Categorized | Social

Atac la faţadele deteriorate ale municipiului

Primarul Ilie Bolojan a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute, printr-o dispoziţie, constituirea Comisiei pentru implementarea Regulamentului privind stabilirea contribuţiei persoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Ansamblului Urban – Centrul Istoric Oradea. Aplicând principiul leninist „Dacă nu ştii, te învăţăm; dacă nu poţi, te ajutăm; iar dacă nu vrei, te obligăm”, Primăria îi va obiga pe cei care au faţadele nereabilitate să plătească o taxă.

În mod categoric pentru ca municipiul Oradea să îşi schimbe pozitiv aspectul este nevoie de repararea faţadelor clădirilor monument. Subiectul acesta a fost discutat foarte mult si de fostii edili care s-au perinda pe la primărie dar nimeni nu a reuşit să facă nimic. Nici afirmaţiile primarului nu sunt tocmai încurajatoare, din discuţiile pe care noi, cei de la Oradea Press, le-am avut cu Ilie Bolojan rezultând că reparaţiile nu se vor putea face într-un ritm susţinut şi la o scară prea mare. Cu mari eforturi s-ar putea amenaja faţadele a 3-4 clădiri pe an.

Totuşi, nu sunt de neglijat eforturile pe care le face municipalitatea pentru a rezolva această problemă.

„Având în vedere că a expirat termenul de 30.06.2010, (termen la care persoanele fizice sau juridice care deţin în proprietate clădiri situate în perimetrul istoric Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, aveau obligaţia să depună declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată), municipalitatea a trecut la cea de-a doua fază de aplicare a Regulamentului privind reabilitarea faţadelor, dispunând constituirea unei comisii formată din specialişti.

Rolul principal al acestei comisii va fi să determine pe baza studiului deja existent, care dintre imobile sunt reabilitate (şi prin urmare nu mai au obligaţia de a plăti taxa) şi care au faţadele nereabilitate şi sunt obligate la plata taxei.

În HCL nr. 36/28 ianuarie 2010 se prevede că, contribuţia pesoanelor fizice şi juridice la reabilitarea faţadelor va fi suportată de proprietarii clădirilor situate în perimetrul istoric Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, cu excepţia proprietarilor de apartamente din blocuri de locuinţe. Pentru calculul contribuţiei datorate de persoanele fizice sau juridice care deţin în proprietate clădiri situate în perimetrul istoric Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, acestea erau obligate să depună declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată a clădirilor deţinute, termenul de depunere al acestora fiind 30.06.2010”

se precizează într-un comunicat remis de Primăria municipiului Oradea.

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult