Categorized | Social

A crescut TVA-ul, cresc şi taxele în pieţele orădene

Conducerea Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS) Oradea a organizat azi, 11 august, la sediul regiei, o conferinţă de presă pe tema majorării tarifelor în pieţe şi impactul acestora în activitatea comercială. Conform reprezentanţilor Regiei, taxa integrală pe lună pentru agenţii economici va creşte de la 180 de lei la 220 lei pe lună, iar taxa pe zi de la 7 la 8 lei.

Motivul majorării acestor taxe se datorează creşterii TVA-ului de la 19% la 24%.

„Am fost nevoiţi să facem aceste majorări întrucât guvernul a operat creşterea TVA, fapt care a generat creşteri de tarife în lanţ, atât la noi cât şi la utilităţi. Să nu uităm că pe anul în curs inflaţia a crescut cu 8%. De asemenea, am majorat şi taxa de rezervare, care nu este obligatorie, de la 110 la 120 de lei pe lună pentru agenţi economici şi de la 80 la 90 de lei pe lună pentru producători individuali.”

a declarat Romulus Cosma, directorul general RAPAS.

Iniţial, Consiliul de Administraţie al RAPAS a aprobat eliminarea taxei unice de 180 de lei pentru agenţi economici şi 120 de lei pentru producătorii individuali. După discuţiile cu comercianţii din pieţe, care doresc ca taxa integrală să rămână în vigoare, conducerea RAPAS a hotărât să menţină taxa integrală, majorarea din cauza creşterii TVA urmând să fie supusă spre aprobare în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al RAPAS.

,,Vom menţine taxa integrală pe lună, întrucât comercianţii ne-au spus că le este mai uşor să plătească odată pe lună, cu menţiunea ca această taxă să cuprindă şi majorarea TVA şi a utilităţilor. Din calculele făcute, s-a dedus ca taxa să fie de 220 de lei pe lună, faţă de 180 de lei pe lună cât era vechea taxă unică, asta pentru agenţii economici, în timp ce pentru producătorii individuali majorarea acceptată a fost de la 120 de la 160 de lei pe lună. Rămân însă valabile şi posibilităţile ca cei care doresc să plătească numai taxa zilnică de 8 lei, sau cei care vor rezervare, să plătească potrivit sumelor menţionate mai sus”

a precizat Romulus Cosma, directorul general RAPAS.

Alte modificări s-au efectuat la biletul de intrare la piaţa auto din Piaţa Obor, modificări modice de altfel, preţul acestuia devenind 21 de lei, faţă de 20 de lei cât era până acum.

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult