i-aş lua apărarea!! e o dobitoacă…

 2. eugenb spune:

  Sunt unul din cei care … zic (eu – binenteles) ca fac parte din cei cu dezabilitati. Sunt imobilizat din cauza unui AVC (accident vascular cerebral hemoragic – deci spargerea vaselor sanguine si inundarea zonei adiacente cu sange, rezultand „moartea” celulelor creierului din zona respectiva, respectiv „imobilizarea” membrelor). Daca eram depistat la timp ar fi medicii ca am un „anevrism” (incadrarea nu o cunosc – nu sunt familiarizat prea mult cu aceasta terminologie) care daca era tratat la timp putea sa ma „protejeze” de ce este mai rau (eu nu am fost). Am „scapat” sa nu mor, dar acum cauta sa ma „omoare” cei din Comisia de Expertiza care de cum intri in incinta acestei Institutiei scrie MARE ca cei care au suferit un ACV nu beneficieaza de … „ajutorul” lor. Unde este „ajutorul” ONG -ului (care face parte din aceasta Comisie) ? Inexistent, zic eu, atata timp cat acest „verdict” este postat la intrarea in Institutie ! Se cauta sa fie „indepartati” cei cu adevarat bolnavi, pentru ca sunt prea multi … „bolnavi inchipuiti” care datorita „spagilor” si „cunostiintilor” pe care le au fac ca numarul adevaratilor bolnavi sa fie prea mare. Se lauda acuma cei de la Ministerul Sanatatii (de culoare „portocalie”) ca au redus numarul „bolnavilor inchipuiti”. Fals ! Total FALS ! Au redus numarul de ADEVARATI BOLNAVI, prin marirea celor cu adevarat inchipuiti. S-a marit numarul celor de etnie rroma care le dau SPAGA ca sa le primeasca dosarele, altfel … ar fi acuzati ca fac „discriminare”. A ajuns romanii sa nu li se acorde drepturile la care au dreptul pe motiv ca … fac discriminare „inter-etnica”, uitandu-se (intentionat sau nu) ca cei care sunt cetatenii Romaniei sunt EGALI, deci si romanii au DREPTURI in aceasta tara. Eu de trei ani caut sa mi se recunoasca faptul ca eu sunt in imposibilitate sa muncesc in aceasta tara si ca am nevoie de ajutorul Autoritatilor (ca sunt … „handicapat”, dupa cum zic unii), dar … degeaba. Nu sunt … rrom sau … maghiar. As fi avut mai mult succes ! Le urez tuturor din Comisiile de Expertiza sa fie … „macat un an” in situatia celor care suntem cu adevarat in imposibilitate sa ne miscam sau sa ne ajutam de membre (maini sau picioare) si sa intalneasca la Comisia de Expertiza unii la fel cu ei, care sa le spuna ca sunt … buni de munca si ca vor sa „fure” Statului niste bani. Degeaba mie „scarba” de ei, ca … tot ei (dar nu o fac pentru ca ar … pierde banii pe care sunt convinsi … ca-i merita) trebuie sa ne dea acel … „Certificat” !
  „Pestele de la cap se impute !”
  Sa mai spun ca cei de la ONG -ul care face parte din Comisie (asa prevede … „Metodologia”, sunt – se pare, tot de atat de „manjiti” ca si ceilalti din Comisie … Ca sa-ti obtii un drept, la care Legea iti da dreptul, trebuie sa da-i … „dreptul” pe care il pretind ? Pai degeaba se lauda cei de la Ministerul Sanatatii ca tot „cerceteaza” de ce se dau adatea Certificate de Handicapat ? Ei se bazeaza pe faptul ca tu (cel cu adevarat bolnav) ori esti in incapacitate de ati sustine dreptul pe care ei ti-l refuza (din cauza bolii), ori nu stiu ce drepturi ai (si unul de „la tara” crede ca acea Comisie ii „apara” dreptul, nu ca il ia). Asa ca politicieni ca doamna prezentata in articolul acesta, care este o … „vasnica suportera a culorii portocalii”, ne dovedeste ca putini mai sunt … „nemanjiti” (doamna respectiva a dovedit … ca este). Putini mai sunt ziaristii care sunt … „nemanjiti” astazi si sper ca autoarea articolului sa nu ajunga si ea … „manjita” de vreo CULOARE.

 3. Draga libelula hai sa le luam pe rand:
  1. Multumesc de observatie, am luat act de ea si am operat modificarea ce se impunea. Oricând intri aici si constati ca exista greseli, te rog sa le precizezi. Dorinta mea este sa imi perfectionez munca si orice observatie, fie ea si critica, este binevenita.
  2. Niciunde nu am scris ca sunt cel mai bun jurnalist. Ca toti oamenii care incearca sa informeze lumea, jurnalistii mai fac si greseli. Iti pot da exemple de la toate ziarele importante din Romania dar presupun ca asta ai putut si tu remarca. Inca un amanunt, pe care nu stiu daca il cunosti, ziarele alea mari de care iti scriu au si corectori (unele au chiar un departament special pentru asta), si nu fac misionerat cum incerc eu sa fac. Diferenta este ca eu nu sunt doctor in nimic si nu fac parada nici cu cunostintele mele, nici cu lucrarile mele stiintifice si nici cu faptul ca sunt „specialist”. Nu sunt eu criteriul la care o raportez pe doamna Draghici ci cei din bransa ei, care, cred eu, nu jignesc persoanele cu dizabilitati si pot sa se exprime fluent in limba romana.
  3. Exista posibilitatea ca exprimarea mea sa nu fie perfecta dar trebuie sa recunosti ca ai inteles perfect ce am scris in materialul de mai sus. Spre deosebire de persoana cu care ma compari.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult