Categorized | Social

Viktor Orbán continuă războiul cu FMI

Considerată de mulţi analişti politici drept o greşeală în ceea ce priveşte politica externă, atitudinea Ungariei la adresa Fondului Monetar Internaţional nu pare a se fi temperat. Premierul maghiar Viktor Orbán a declarat pentru un cotidian maghiar online că Ungaria va ajunge la un deficit bugetar de 3,8% din PIB prin metode proprii, acestea nefiind problema reprezentanţilor FMI.

Primul Ministru Maghiar s-a declarat încrezător că Ungaria va atinge până la sfârşitul anului un deficit de 3,8% din PIB.

„Cu privire la starea actuală a bugetului, organizaţiile internaţionale sunt foarte optimiste – puţin mai optimiste decât mine – estimând un deficit bugetar de 4,1% din PIB până la sfârşitul anului. Eu nu sunt atât de optimist. Dar diferenţa de 0,3% nu este atât de gravă. Vom reuşi să facem faţă acestei situaţii”

a explicat premierul care a mai adăugat că

„dacă Ungaria ajunge la o înţelegere, aderă la condiţiile acesteia, dar nu va lăsa pe nimeni să intervină dincolo de scopul respectivei înţelegeri. Nu putem permite nimănui, nici măcar FMI-ului – atâta timp cât voi ocupa această funcţie, nu o voi permite – să îşi extindă prerogativele peste cele din contractul semnat cu noi”

a declarat Viktor Orbán pentru cotidianul maghiar Portofolio.hu.

Vă reamintim că FMI a suspendat acordarea celei de-a treia tranşe a unui împrumut contractat de Ungaria în 2008. Cauza acestei rupturi se datorează eşecului ultimelor negocieri purtate de oficialii de la Budapesta cu FMI, negocieri în care Guvernul Ungar a susţinut că va refuza să facă o serie de reforme pe care Fondul le vede drept necesare pentru ca în 2011 Ungaria să ajungă la un deficit bugetar mai mic de 3% din Produsul Intern Brut.

Suspendarea negocierilor se traduce prin imposibilitatea părţii maghiare de a accesa ultima parte a împrumutului în valoare totală de 25,1 miliarde de dolari. În urma acestei situaţii analiştii economici se aşteaptă ca forintul să se devalorizeze puternic în raport cu moneda unică europeană.

This post was written by:

- who has written 4393 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult