Categorized | Social

Pasionaţii de lilieci şi-au dat întâlnire la Bălnaca

În cadrul proiectului „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău”, cofinanţat de Comisia Europeană, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, beneficiarul proiectului, în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România (APLR) a organizat la sfârşitul săptămânii trecute, la Bălnaca, o instruire, în cadrul căruia au fost prezentate metodele de identificare, monitorizare a celor 7 specii de lilieci nominalizate în Anexa II a Directivei Habitate.

În cursul întâlnirii de weekend-ul trecut, care face parte din seria de evenimentele organizate sub egida Noaptea Europeană a Liliecilor, cei 15 cursanţi au participat la instruiri în domeniul technicilor de monitorizare a speciilor de lilieci.

Cum s-a desfăşurat, paractic, proiectul

În prima zi, 2 septembrie, participanţii au fost familiarizaţi de managerul proiectului, Szodoray-Parádi Farkas, cu informaţiile generale despre lilieci: ce specii sunt prezente pe teritoriul Munţii Piatra Craiului, mai precis în peşterile din zona comunei Şuncuiuş, şi de ce este importantă monitorizarea liliecilor.

În cursul serii a primei zile, cursanţii au alcătuit două echipe, şi fiecare a plecat la o peşteră din zonă pentru a se executa în practică cele învăţate la instruire. La intrarea peşterilor au plasat o plasă ultrafină pentru prinderea liliecilor. Animalele prinse cu grijă foarte mare, au fost identificate de către specialisti, măsurate, iar apoi lăsate în libertate.

A doua zi a fost orientată spre practică: in prima jumătate a zilei specialiştii au prezentat metodele de monitorizare şi echipamentele utilizate pentru monitorizare (de exemplu detectorul de ultrasunete).

După amiază echipele au făcut exerciţii practice: au plecat la peşteri, şi cursanţii au făcut monitorizarea (au identificat speciile cu asistarea specialiştilor APLR). În prima parte din a treia zi, Bücs Szilárd, Jére Csaba şi Georgiana Mărginean (specialişti APLR) au susţinut câte un seminar cu teme care au vizat alcătuirea biologică a liliecilor, ciclurile vitale, protecţia liliecilor şi ultrasunetele, adică modul de orientare şi comunicarea specific liliecilor. În după masa celei de a treia zile a fost continuată munca în teren.

De ce e nevoie de astfel de acţiuni?

În primul rând, acţiunea va contribui la durabilitatea proiectului. Persoanele cheie, adică participanţii, au învăţat metodologia de monitorizare a liliecilor şi vor putea ele însele să realizeze monitorizarea, care este foarte importantă pentru protecţia pe termen lung a celor şapte specii de lilieci vizate de proiect.

În anii următori se va mai organiza încă două instruiri in domeniul tehnicilor de monitorizare. Fiecare o să aibă 15 cursanţi. În total vor fi instruite 45 de persoane în managementul ariilor sau speciilor ţintă ale proiectului (angajaţi ai APM, ONG, administratori de arii protejate, etc.), cei care vor putea asigura monitorizarea speciilor de lilieci prezente în zona lor.

This post was written by:

- who has written 4249 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Pasionaţii de lilieci şi-au dat întâlnire la Bălnaca”

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult