Categorized | Social

În loc să îşi renoveze clădirile, orădenii au umplut Primăria de contestaţii

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută de viceprimarul Gheorghe Carp, arhitectul şef al municipalităţii, Lucia Iacob şi directorul adjunct al Direcţiei Economice, Tănase Miculescu, au explicat opiniei publice că prin noua taxă instituită de municipalitate pentru nereabilitarea faţadelor clădirilor monument din Oradea nu se doreşte încasarea la buget a unor sume de bani, ci impulsionarea proprietarilor să îşi reabiliteze faţadele clădirilor în care locuiesc.

Reprezentanţii Primăriei au făcut câteva precizări cu privire la taxa instituită prin HCL705/2009. Astfel, perimetrul Ansamblului Urban-Centrul Istoric Oradea cuprinde 173 de străzi. Din studiul privind reabilitarea faţadelor în acest perimetru, realizat în cursul acestui an, a rezultat că din cele 3.518 clădiri analizate 1.744 sunt clădiri cu faţade neîntreţinute.

Confruntarea clădirilor indicate pe numere de stradă cu evidenţele fiscale a arătat că aceste clădiri sunt deţinute în proprietate de 5.726 de persoane fizice şi 455 de persoane juridice, cărora li s-au transmis procese verbale de impunere.

Taxa este stabilită  diferenţiat, în funcţie de suprafaţa construită. Debitul acestei taxe este de 868.563,65 lei la persoane juridice şi 1339.802,62 lei la persoane fizice, iar sumele încasate, până în prezent, sunt 25.978,90 lei la persoane juridice (30) şi 90.091,98 le persoane fizice (420).

„Primăria nu doreşte să crească, în acest mod, sumele încasate de la cetăţeni, ci doreşte să îi determine să îşi reabiliteze faţadele acestor clădiri din Centrul Istoric”

a spus viceprimarul Gheorghe Carp.

Primăria Oradea a încercat să ofere mai multe facilităţi

Municipalitatea a prevăzut o serie de facilităţi pentru cei care doresc să îşi reabiliteze faţadele. Astfel, persoanele fizice contrânse prin taxă care demarează lucrările, în primul sau al doilea an de aplicare, vor fi stimulate cu neplata impozitului pe clădiri o perioadă de 5 ani, în aceste condiţii facilitatea fiind mult mai mare decât obligaţia de plată. Se acordă în plus scutirea de taxă de autorizare şi imprumuturi fără dobândă.

O dată cu eliberarea certificatului de urbanism, fiecare solicitant va primi o fişă tehnică a clădirii, în care vor fi trecute categoriile de intervenţii care pot fi făcute asupra imobilului respectiv. Procedura de autorizare a lucrărilor de intervenţie la clădirile care nu sunt monumente, va fi mult simplificată.

De asemenea, cei care doresc să-şi reabiliteze faţadele vor beneficia de consultanţă gratuită din partea Instituţiei Arhitectului Şef şi a Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor.

În loc să profite de facilităţi orădenii au făcut contestaţii

După emiterea înştiinţărilor de plată a taxei, cetăţenii au depus la Primărie peste 1.200 de contestaţii.

„Acestea se refereau mai mult la probleme legate de starea clădirii, obţinerea unor acte din partea Instituţiei Arhitectului-Şef, la faptul că unele lucrări se află în curs de execuţie sau la faptul că unii şi-au renovat deja faţadele, şi mai puţin la plata taxei sau cuantumul acesteia”

a precizat arhitectul şef, Lucia Iacob. În urma analizării contestaţiilor, comisia a decis că sunt admisibile cele care se referă la poziţionarea apartamentului. Astfel, dacă un apartament are vizibilitate dinspre domeniul public atunci taxa se plăteşte. Pentru cele care nu au vizibilitate la domeniul public taxa nu se datorează, fiind exceptate clădirile monument.

Şi clădirile care au fost reabilitate, care arată corespunzător şi păstrează arhitectura locului, vor fi scutite de plata taxei, precum şi clădirile ale căror faţade sunt în curs de reabilitare. Totodată, comisia a decis că nu pot fi scutite de taxă imobilele care au fost renovate strict pe partea de propietate a unei persoane sau la care s-au făcut intervenţii neadecvate care modifică simetria faţadei sau sunt vopsite în culori stridente.

„Comisia va analiza toate dosarele şi îi va scuti de taxă pe cei ale căror contestaţii sunt întemeiate”

a mai adăugat viceprimarul Gheorghe Carp.

„În cazul persoanelor care au plătit deja şi se va constata că nu datorează taxa, va opera compensaţia”

a menţionat în final Tănase Miculescu.

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult