Categorized | Social

În Orăşel, sâmbătă şah, de marţi teatru de păpuşi

Sâmbătă, 10 iulie, începând cu ora 10:00, în Orăşelul Copiilor se va desfăşura cel de-al şaptelea turneu lunar de şah pentru minori organizat la nivelul municipiului Oradea. Tot în Orăşel pe parcursul a 10 zilei, începând de marţi, 13 iulie, copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani pot participa în mod gratuit la proiectul „Teatru de păpuşi pentru toţi”.

Turneul de şah are loc sub egida municipalităţii orădene în colaborare cu maestrul FIDE Dan Ovidiu Raţ şi reuneşte cei mai talentaţi jucători de şah cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani. Începând cu luna mai, la concursurile de şah sunt premiaţi şi copiii preşcolari, ca urmare a creşterii implicării acestora şi a interesului sporit manifestat pentru această disciplină sportivă.

La finele primei jumătăţi a anului 2010, în clasamentul general conduce Iancu Paul, cu 94 de puncte, urmat de Iancu Adina, cu 64,5 puncte şi Bungău Tudor, cu 44 de puncte. La categoria copiilor de până în clasa a doua pe primul loc se află Trifan Octavian, cu 50 de puncte, urmat de Birtalan Csaba, cu 47 de puncte şi Mălan Alexandru, cu 30 de puncte.

Menţionăm că în urma fiecărui turneu lunar se stabileşte o ierarhie care va conta pentru stabilirea celor mai buni şahişti ai anului 2010 din rândul copiilor.

Mai mult, începând de marţi, 13 iulie Orăşelul Copiilor în parteneriat cu actorul Szoke Kavinszki Andras vă invită la o experienţă inedită pe tărâmul teatrului de păpuşi. Pe parcursul a 10 zilei copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani pot participa în mod gratuit la proiectul „Teatru de păpuşi pentru toţi”.

Proiectul, finanţat de Consiliul Local al Municipiului Oradea, îşi propune să ofere cunoştinţe de bază pentru confecţionarea diferitelor tipuri de păpuşi marionete (bibabo, wayang, marionetă cu fire), în cadrul unui mini atelier de păpuşi. Pe parcursul desfăşurării proiectului copiii vor face cunoştinţă îndeaproape cu metodele clasice de mânuire şi de interpretări specifice diferitelor stiluri de păpuşi.

Cunoscând efectele pozitive ale artei teatrale, îndeosebi ale teatrului de păpuşi în rândul copiilor, cu privire la procesul de formare al personalităţii acestora, grupurile ţintă sunt minorii care caută o alternativă pentru satisfacerea setei pentru cultură.

Atelierele de confecţionare a păpuşilor vor avea loc în fiecare zi a săptămânii, cu excepţia zilei de luni, când Orăşelul Copiilor este închis. Activităţile se vor desfăşura între orele 11:00 şi 13:00, sub supravegherea actorului Szoke Kavinszki Andras, accesul fiind liber atât pentru copiii de naţionalitate română cât şi pentru cei de naţionalitate maghiară.

Timpul petrecut în comun în prima săptămână va fi destinat fabricării păpuşilor şi pregătirii unui mini-spectacol la paravan, pentru ca în ultimele două zile, respectiv 23-24 iulie, să poată fi prezentate spectacolele propriu-zise. La final, participanţii vor fi premiaţi, organizatorii pregătind şi un premiu-surpriză pentru cel mai reuşit spectacol de teatru cu păpuşi.

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult