Categorized | Social

Chiar dacă “discret”, Bisericile orădene se implică şi ele în ajutorarea sinistraţilor

Toţi  bihorenii care nu au jurat să-şi ţină televizoarele şi aparatele de radio închise în ultimele săptămâni au aflat de nenorocirea care s-a abătut asupra moldovenilor, din cauza inundaţiilor. Iar unii dintre ei au încercat să găsească forme pentru a-i ajuta pe cei în suferinţă. În aceste momente, Biserica (indiferent de care fel este ea) este instituţia care poate coagula cel mai bine aceste intenţii. Şi, într-adevăr, aşa s-a întâmplat şi la Oradea, deşi există şi sincope în comunicare.

Greco-catolicii, eficienţi la ajutor dar şi la comunicare

La redacţia noastră a ajuns comunicatul Caritasului Eparhial, care ţine de Biserica Greco-Catolică. Se prezenta situaţia celor loviţi de ape precum şi modul în care aceştia ar putea fi ajutaţi, la modul concret. La care, în apelul la solidaritate cu victimele inundaţiilor, semnat de episcopul Virgil Bercea, se adăuga:

„Credincioşii care doresc să facă un gest de solidaritate umană şi să ofere speranţa celor care nu mai au nimic, o pot face în duminicile: 25 iulie şi 1 august 2010. Suma obţinută în urma colectei va fi folosită pentru un program de reabilitare în localităţile din Moldova. În Eparhia de Oradea responsabilitatea este acordată Asociaţiei „Caritas Eparhial Oradea”. Prin urmare, colecta specială (tasul) din data de 25 iulie şi 1 august 2010 va fi predată, de fiecare parohie, Asociaţiei până la 15 august 2010, cel târziu.”

Cum greco-catolicii orădeni nu sunt la prima acţiune de solidaritate de acest gen, ei intervenind cu obolul lor chiar şi pentru victime ale dezastrelor din alte ţări, i-am solicitat Prea Sfinţiei sale Virgil Bercea câteva cuvinte despre organizarea acestui gen de acţiuni. Episcopul ne-a spus că, deşi situaţia credincioşilor nu este foarte bună, în aceste timpuri de criză, important este că oamenii încearcă din sărăcia lor să mai dea câte ceva şi altora care sunt mai săraci decât ei.

Cu toatae acestea, credincioşii pe care îi conduce episcopul Bercea nu privesc  implicarea lor “în concurenţă” cu a altor culte din România şi  insistă pe eficientizarea acţiunilor mai mult decât pe poleirea lor pentru presă:

„Acţiunile de strângere de ajutoare se fac  în două duminici. Nici vorbă de concurenţă, ştiu că şi alţii se ocupă şi fac acţiuni de acest gen.  Dar la noi se face organizat, mai ales că avem în fiecare dieceză „Caritas”. E aceeaşi organizaţie care există  la nivel internaţional. Ei anunţă şi în străinatate când sunt probleme. De aceea şi noi am făcut colecte, recent, pentru Polonia, când s-a mobilizat toată Europa. Cu siguranţă că şi acum va interveni Caritasul Europa şi cel international. Am facut colecte şi pentru Haiti, când au fost acolo probleme. Noi nu prea facem popularizare la lucrurile astea. Zice Mântuitorul că să nu ştie dreapta ce face stânga, mai ales când se face binele – nu-l facem pentru ca să-l popularizăm…”

Comunicatul Prea Sfinţiei Sale Virgil Bercea a apărut pe pagina de web a Episcopiei Greco-Catolice din Oradea şi pe alte portaluri ale Bisericii Greco-Catolice, a fost transmis de către Caritasul Eparhial Oradea şi preluat de către media locală şi naţională, astfel încât să ajungă la cât mai mulţi oameni care doresc să-i ajute pe sinistraţi. Cum Oradea este locul unde fiinţează multe culte dar şi au scaun Episcopal patru ierarhi, am căutat să vedem cât de bine au fost prezentate apelurile pentru ajutorarea sinistraţilor şi de către alte biserici, sau dacă, în primul rând, aceste apeluri există.

Romano-catolicii şi reformaţii ajută şi ei. Monolingv

Şi Episcopia Romano-Catolică este preocupată de soarta celor loviţi de ape. Atâta doar că portalul lor s-a oprit, deocamdată, la a face cunoscute comunicatele ce au legătură cu această temă doar în limba maghiară, pagina în română fiind în lucru. Cu toate acestea, deschiderea romano-catolicilor pentru a-i sensibiliza pe bihoreni este evidentă, despre ea vorbindu-ne chiar episcopul romano-catolic, Prea Sfinţia Sa  Böcskei László:

„Având în vedere perioadele cu ploi şi inundaţii, în bisericile noastre s-au făcut colecte, atât prin Caritas cât şi prin biserici, la liturghiile duminicale, pentru sinistraţi. Mai întâi pentru cei loviţi de Dunăre şi Tisa, urmată de o altă acţiune, care viza sinistraţii din Moldova. Şi această acţiune a repetat colectele generale din parohii. Împreună cu Centrul Diecezan de Tineret, s-a organizat o acţiune de stângere a ajutoarelor şi donaţiilor într-un imobil al nostru. Acum e a doua săptămână, acolo sunt tineri voluntari ai noştri ce adună alimente neperisabile, şi altele, le preiau şi le pregătesc pemtru trimis. Deşi este a doua acţiune a noastră într-un interval de timp scurt, oamenii au înţeles că este nevoie de ei şi tot vin. Şi nu numai cei din Oradea vin, ci şi din alte localităţi, am avut multe personae din Săcueni, din Valea lui  Mihai”.

Şi  reformaţii încearcă să îi ajute pe sinistraţi, deşi şi aici e mai greu să fie cunoscut acest lucru, dacă te ieri doar după portalul lor: nici aici nu găseşti pagini în română. Dar dacă suni la Episcopia Reformată, cum am făcut noi, şi de aici afli că pagina este în lucru şi că reformaţii  se străduiesc şi ei să contribuie cu ajutoare pentru moldoveni.

Comunicarea ortodocşilor s-a oprit la „biroul episcopului”

Surpriza vine din partea ortodocşilor bihoreni. Dacă te străduieşti să le găseşti pagina de web, vei da de ceva ce arată a pagină oficială: www.episcopiaoradiei.ro. Cea care girează veridicitatea acestei pagini este chiar Patriarhia Ortodoxă Română. Şi poate ar trebui să ne dea de gândit că până şi numărul de telefon care este oferit drept contact, pe pagina Patriarhiei, pentru Episcopia Ortodoxă Oradea este nefuncţional. Dar portalul merge. Adică intri într-o pagină care are, în mod cert, legătură cu ortodoxia. Vezi poze de pe la acţiuni, nume, date. Atâta doar că pe nici unul dintre linkuri nu vezi ceva care să îţi povestească despre sinistraţi. Şi toate „noutăţile” sunt vechi. Cauţi un număr de telefon de contact şi nu găseşti decât pentru cei care au realizat pagina. Devii iritat de situaţie şi intri la „biroul episcopului”, unde speri că vei da de nişte numere de telefon ale celor din secretariatul lui. Dar… mare e grădina Ta, Doamne: la „biroul episcopului” se află chiar… biroul episcopului, adică nişte lemne. Sau, mai explicit, 19 fotografii cu biroul şi cu alte piese de mobilier ale episcopului ortodox.

Găsim, până la urmă, un număr de telefon care chiar duce la Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi de care cei  de la Patriarhie încă nu au aflat. Aici dăm chiar şi de un consilier extreme de amabil, care se scuză pentru întâmplarea cu pagina şi care ne explică despre ea că nu mai este a lor, doar că cel care o realizase nu vrea să renunţe la ea şi că o nouă pagină este în lucru şi încă nu poate fi accesată. Şi că da, şi ortodocşii bihoreni au acţiuni pentru a-i ajuta pe sinistraţii din Moldova. Chiar primim un comunicat, pe mail, în care se arată:

„La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, începând cu ziua de duminică, 4 iulie 2010, în întreaga Episcopie Ortodoxă a Oradiei a fost demarată o amplă acţiune de colectare de fonduri, obiecte materiale şi alimente neperisabile, în vederea ajutorării sinistraţilor din zonele grav afectate de inundaţiile din ultima vreme, din nord-estul ţării.”

O notă bună pentru Caritas-urile orădene pentru modul în care gestionează strângerea de ajutoare pentru sinistraţi precum şi pentru modul în care Caritas-ul greco-catolicilor ştie să îşi anunţe acţiunile. De apreciat este şi efortul reformaţilor, chiar dacă ţi-e mai greu să afli de el, dacă nu vorbeşti maghiara. Şi până la urmă e lăudabil că şi ortodocşii se implică în acţiuni sociale. Dar… parcă tot e bine să ştie stânga ce face dreapta, atunci când vrei să ajuţi – măcar pentru eficienţă, ceea ce ar însemna ca şi ortodocşii să treacă, informaţional, de timpul… Potopului.

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult