Categorized | Social

Elevii liceului Partenie Cosma vor învăţa în mai multe locaţii

Lucrurile nu sunt de loc simple pentru Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea. După mai multe solicitări şi revocări, Primăria municipiului Oradea împreună cu Inspectoratul Şcolar Bihor a decis să mute Colegiului în două locaţii pe Calea Clujului.

În cadrul unei conferinţe de presă, marţi, 17 august, viceprimarul Biró Rozália a prezentat situaţia creată la Colegiul Economic Partenie Cosma, ca urmare a faptului că imobilul în care unitatea şcolară îşi desfăşura activitatea a fost retrocedată Episcopiei Romano – Catolice Oradea.

„În urma unei înţelegeri între Primăria Oradea şi Episcopia Romano-Catolică, clădirea retrocedată a fost dată în folosinţă gratuită pe o perioadă de zece ani,  pentru a beneficia de o finanţare de reabilitare a clădirii în valoare de 790 de milioane lei. În luna decembrie, reprezentanţii ministerului de resort au constatat că condiţiile prin care s-a câştigat această finanţare nu au fost îndeplinite, întrucât liceul Sf. Ladislau (Szent László), solicitantul finanţării, nu îşi desfăşoară activitatea în această clădire.

Din acest motiv, comisia de evaluare a propus  revocarea contractului de finanţare. Primăria Oradea a contestat această decizie, argumentând că a început procedura, prin mutarea a patru clase de la Liceul Sf. Ladislau în clădirea Liceului Economic Partenie Cosma. Primăria Oradea va contesta şi în contencios administrativ refuzul ministerului în ceea ce priveşte finanţarea reabilitării clădirii.

În aceste condiţii, proprietarul clădirii, Episcopia Romano-Catolică a înştiinţat Primăria Oradea că, având în vedere faptul că finanţarea este sub semnul întrebării, nu doreşte prelungirea acestui contract şi nici prelungirea contractului de închiriere, care a expirat în 26 iunie 2010, solicitând eliberarea clădirii până în 31 august 2010.

Primăria Oradea, împreună cu Inspectoratul Şcolar Bihor consideră că soluţia cea mai acceptabilă din punct de vedere al infrastructurii şi al cadrelor didactice este mutarea Colegiului în două locaţii pe Calea Clujului.

Astfel, începând de azi Colegiul Economic Partenie Cosma va fi mutat pe strada Clujului nr. 66, în locul şcolii Alexandru Roman (20 de săli de clase) respectiv pe Clujului nr. 106. (12 săli de clase). Pe Clujului nr. 106 vor funcţiona cele două unităţi de învăţământ – Liceul Economic Partenie Cosma şi Şcoala Alexandru Roman, cu 9 clase.

Totodată, Liceul Economic Partenie Cosma va lăsa 4 clase în fostul imobil.

Primăria Municipiului Oradea asigură prin Administraţia Imobiliară Oradea mijloacele necesare mutării unităţilor de învăţământ precum şi lucrările de igienizare şi intervenţiile urgente de reabilitare la clădirile respective”

se precizează într-un comunicat remis de municipalitate.

This post was written by:

- who has written 3424 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Current ye@r *

  • Analiză

    Iohannis redivivus!


    Klaus Iohannis a câștigat, cu 54,5% din voturi, față de Victor Ponta, care a avut 45,49%. Vorbim de o diferenţă de 9%, nesperată nici de cel mai înfocat fan al preşedintelui Iohannis, după ce, în primul tur, acesta pierduse în faţa lui Victor Ponta cu peste 10 procente. Gafa care a înclinat însă balanţa a fost modul în care au fost organizate alegerile în diaspora acolo unde oamenii au rămas pe afară sau au fost alungaţi de la urne cu bastoane şi gaze lacrimogene. Vizita la Vântu, care l-a făcut pe Mircea Geoană să piardă fotoliul de preşedinte, a fost echivalată de această dată de imaginea românilor împiedicaţi să voteze de un Guvern rigid şi incapabil să se mobilizeze. Că a fost vorba de intenţie sau de lipsă de profesionalism e o altă discuţie, dar în termeni de „imagine” situaţia s-a tradus prin „Guvernul Ponta nu ne lasă să ne exercităm un drept garantat de Constituţie” (mai ales că diaspora vota în masă cu candidatul dreptei). Iar românii l-au făcut pe Ponta să plătească acest lucru. Televiziunile de casă, Antena 3 şi România TV au fost spulberate de imaginile postate pe facebook, trimise pe telefoanele mobile acasă, imagini care arătau „cum îşi bătea Guvernul Ponta joc” de părinţii, copiii sau bunicii celor plecaţi la muncă în străinătate.

    Citește tot materialul