Categorized | Sport

Spania o campioană mondială… urâtă!

Anul 2010 a adus, din punctul de vedere al jocului de fotbal, două noi triumfuri ale tacticii şi jocului organizat asupra tehnicii individuale şi spectacolului. Prima a fost câştigarea Ligii Campionilor de către Inter Milano în detrimentul mai-spectaculoaselor Real Madrid, Fc Barcelona sau chiar Bayern Munchen, iar cea de-a doua a fost câştigarea Cupei Mondiale de către Spania, o echipă care nu a fost nici pe departe spectaculoasă ca Germania, Mexic, sau chiar, Uruguay. Dar, aceste lucruri sunt mai puţin importante atunci când vrei neapărat să intri în istoria fotbalului.

Încă de duminică eram sigur că atât ziarele de sport din România cât şi cele internaţionale, plus televiziunile mogulilor securişti, vor scrie pe prima pagină titluri de genul: „Caracatiţa a învins papagalul” sau „Caracatiţa Paul a avut din nou dreptate”. Eu personal, cred că doar papagalii care au transformat această informaţie de „can-can” într-o ştire, au câştigat.

Trecând peste aceste consideraţii, cred că vecinii noştrii maghiari au avut dreptate atunci când au vorbit la ştirile sportive despre victoria „urâtă” a Spaniei. Pentru cei care contează şi „cum câştigi” şi nu doar „să câştigi” Spania nu a meritat să ajungă Campioană Mondială. Un singur meci a fost câştigat la o diferenţa mai mare de un gol, cel cu Honduras, în rest Spania a luat bătaie în grupe de la Elveţia cu 1-0, a bătut Honduras cu 2-0, Chile cu 2-1, apoi Portugalia cu 1-0, Paraguay cu 1-0, Germania cu 1-0 şi a câştigat finala, ia ghiciţi cu cât? 1-0 normal.

De cealaltă parte, Olanda nu a fost nici ea cu mult mai spectaculoasă. În grupe a bătut tot (2-0 cu Danemarca, 1-0 cu Japonia şi 2-1 cu Camerun) apoi în optimi a bătut Slovacia cu 2-1, Brazilia cu 2-1, Uruguay cu 3-2 şi a pierdut finala în faţa Spaniei.

Surpriza plăcută a acestui campionat a constituit-o în mod cert Uruguayul. O echipă căreia nu i se dădeau prea multe şanse într-o grupă cu Franţa, Mexic şi gazda, Africa de Sud a reuşit să termine pe locul patru în clasamentul final. Tot la capitolul surprize plăcute se poate înscrie şi Ghana, singura echipă africană care s-a ridicat la nivelul acestui Campionat Mondial. S-a calificat dintr-o grupă în care s-a bătut cu Serbia, Germania şi Australia, a eliminat apoi SUA în optimi şi s-a împiedicat de Uruguay care a reuşit să o învingă greu, la lovituri de departajare.

Germania a fost una dintre echipele care au încântat şi asta pentru că nu s-au oprit la 1-0 cum a făcut Spania. Au învins Australia cu 4-0, Anglia cu 4-1 şi Argentina în sferturi cu 4-0. Au pierdut însă cu Spania care a şi câştigat Cupa. Germanii au impresionat în primul rând pentru că au avut mulţi jucători tineri în echipă, asta fiind de fapt şi cauza pentru care au pierdut. Oricât de talentaţi şi de buni ar fi jucătorii tineri, ei au un mare defect: sunt inconstanţi. Iar asta s-a văzut exact atunci când era mai multă nevoie de victorie.

Una peste alta, Campionatul Mondial din Africa de Sud s-a dovedit a fi frumos. Au fost meciuri bune, jucători de bună calitate şi surprize mari. Rămâne să vedem ce va fi peste 4 ani la următorul Campionat Mondial din Brazilia.

This post was written by:

- who has written 4359 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult