Categorized | Oradea

Pregăteşte Blaga o nouă afacere „Loganul de 70.000 de euro”? Institutul pentru Politici Publice aşa crede!

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită stoparea unei afaceri de 30 de milioane de euro cu un nou tip de card de identitate de care susţine că „România nu are nevoie”. Organizaţia solicita Premierului, Guvernului şi Preşedintelui Traian Băsescu să oprească afacerea care, susţin ei, are iz similar scandalului „Loganul de 70.000 de euro”.

IPP solicită Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) să retragă proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinta şi actele de identitate ale cetăţenilor români şi pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, având în vedere nefundamentarea acestuia, precum şi costurile excesive şi inoportune în acest moment pentru implementarea unei asemenea măsuri.

„IPP a participat la dezbaterea publica organizata de MAI pe marginea proiectului de act normativ, prilej cu care reprezentantii Institutului au adresat o serie de intrebari reprezentantilor Ministerului. Consideram ca raspunsurile furnizate nu sunt de natura sa justifice prioritatea proiectului, extrem de costisitor pentru administratia romaneasca in actualul context marcat de criza, si cerem pe acest fond retragerea initiativei. Reiteram, totodata, intrebarile formulate si solicitam public Ministerului sa formuleze un raspuns.

1. Exista o crestere semnificativa a furturilor de identitate prin falsificarea actualelor carduri de identitate care sa justifice aparitia unora noi cu elemente de securitate sporite?

2. Avand in vedere ca in motivarea acestui act se face referire la Directiva privind libera circulatie si sedere a persoanelor pe teritoriul UE, solicitam MAI sa ne precizeze unde in cadrul acesteia exista o prevedere care obliga Romania sa adopte un alt model de carte de identitate.

3. Avand in vedere ca MAI itereaza condiționarea accesului la spatiul Schengen de adoptarea acestor noi carduri, solicitam reprezentantilor Ministerului sa ne prezinte macar un document oficial care ne impune adoptarea noilor carduri drept conditie de acces.

4. Solicitam MAI sa precizeze de ce a renuntat la procedura de a permite persoanelor care, din convingeri personale, refuza eliberarea unui act biometric sa poata solicita eliberarea unui act nebiometric, la fel ca la reglementarile privind pasapoartele.

5. Solicitam MAI sa precizeze care este raportul de cost intre un card de identitate fara date biometrice si unul cu date biometrice.

6. In final, atragem atentia asupra faptului ca jurisprudenta CEDO interzice expres colectarea sistematica a datelor biometrice ale cetatenilor statelor semnatare.

Pana la clarificarea tuturor acestor aspecte, IPP solicita Premierului, Guvernului si Presedintelui Traian Basescu sa opreasca aceasta afacere cu iz similar scandalului Loganul de 70.000 de euro”

se precizează într-un comunicat remis de IPP.

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult