Categorized | Cultură

Una dintre cele mai prestigioase asociaţii fotografice din Ungaria va expune la Oradea

În continuarea programului expoziţional „VACANŢA 2010”, Asociaţia „Euro Foto Art”, oferă publicului vizitator din Oradea, precum şi acelora care se vor afla în concediu în oraşul de pe malul Crişului Repede, diferite expoziţii atractive de artă fotografică. De această dată, noua expoziţie care urmează să fie vernisată la începutul lunii august 2010, a fost alcătuită din aproximativ 100 de lucrări realizate de  artiştii fotografi din oraşul Kazincbarcika – Ungaria.

Activitatea fotografică din acest oraş, situat în partea de nord-est al ţării vecine, a început din anul 1968, odată cu fondarea de către Sándor Gecse, a Fotoclubului „Kamera”, care din anul 1973 este condus de către artistul fotograf Ádám Szatmáry-Király E.FIAP şi care în anul 1990, a luat denumirea de Asociaţia Fotografilor „Felföldi” (uniune culturală). Din anul 1970 artiştii fotografi din cadrul Asociaţiei au participat cu regularitate la Saloanele Internaţionale organizate sub înatul patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP).

Astfel,  în perioada 1960-1970, în cadrul celor 21 de competiţii la care au participat, juriile internaţionale au acceptat 91 lucrări ale celor 7 autori, iar în perioada 1970 – 1980 juriile internaţional au acceptate în cadrul celor 33 de saloane internaţionale, 69 de lucrări realizate de cei 12 artişti fotografi, din care 16 fotografii au fost premiate.  În urma rezultatelor obţinute la confruntările internaţionale, 5 artişti fotografi au obţinut distincţia E.FIAP, iar 5 distincţia de A.FIAP. În perioada 1980-1990 în cadrul celor 36 de saloane internaţionale la care au participat, au fost acceptate 190 de lucrări realizate de cei 12 autori, din care 69 au fost premiate.

Din anul 2000 până în ziele noastre, 68 de autori din cadrul Asociaţiei Fotografilor „Felföldi” au participat cu lucrările lor la 168 de competiţii internaţionale, în cadrul cărora, juriile respective le-au acceptat 1.455 de lucrări, cu care au obţinut 316 de premii. Pe lângă aceste rezultate, anual au fost vernisate în diferite Galerii reprezentative din Budapesta, Miskolc, Pécs, Salgótarján (Ungaria), Cluj Napoca şi Huedin (România), respectiv Kosice (Slovacia) mai multe expoziţii personale şi de club.

În Oradea, membrii Asociaţiei Fotografilor „Felföldi” expun pentru prima dată. Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 02 august 2010, la ora 11:00, în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea, Piaţa 1 decembrie nr. 12, la care va fi prezent şi un grup de fotografi creatori din Kazinbarczika, în frunte cu preşedintele Asociaţiei, artistul fotograf Ádám Szatmáry-Király E.FIAP, şi la care organizatorii expoziţiei, Asociaţia „Euro Foto Art” şi Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea, invită cu drag să participe pe toţi iubitorii artei fotografice.

Lucrările vor fi prezentate publicului de către criticul de artă Ramona Novicov, iar expoziţia va fi deschisă oficial de artistul fotograf Ştefan Tóth A.FIAP, care va participa la evenimet şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Momentele muzicale vor fi susţinute, aşa cum publicul vizitator s-a putut obişnuit în cei 20 de ani de exitenţă a Galeriei orădene, de artiştii Cvarteului de coarde „Varadinum” din Oradea.

Noua expoziţie, organizată sub înaltul patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 22 august 2010, în zilele de lucru, într orele 8:00 – 19:00. Intarea este gratuită.

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Una dintre cele mai prestigioase asociaţii fotografice din Ungaria va expune la Oradea”

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult