Categorized | Social

„BalkanCamp 2010” va aduna cei mai buni salvatori din Bihor în Padiş

În perioada 15 -18 iulie, în Padiş, m-ţii Bihor va avea loc tabăra internaţională de speologie „BalkanCamp 2010”. În cadrul acesteia se va derula un exerciţiu internaţional de salvare din mediul carstic care, prin amploare şi complexitate, va depăşi orice acţiune similară realizată vreodată în România.

Tabăra va fi organizată de Salvaspeo Romania – CORSA, SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, CS Speodava Ştei, ISU „Crişana” – Bihor şi SMURD Bihor. Desfăşurarea de forţe va fi impresionantă pe măsura „decorului” extrem de generos oferit de complexul carstic Cetăţile Ponorului. Salvatori speologi, salvatori montani, specialişti de la ISU, medici şi paramedici, peste 150 de participanţi, dintre care 50 din Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Polonia şi Turcia vor trebui să ducă la bun sfârşit o acţiune care implică evacuarea mai multor victime.

Exerciţiul are o componentă subterană şi una de suprafaţă, ambele la fel de complexe şi dificile. Reamintim că peştera adăposteşte o salbă de 14 lacuri subterane, cele 2 intrări ale sale fiind situate pe fundul a două din cele 3 doline care alcătuiesc complexul carstic. După depăşirea obstacolelor subterane, salvatorii vor fi puşi la încercare de verticalele de 150-200 metri ai peretilor dolinelor.

Pe fondul notorietăţii de care se bucură Cetăţile Ponorului în rândul turiştilor, tot mai numeroşi, care vizitează Padişul, un accident turistic cu un scenariu asemănător celui al exerciţiului nu este imposibil. Anual patrula SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor care asigură permanenţa în Padiş pe durata verii, are 3-4 intervenţii la Cetăţile Ponorului. Ţinând cont că drumul judeţean Pietroasa-Padiş e în curs de realizare, e de aşteptat ca afluxul turistic la acest obiectiv să crească substanţial, fapt care va impune extinderea duratei de prezenţă permanentă în zonă a Salvamont-Salvaspeo Bihor.

„Profităm de ocazie şi informăm publicul că sâmbătă, 17 iulie, pe durata desfăşurării exerciţiului, din raţiuni de siguranţă, accesul turiştilor în complexul carstic Cetăţile Ponorului va fi interzis, aceştia putând efectua circuitul numai până la punctele de belvedere cunoscute sub toponimul „Balcoane””

se precizează într-un comunicat remis de Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult