Categorized | Social

Cseke Attila, primul ministru care demonstrează că descentralizarea nu este doar o vorbă în vânt

Ministerul Sănătăţii va finaliza la data de 1 iulie 2010 transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală. În judeţul Bihor, Consiliul Judeţean Bihor va prelua Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Psihiatrie Nucet, restul instituţiilor cu paturi fiind preluate de consiliile locale din Oradea, Beiuş, Salonta, Marghita, Aleşd, Ştei şi Bratca.

Deşi pe idea descentralizării s-a bătut multă monedă în ultimii ani, primul ministru care are curajul să ia şi măsuri în această privinţă este ministrul sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila. Deşi, este cât se poate de sigur, că şi colegii lui de Guvernare, înţeleg că este păgubos să conduci câteva sute de unităţi de la Bucureşti (indiferent de sistemul din care aceste unităţi fac parte) este foarte clar că aceştia au refuzat şi continuă să refuze punerea în practică a descentralizării pentru că aplicarea ei ar duce la pierderea unor funcţii importante pentru clientela politică, cea care a decontat cheltuielile din campaniile electorale.

„După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, astăzi am făcut cel mai important pas din ultimii ani în sistemul sanitar românesc – descentralizarea. După 5 luni în această funcţie am convingerea că descentralizarea reprezintă soluţia pe termen lung. Nu mai putem continua pe un drum care  duce nicăieri şi cred că a venit momentul să ne hotărâm, în sfârşit, dacă vrem sau nu „să punem pe picioare” sistemul sanitar. Nu aş vrea să induc ideea că descentralizarea spitalelor ar fi un leac miraculos pentru toate „bolile” sistemului sanitar din România, dar reprezintă în acest moment singura  soluţie de eficientizare şi de asigurare a transparenţei decizionale pentru sistemul serviciilor sanitare spitaliceşti din România.

În prezent, avem un sistem bicefal: clădirile spitalelor sunt în proprietatea administraţiilor publice (locale, respectiv, judeţene), în timp ce managerii acestor instituţii sunt numiţi de către ministrul Sănătăţii. Practic, în mâinile ministrului Sănătăţii se află destinul a 435 de spitale. Realitatea ne-a demostrat că această decizie a fost una păguboasă. Nimeni nu poate conduce sau verifica modul în care sunt conduse 435 de instituţii indiferent cât de priceput ar fi”

a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Bolojan este încântat că preia spitalele fără datorii

Ilie Bolojan a declarat în numeroase situaţii că îşi doreşte ca unităţile spitaliceşti din municipiu să intre în administrarea primăriei dar că nu va fi de acord cu preluarea lor dacă Guvernul nu va achita datoriile care s-au acumulat în ultima perioadă la aceste unităţi. Înţelegând cât se poate de clar acest lucru Cseke Attila a decis ca aceste datorii să rămână în grija Guvernului.

„Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu sumele necesare pentru plata obligaţiilor peste termenele de scadenţă înregistrate până la data de 31 martie 2010 de către unităţile sanitare cu paturi. Prin achiatrea datoriilor unităţilor sanitare, se crează premiza unui „nou început cu responsabilitatea aferentă” şi prevenirea blocajului iminent al sectorului spitalicesc datorită facturilor neachitate peste termenul de scadenţă. Descentralizarea va introduce şi posibilitatea contractării managementului realizat de persoane juridice, firme prestatoare de astfel de servicii”

se explică într-o informare de presă a Ministerului Sănătăţii.

Răspunsul municipalităţii a venit la scurt timp după comunicarea acestei decizii:

„Subliniind încă odată că sistemul sanitar este o prioritate pentru municipalitate, Primăria Oradea a luat act de decizia Guvernului României cu privire la transferul unităţilor sanitare publice cu paturi, până la 1 iulie, în subordinea autorităţilor locale.

Conducerea Primăriei Municipiului Oradea doreşte să-l felicite public pe ministrul Sănătăţii, dl. Cseke Attila, pentru descentralizarea sistemului sanitar şi pentru transferul unităţilor sanitare către autorităţile locale fără restanţe, din conţinutul actelor normative adoptate rezultând că bugetul Ministerului Sănătăţii urmează să fie suplimentat cu sumele necesare pentru plata obligaţiilor peste termenele de scadenţă înregistrate până la data de 31 martie 2010 de către unităţile sanitare cu paturi.

Primăria Oradea face toate demersurile pentru preluarea administrării spitalelor într-un timp cât mai scurt”

se precizează într-un comunicat remis de Primăria municipiului Oradea.

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult