Categorized | Cultură

Cititul în oraş dăunează grav inculturii

Oare cât timp a trecut de când nu aţi mai citit o carte sau cât timp a trecut de când nu aţi mai citit o carte, liniştiţi, în parc, la umbra unui copac? Pentru a veni în sprijinul celor care au uitat să facă acest lucru sau al celor care nu au făcut niciodată aşa ceva, Adrian Ciubotaru a conceput un proiect intitulat „Lecturi Urbane”, un proiect care încurajează aceste activităţi. În Oradea lecturile urbane vor avea loc pentru prima dată vineri, 30 iulie 2010, de la ora 18:00 în Parcul Magnoliei.

„Lecturi Urbane” este un proiect de implicare socială ce are drept obiectiv principal încurajarea lecturii în spaţiile publice şi crearea unui nou model de a contribui la binele comunităţii.

„Lecturi Urbane a avut un sprint bun ce s-a transformat treptat într-un adevărat maraton. Astfel am ajuns în 20 de orase din ţară, în unele desfăşurându-se deja la a treia sau a patra  ediţie (Cluj, Târgu Mureş). La fiecare ediţie împărţim în medie 200 de cărţi, 6 români din 1000 vizitează siteul orasulciteşte.ro, iar în Bucureşti media voluntarilor prezenti la o ediţie Lecturi Urbane este de 120 de oameni. Cifre impresionante, însă, mai presus de ele, conteaza ideea, povestea din spatele acestei iniţiative.

Într-un prezent bombardat de anormalitate, noi ne permitem să transmitem semnale de firesc. Transformăm actul lecturii într-unul normal indiferent de locul în care se desfăşoară: acasă, în parc sau în autobuz. Orice facem în spaţiul public este un joc de semnale, un flux continuu de mesaje de la noi – prin gesturilor noastre – către ceilalţi. Dacă li se aruncă privirea potrivită, oamenii pot deveni mai buni.

Aşadar, vom transmite cu fiecare ocazie un mesaj de încurajare şi susţinere a lecturii ca modalitate de dezvoltare socio-culturală”

susţine Adrian Ciubotaru, unul dintre organizatorii manifestării, la nivel naţional.

Organizatorii promit că vor aduce cărţi, pe care le vor oferi în dar pasionaţilor de literatură şi vor petrece timp de o oră citind în aer liber. În plus, aceştia îşi doresc ca iniţiativa să devină o tradiţie şi să avem parte, cel puţin trimestrial, de astfel de manifestări, prin care să demonstrăm încă o dată că oamenii mai au timp de lectură.

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult