Categorized | Cultură

Florin Iaru va fi prezent miercuri la Oradea

Miercuri, 30 iunie 2010, ora 18:00, în Sala Mare a Primăriei Oradea va avea loc întâlnirea cu poetul şi publicistul Florin Iaru care va susţine conferinţa cu titlul „Înnebunesc şi-mi pare bine (limite ale gândirii moderne)”.

Acţiunea face parte din proiectul Conferinţele Academiei Civice -2010, proiect iniţiat de Fundaţia Academia Civică Bihor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea Va prezinta profesorul Universitar Ioan Simuţ.

Florin Iaru este unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani din România. S-a nascut la 24 mai 1954 în Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Limbă si Literatură Română a Universităţii din Bucureşti în 1978. A fost membru al „Cenaclului de Luni” şi al cenaclului „Junimea”.

A debutat cu volumul de poezii „Cântece de trecut strada” în 1981, dupa care au urmat volumele „Aer cu diamante” – alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan (Litera, 1982), „La cea mai înaltă ficţiune” în 1984, „Înnebunesc şi-mi pare rău (Cartea Romaneasca, 1990). Poemele sale sunt cunoscute şi în alte colţuri ale lumii fiind incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franta, Spania, Statele Unite etc.

Este unul dintre revoluţionarii curajoşi, participarea lui în decembrie 1989 la mişcările de strada din Bucureşti aducândui câteva zile la Jilava.

În perioada 1995-1996 a fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor. A realizat şi prezentat mai multe emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune, TVR Cultural. În prezent, scrie articole pentru săptămânalul Academia Caţavencu, cotidianul Adevărul şi 24-FUN.

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult