Categorized | Sanatate

Trei speologi aflaţi la un pas de moarte au fost salvaţi de salvamontiştii bihoreni

În seara zilei de sâmbătă, la ora 23:00, dispecerul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana a primit un apel de urgenţă de la ISU Alba. Zece speologi mureşeni fuseseră surprinşi de o violentă viitură în peştera „Huda lui Papara”. Dintre aceştia, şase fuseseră scoşi din peşteră de forţa curentului, trei rămânând izolaţi. Salvamontiştii bihoreni s-au deplasat la faţa locului şi împreună cu colegii lor din Alba, Cluj şi Hunedoara au reuşit să îi salveze pe cei trei.

Peştera „Huda lui Papara” este situată la circa 5 kilometri de satul Sub Piatra, comuna Sălciua, judeţul Alba. Datorită ploii abundente apele umflate au blocat pe alocuri porţiuni ale galeriei în care intraseră speologii, cele câteva săritori din peşteră transformandu-se în veritabile cascade. ISU Crişana a pus în alertă serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor unde s-a dat imediat alarma. Şapte salvatori bihoreni, cu 2 maşini şi o remorcă, tixite cu echipament tehnic, o barcă, grup electrogen şi proiectoare au pornit în trombă în jurul orelor 00:15. O altă echipă de opt persoane, formată din salvatori ai SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor şi S.J. Salvaspeo Arad, aflată iniţial la o tură de antrenament pe valea Sighiştelului, a pornit din Ştei în jurul orei 00:30.

Odată cu ivirea zorilor, în poiana din faţa peşterii, cele 2 echipe au ajuns, fiind aşteptate atât de către colegii salvatori speologi din Cluj cât şi de la Serviciile Judeţene Salvamont Alba, Cluj, Hunedoara, pompierii de la ISU Alba, jandarmi, autorităţi locale. S-a trecut imediat la stabilirea planului de intervenţie şi punerea lui în aplicare.

Pentru că singurii care posedau echipament de intervenţie adecvat situaţiei de la faţa locului erau bihorenii, arădenii şi salvatorii speologi clujeni, aceştia au acţionat în subteran, ceilalţi colegi din cadrul serviciilor Salvamont Alba, Cluj şi Hunedoara ocupându-se de asigurarea zonei de ieşire din peşteră, comunicaţiile în exterior şi ulterior, dezechiparea traseului de evacuare.

Pentru a face faţă curentului deosebit de puternic al apei ce se revărsa din subteran, a fost necesar să fie echipate cu corzi toate săritorile şi porţiunile strâmte. În peşteră s-a lucrat intens, sub presiunea continuă a pericolului unei noi viituri, cu atât mai mult cu cât prognoza anunţa averse de peste 20 de litri pe metru pătrat în urmatoarele ore.

În cele din urmă, în jurul orei 12:00, salvatorii i-au găsit pe cei 3 speologi, refugiaţi pe marginea unei săritori transformată de şuvoaie într-o cascadă învolburată, la circa 350 de metri de ieşire, înfriguraţi, obosiţi, dar teferi. În final, la 13:30 cei trei mureşeni au fost predaţi ambulanţei.

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult