Categorized | Social

Atac la faţadele deteriorate ale municipiului

Primarul Ilie Bolojan a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute, printr-o dispoziţie, constituirea Comisiei pentru implementarea Regulamentului privind stabilirea contribuţiei persoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Ansamblului Urban – Centrul Istoric Oradea. Aplicând principiul leninist „Dacă nu ştii, te învăţăm; dacă nu poţi, te ajutăm; iar dacă nu vrei, te obligăm”, Primăria îi va obiga pe cei care au faţadele nereabilitate să plătească o taxă.

În mod categoric pentru ca municipiul Oradea să îşi schimbe pozitiv aspectul este nevoie de repararea faţadelor clădirilor monument. Subiectul acesta a fost discutat foarte mult si de fostii edili care s-au perinda pe la primărie dar nimeni nu a reuşit să facă nimic. Nici afirmaţiile primarului nu sunt tocmai încurajatoare, din discuţiile pe care noi, cei de la Oradea Press, le-am avut cu Ilie Bolojan rezultând că reparaţiile nu se vor putea face într-un ritm susţinut şi la o scară prea mare. Cu mari eforturi s-ar putea amenaja faţadele a 3-4 clădiri pe an.

Totuşi, nu sunt de neglijat eforturile pe care le face municipalitatea pentru a rezolva această problemă.

„Având în vedere că a expirat termenul de 30.06.2010, (termen la care persoanele fizice sau juridice care deţin în proprietate clădiri situate în perimetrul istoric Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, aveau obligaţia să depună declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată), municipalitatea a trecut la cea de-a doua fază de aplicare a Regulamentului privind reabilitarea faţadelor, dispunând constituirea unei comisii formată din specialişti.

Rolul principal al acestei comisii va fi să determine pe baza studiului deja existent, care dintre imobile sunt reabilitate (şi prin urmare nu mai au obligaţia de a plăti taxa) şi care au faţadele nereabilitate şi sunt obligate la plata taxei.

În HCL nr. 36/28 ianuarie 2010 se prevede că, contribuţia pesoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor va fi suportată de proprietarii clădirilor situate în perimetrul istoric Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, cu excepţia proprietarilor de apartamente din blocuri de locuinţe. Pentru calculul contribuţiei datorate de persoanele fizice sau juridice care deţin în proprietate clădiri situate în perimetrul istoric Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, acestea erau obligate să depună declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată a clădirilor deţinute, termenul de depunere al acestora fiind 30.06.2010”

se precizează într-un comunicat remis de Primăria municipiului Oradea.

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult