Categorized | Social

Elevii liceului Partenie Cosma vor învăţa în mai multe locaţii

Lucrurile nu sunt de loc simple pentru Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea. După mai multe solicitări şi revocări, Primăria municipiului Oradea împreună cu Inspectoratul Şcolar Bihor a decis să mute Colegiului în două locaţii pe Calea Clujului.

În cadrul unei conferinţe de presă, marţi, 17 august, viceprimarul Biró Rozália a prezentat situaţia creată la Colegiul Economic Partenie Cosma, ca urmare a faptului că imobilul în care unitatea şcolară îşi desfăşura activitatea a fost retrocedată Episcopiei Romano – Catolice Oradea.

„În urma unei înţelegeri între Primăria Oradea şi Episcopia Romano-Catolică, clădirea retrocedată a fost dată în folosinţă gratuită pe o perioadă de zece ani,  pentru a beneficia de o finanţare de reabilitare a clădirii în valoare de 790 de milioane lei. În luna decembrie, reprezentanţii ministerului de resort au constatat că condiţiile prin care s-a câştigat această finanţare nu au fost îndeplinite, întrucât liceul Sf. Ladislau (Szent László), solicitantul finanţării, nu îşi desfăşoară activitatea în această clădire.

Din acest motiv, comisia de evaluare a propus  revocarea contractului de finanţare. Primăria Oradea a contestat această decizie, argumentând că a început procedura, prin mutarea a patru clase de la Liceul Sf. Ladislau în clădirea Liceului Economic Partenie Cosma. Primăria Oradea va contesta şi în contencios administrativ refuzul ministerului în ceea ce priveşte finanţarea reabilitării clădirii.

În aceste condiţii, proprietarul clădirii, Episcopia Romano-Catolică a înştiinţat Primăria Oradea că, având în vedere faptul că finanţarea este sub semnul întrebării, nu doreşte prelungirea acestui contract şi nici prelungirea contractului de închiriere, care a expirat în 26 iunie 2010, solicitând eliberarea clădirii până în 31 august 2010.

Primăria Oradea, împreună cu Inspectoratul Şcolar Bihor consideră că soluţia cea mai acceptabilă din punct de vedere al infrastructurii şi al cadrelor didactice este mutarea Colegiului în două locaţii pe Calea Clujului.

Astfel, începând de azi Colegiul Economic Partenie Cosma va fi mutat pe strada Clujului nr. 66, în locul şcolii Alexandru Roman (20 de săli de clase) respectiv pe Clujului nr. 106. (12 săli de clase). Pe Clujului nr. 106 vor funcţiona cele două unităţi de învăţământ – Liceul Economic Partenie Cosma şi Şcoala Alexandru Roman, cu 9 clase.

Totodată, Liceul Economic Partenie Cosma va lăsa 4 clase în fostul imobil.

Primăria Municipiului Oradea asigură prin Administraţia Imobiliară Oradea mijloacele necesare mutării unităţilor de învăţământ precum şi lucrările de igienizare şi intervenţiile urgente de reabilitare la clădirile respective”

se precizează într-un comunicat remis de municipalitate.

This post was written by:

- who has written 3356 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Current ye@r *

 • Editorial

  Două mii de lei şi o diplomă semnată de un plagiator, pentru cei mai buni elevi din Bihor!


  La vieoconferinţa organizată de Remus Pricopie pentru a elogia performanţele „pionierilor” şcolii „multilateral dezvoltate” (toată stima pentru rezultatele copiilor dar atmosfera a fost ca cea de pe vremea şoimilor patriei), ministrul s-a comportant cu şefii de inspectorate ca un stăpân pe o plantaţie, iar „sclavii”, numiţi politic, şi-au acceptat rolul de slugi.
  Cei mai vrednici dintre „tovarăşi”, şi-au nuanţat discursul cu tonul mieros al dascălilor comunişti, acela al realizărilor cincinale, în timp ce ceilalţi au vorbit, cu nestrămutată tristeţe, despre Occidentul ticălos şi pervertit care „ne fură geniile”. La fel ca în cazul Simonei Halep, când premierul a felicitat-o printr-un mesaj plătit care a circulat pe tot facebook-ul (ca să vadă tot omul că performanţa la performanţă trage) şi la videoconferinţa organizată la inspectoratele din toată ţara, Remus Pricopie a subliniat că banii cu care au fost premiaţi elevii au venit de la Ponta, lăsându-i pe toţi să înţeleagă că există, acolo sus, un „tătuc” care veghează la binele pruncilor patriei.
  Ba mai mult, numele plagiatorului apărea şi pe diplomele înmânate tinerilor.

  Citește tot materialul