Categorized | Oradea

Populism şi nesimţire când vine vorba de averile parlamentarilor noştrii

Mult discutata Lege ANI a început din nou, de câteva zile, să umple canalele de ştiri cu fel şi fel de declaraţii. Deşi a trecut de Senat, aleşii noştrii s-au cam temut să o voteze. Democrat-liberalii susţineau că sunt hotărâţi (deşi datat trecută Legea a picat datorită votului lor), liberalii susţineau că o vor vota (deşi s-ar putea să fie neconstituţională) iar social-democraţii se victimizau de mama focului, venind în faţa camerelor de luat vederi cu tot felul de argumente puerile.

Jurnaliştii de la Realitatea TV susţin că ştiu de ce democrat-liberalii nu sunt prea încântaţi când vine vorba de această Lege deşi Guvernul lor o propune. Trei dintre parlamentarii democrat-liberali au reuşit să-şi dubleze averile peste noapte deşi suntem într-o perioadă de criză economică. Cei de la Realitatea îi nominalizează pe Mircea Cinteză, Gheorghe Bârlea şi Sorina Plăcintă. „Potrivit declaraţiei de avere, Mircea Cinteză a câştigat în 2009, 950.000 de lei. Colegul său, Gheorghe Bârlea a câştigat 151.000 de lei.

După ce a tras linie la sfârşitul anului 2009, senatorul Sorina Plăcintă, a avut un plus faţă de 2008, de 127.000 lei, ajungând astfel la suma de 1.750.000 de lei”, explică cei de la Realitatea Tv care nu fac, bineînţeles, acelaşi calcul şi în ceea ce priveşte averile parlamentarilor din PSD sau PNL.

Peneliştii ironici, pedeliştii populişti şi pesediştii puerili

După Modelul stăpânului său Traian Băsescu, Emil Boc nu ezită să facă din orice declaraţie care ar trebui să fie de bun simţ un exces populist sau sofistic. „Legea ANI este o lege a ţării, este o lege care dă posibilitate demnitarului să dea socoteală în faţa celui care l-a ales cu privire la averea pe care o are. Dacă alţii se vor ascuned în spatele uşilor din Parlament pentru a nu-şi declara averile, oamenii vor trebui să ştie cine sunt aceştia, iar momentul adevărului urmează”, a spus Emil Boc la ieşirea de la şedinţa grupului senatorilor PDL.

Senatorul Puiu Haşotti şi-a dat examenul în sofism atunci când a crezut că dă un răspuns ironic Guvernării portocalii: „Dacă au fost voci grele care au spus că dacă nu votăm această lege unică în Uniunea Europeană suntem împotriva interesului naţional, nu putem fi noi împotriva interesului naţional. Probabil că interesul naţional nu înseamnă tăierea salariilor, TVA mai mare, şomaj mai mare”. Evident, aici senatorul nu discută pe acelaşi subiect ci îi opune primului subiect o altă afirmaţie fără nicio legătură cu subiectul în discuţie, cu scopul de a nu da un răspuns clar întrebării sau de a o bagateliza.

Pe o linie asemănătoare, este şi declaraţia lui Gyorgy Frunda din UDMR, personaj cunoscut nu doar printre maghiarii din Harghita şi Covasna pentru modul în care şi-a făcut peste noapte averea. „Legea ANI în actuala formulă nu este altceva decât un şantaj politic. În prima citire, legea a fost adoptată fără comisiile de cercetare a averilor pentru că acestea au fost considerate ilegale şi neconstituţionale. Procedura de adoptare este neconstituţională. Resping populismul că nu vrem să facem averile publice. În forma actuală a legii, averile sunt publice. Îmi voi face declaraţia de avere publică pe site, indiferent de ce va conţine legea ANI” a declarat senatorul la Antena 3.

Cei mai amuzanţi au fost însă cei din PSD. Victor Ponta a declarat că „la ANI vom asigura cvorumul, iar dacă cei de la PDL consideră că e atât de importantă legea ANI, să o voteze”. Olguţa Vasilescu, una dintre traseistele politicii româneşti care în urmă cu câţiva ani îi scuipa fără remuşcări pe actualii colegi din PSD a declarat, conform Mediafax că: „Aş vrea să mă raliez propunerii domnului senator Severin, şi anume să-i adresez aceeaşi întrebare şi domnului prim-ministru Boc: dacă Legea ANI va fi declarată din nou neconstituţională de către CC, îşi va depune sau nu mandatul de prim-ministru, mai ales că este profesor de drept constituţional şi vine în faţa noastră cu o lege punându-ne pe noi în situaţia de a o vota şi de fi declarată pentru a doua oară neconstituţională?”. Nu este deloc scuzabilă incomepetenţa profesorului de drept constituţional Emil Boc, dar nu ăsta era subiectul dezbaterii. Nu despre competenţa lui Boc era aici vorba ci despre Legea ANI una care nu a fost cerută de actualul Guvern ci de Uniunea Europeană.

În fine, până la urmă Legea ANI a trecut în aceiaşi formă în care trecuse şi în Camera Deputaţilor, cu 78 de voturi. Asta, confirmă ceea ce mulţi români au sperat încă de la intrarea României în UE. Dacă senatorii şi deputaţii noştrii sunt nişte incompetenţi preocupaţi doar de propria lor bunăstare, sub presiunea forurilor internaţionale ale Uniunii Europene vor fi nevoiţi să mai facă şi ceva pentru România şi, implicit, pentru noi.

This post was written by:

- who has written 4375 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult