Categorized | Social

Pasionaţii de lilieci şi-au dat întâlnire la Bălnaca

În cadrul proiectului „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău”, cofinanţat de Comisia Europeană, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, beneficiarul proiectului, în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România (APLR) a organizat la sfârşitul săptămânii trecute, la Bălnaca, o instruire, în cadrul căruia au fost prezentate metodele de identificare, monitorizare a celor 7 specii de lilieci nominalizate în Anexa II a Directivei Habitate.

În cursul întâlnirii de weekend-ul trecut, care face parte din seria de evenimentele organizate sub egida Noaptea Europeană a Liliecilor, cei 15 cursanţi au participat la instruiri în domeniul technicilor de monitorizare a speciilor de lilieci.

Cum s-a desfăşurat, paractic, proiectul

În prima zi, 2 septembrie, participanţii au fost familiarizaţi de managerul proiectului, Szodoray-Parádi Farkas, cu informaţiile generale despre lilieci: ce specii sunt prezente pe teritoriul Munţii Piatra Craiului, mai precis în peşterile din zona comunei Şuncuiuş, şi de ce este importantă monitorizarea liliecilor.

În cursul serii a primei zile, cursanţii au alcătuit două echipe, şi fiecare a plecat la o peşteră din zonă pentru a se executa în practică cele învăţate la instruire. La intrarea peşterilor au plasat o plasă ultrafină pentru prinderea liliecilor. Animalele prinse cu grijă foarte mare, au fost identificate de către specialisti, măsurate, iar apoi lăsate în libertate.

A doua zi a fost orientată spre practică: in prima jumătate a zilei specialiştii au prezentat metodele de monitorizare şi echipamentele utilizate pentru monitorizare (de exemplu detectorul de ultrasunete).

După amiază echipele au făcut exerciţii practice: au plecat la peşteri, şi cursanţii au făcut monitorizarea (au identificat speciile cu asistarea specialiştilor APLR). În prima parte din a treia zi, Bücs Szilárd, Jére Csaba şi Georgiana Mărginean (specialişti APLR) au susţinut câte un seminar cu teme care au vizat alcătuirea biologică a liliecilor, ciclurile vitale, protecţia liliecilor şi ultrasunetele, adică modul de orientare şi comunicarea specific liliecilor. În după masa celei de a treia zile a fost continuată munca în teren.

De ce e nevoie de astfel de acţiuni?

În primul rând, acţiunea va contribui la durabilitatea proiectului. Persoanele cheie, adică participanţii, au învăţat metodologia de monitorizare a liliecilor şi vor putea ele însele să realizeze monitorizarea, care este foarte importantă pentru protecţia pe termen lung a celor şapte specii de lilieci vizate de proiect.

În anii următori se va mai organiza încă două instruiri in domeniul tehnicilor de monitorizare. Fiecare o să aibă 15 cursanţi. În total vor fi instruite 45 de persoane în managementul ariilor sau speciilor ţintă ale proiectului (angajaţi ai APM, ONG, administratori de arii protejate, etc.), cei care vor putea asigura monitorizarea speciilor de lilieci prezente în zona lor.

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Pasionaţii de lilieci şi-au dat întâlnire la Bălnaca”

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult