Categorized | Social

Un nou simbol al Cetăţii Oradea a fost restaurat

Viceprimarul Biró Rozália a participat sâmbătă, 18 septembrie 2010, la inaugurarea  plăcii comemorative de pe Bastionul Bethlen al Cetăţii Oradea. La eveniment a mai participat Angela Lupşe, reprezentanta Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Bihor şi consilierul local Sárközi Zoltán.

Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor  Europene ale Patrimoniului. Placa renascentistă a fost pusă iniţial pe bastion în anul 1627, marcând astfel terminarea construcţiei ultimului bastion al cetăţii, la comanda principelui Gabriel Bethlen. Având în vedere faptul că placa s-a aflat într-o stare de degradare,  municipalitatea a decis să o restaureze, având şi sprijinul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor.

„Le mulţumesc celor care au contribuit la restaurarea acestei plăci. Este un eveniment important şi de neuitat în viaţa comunităţii orădene. În acest fel, ne manifestăm respectul faţă de cei care au făcut ceva pentru Oradea”

a spus viceprimarul Biró Rozália la dezvelirea plăcii comemorative.

Lucrările de refacere a plăcii comemorative au durat aproximativ o lună şi jumătate, fiind realizate de către Kiss Zoltán, Gere István şi Fekete Tibor, şi au costat în jur de 40.000 de lei.

This post was written by:

- who has written 4383 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult