Categorized | Social

SOS cultura bihoreană. La teatrul şi filarmonica din Oradea se vor face reduceri

Chiar dacă nu intră sub incidenţa Ordonanţei 63, conform preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, la Filarmonică şi Teatru tot se vor face reduceri. Asta pentru că este mare nevoie de fonduri pentru proiectele europene câştigate de Consiliul Judeţean Bihor şi primăriile din judeţ.

Criza financiară prin care trece România se traduce nu doar prin scăderea salariilor şi creşterea preţurilor ci şi prin scăderea numărului de spectatori la teatru şi filarmonică. Un lucru normal dacă ne gândim că pentru mulţi români mai importantă decât „hrana spirituală” este cea ce pun pe masă.

Ecuaţia duce în mod normal la reducerea încasărilor instituţiilor de cultură şi implicit la un dezechilibru între încasări şi cheltuieli, dezechilibru care ar trebui rezolvat fie prin identificarea unor fonduri care să suplimenteze veniturile instituţiilor cu pricina fie prin… reducerea cheltuielilor. În mod normal, reducerea cheltuielilor ar putea duce şi la reduceri de personal, lucru pe care conducerea Consiliului Judeţean Bihor, susţine că nu îl va putea ocoli. Asta, în ciuda faptului că cele două instituţii Teatrul şi Filarmonica de Stat Oradea au scăpat de Ordonanţa 63.

„Chiar dacă cele două instituţii nu intră sub incidenţa Ordonanţei 63 tot vor trebui făcute reduceri pentru că încasările au scăzut şi cred că vor continua să scadă. Nu ne bucură deloc acest lucru dar nu prea avem ce face. În judeţul Bihor sunt 18 primării care nu au bani de cofinanţări pentru proiectele europene pe care le-au câştigat şi care sunt deosebit de importante pentru localităţile lor. Până la 18 august, vom face o analiză serioasă şi vom decide de unde trebuie să tăiem pentru a face o rezervă de fonduri speciale pentru a cofinanţa proiectele Consiliului Judeţean Bihor şi ale primăriilor din judeţ”

a declarat Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Singura nelămurire pe care o avem noi, cei de la Oradea Press şi sunt convins că şi dumneavoastră cititorii noştrii, este cine va decide ce e mai important în Bihor pentru istoria şi cultura acestor locuri, teatrul şi filarmonica sau proiectele Consiliului Judeţean şi ale primăriilor din judeţ? Şi, mai ales, pe ce criterii se va decide ce este mai important?

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult