Categorized | Educatie

Trei zile de scurt metraj GRATUIT la Oradea

Festivalul Internaţional de Filme de Scurt Metraj BuSho, eveniment cinematic de  prestigiu deja în Ungaria, va fi organizat şi în Oradea între 1 şi 3 Septembrie, în fiecare zi între orele 18:00 şi 23:00.  Dintre cele 500 de creaţii care au aplicat la concurs sunt alese 85 şi lângă acestea vor mai fi proiectate selecţii din diferite festivaluri internaţionale prezentate la BuSho. Proiecţiile se vor ţine în Cinematograful Libertatea de către organizatorul festivalului la Oradea,  Asociaţia Metrion. Intrarea este liberă.

Ideea Festivalului Internaţional de Filme de Scurt Metraj BuSho (Budapest Short) s-a născut în toamna anului 2004 şi peste un an s-a şi organizat prima ediţie. În prima fază, acest festival a dorit să ofere soluţia optimă, şi pe o arenă internaţională în capitala maghiară, acelor debutanţi care erau tot mai activi şi interesaţi de filmele de scurt metraj din aceea perioadă. Festivalul începe în fiecare an la data de 31 August şi anul acesta a fost organizat pentru a şasea oară. Anul acesta au fost trei categorii (ficţiune, animaţie şi experimental) şi au fost mai mult de 500 de aplicaţii din 53 de ţări.

Primul juriu format din Mag István, Gergely Zoltán, Rimóczi László şi Patrovits Tamás a ales 85 de filme pentru concurs şi acestea au fost proiectate în 15 blocuri diferite. În programul concursului sunt şi 15 filme maghiare, şi din scena internaţională vor fi proiectate creaţii cunoscute precum Istoria Zborului de Kenyeres Bálint, Log Jam-ul lui Alexei Alexeev, sau Proxeneţi de Géczy Dávid, creaţii care au divizat foarte mult audienţa maghiară.

În afară de aceste creaţii selectate pentru concurs se vor putea viziona filmele cele mai apreciate la festivalurile internaţionale de filme de scurt metraj precum Brest, Brno16, CologneOFF, Shqip şi Nachalo respectiv proiecţiile de la workshop-uri de filme precum életREklám, GomBuSho, Polifilm şi nu numai atît, dar paleta creaţiilor proiectate va fi îmbogăţit şi de rezultatele Concursului pentru Studenţi Kodak şi BuSho Vivaz, care a debutat anul acesta.

Festivalul BuSho, care are ceremonia de deschidere pe 1 Septembrie orele 18:00, nu numai că este organizat pentru prima oară în Oradea dar debutează şi pe scena Românească. Pe timpul festivalului, publicul interesat poate viziona 15 ore de filme. Decernarea de premii pentru programul de concurs BuSho va avea loc la data de 4 Septembrie la Budapesta şi aici se va înmâna şi premiul Oradea de Asociaţia Metrion pentru filmul votat ca cel mai bun de Asociaţie.

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult