Categorized | Social

Modul în care televiziunile au tratat moartea Mădălinei Manole denotă iresponsabilitate şi lipsă de deontologie

În sfârşit, reacţionează cineva! Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Patronală a Editorilor Locali (APEL), Asociatia Profesioniştilor din Presa Clujeană (APPC), Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România şi Convenţia Organizaţiilor de Media condamnă cu fermitate modul agresiv, iresponsabil şi lipsit de deontologie în care unele medii româneşti au tratat cazul morţii cântareţei Mădălina Manole.

Este trist să vedem că în România anului 2010 are loc o „otevizare” a tuturor posturilor de televiziune care se consideră profesioniste. Cazul morţii artistei Mădălina Manole nu este singular din punctul de vedere al modului neprofesionist şi lipsit de etică în care este prezentat. Noi, cei de la Oradea Press, punem o întrebare pe care o considerăm de bun simţ: „Oare în România mai există CNA?”. Din păcate, comunicatul emis de Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană nu are nicio putere în a sancţiona aceste abuzuri.

„Dincolo de nesocotirea dreptului la viaţa privată şi a respectului datorat persoanei decedate, unii jurnalişti au încălcat brutal normele etice în ceea ce priveşte relatarea jurnalistică în cazuri de sinucidere. Considerăm ca deosebit de periculoasă şi iresponsabilă detalierea procedeului presupusei sinucideri, mergând până la prezentarea publică a substanţei chimice utilizate şi a produsului comercial care o conţine.

Nu în ultimul rând, consideraţiunile pseudo-psihologice prezentate public drept „opinii” nu ţin cont de aspectele patologice ale sinuciderii, ca manifestare a unei posibile depresii, plasând în mod automat vinovăţia asupra victimei.

Facem apel la factorii de răspundere editorială să pună capăt practicilor de exploatare senzaţionalistă a unor drame personale, chiar dacă ele aduc în prim planul atenţiei publice personalităţi care se bucură de notorietate. Considerăm că astfel de practici sunt dăunătoare atât pentru public, cât şi pentru profesia jurnalistică, aflată în pierdere de credibilitate”

Conform articolului 12 din Codul deontologic unic al jurnalistlui, „Jurnalistul va evita descrierea detaliată de tehnici şi metode infracţionale, tehnici suicidale, vicii şi nu va utiliza imagini violente şi alte elemente morbide. De asemenea, jurnalistul va evita să provoace, să promoveze şi să dezvolte subiecte de presă pe marginea unor evenimente morbide. (…)”.

se precizează într-un comunicat remis de Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană şi semnat de preşedintele Adrian M. Popa.

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult