Categorized | Social

Pe vreme de criză elevii din Transilvania învaţă cum să devină antreprenori

Un număr de 32 de elevi din Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) au beneficiat recent, în mod gratuit, de o tabără de formare a tinerilor antreprenori. Programul intitulat „Vara antreprenorială maramureşeană 2010” a avut loc în perioada 22-24 iunie la Şuior (judeţul Maramureş), fiind organizată în cadrul cooperării dintre Centrele Europe Direct Transilvania de Nord, Maramureş şi Bistriţa – toate trei parte a reţelei europene cu acelaşi nume. Costurile au fost suportate de cele trei centre ED.

Cei 32 de participanţi au fost elevi din clasele VII-XI: 10 din judeţul Cluj, 12 din judeţul Maramureş şi 10 elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud. Elevii au fost selectaţi pe baza interesului lor faţă de tematica europeană în general şi a implicării în proiecte extra-şcolare.

În cele 3 zile de tabără, tinerii au participat la activităţi educative – în principal prezentări de exemple de bună practică în domeniul antreprenorial din Europa, brainstorming pe idei de afaceri, vizite la câteva companii din zonă -, dar şi la activităţi relaxante. Astfel, cei 40 de elevi şi însoţitori au vizitat fabrica de ciocolată “Galactic” din Baia Sprie, complexul turistic Mogoşa, firma ADISS SA din Tăuţii Măgherăuş specializată în tratarea apelor şi epurarea apelor uzate municipale şi industriale şi Aeroportul Baia Mare, au participat la un foc de tabără, o excursie cu telescaunul la cota 1000 Şuior şi la o seară de carnaval.

Tinerii au dezbătut noutăţile aflate cu prilejul vizitelor la companiile menţionate: modul de organizare, procesul de fabricaţie, tehnologiile folosite, piaţa de desfacere, bugetul. Discuţiile au surprins detalii despre cum reuşeşte o firmă să reziste şi să se dezvolte într-o perioadă de criză economică ca cea pe care o traversează România acum.

Domeniile alese de elevi pentru viitoarele lor afaceri au cuprins: web-designul, producţia de accesorii îmbrăcăminte din materiale reciclabile, consultanţă în afaceri, fermă de creştere a bovinelor, servicii în turism.

Tabăra de formare a tinerilor antreprenori “Vara antreprenorială” va continua în 2011, la Cluj.

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult