Categorized | Oradea

Atât românii cât şi ungurii cer reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania

Joi, 23.09.2010,  mai mulţi oameni politici din România (Bihor şi Sălaj) şi Ungaria (Hajdú-Bihar) au decis să semneze o declaraţie comună pe care să o trimită Guvernelor celor două ţări pentru a solicita repornirea la turaţie maximă a lucrărilor. Oamenii politici din cele trei judeţe susţin că cele două regiuni din România şi Ungaria nu se pot dezvolta fără ducerea la sfârşit cât mai grabnică a proiectului.

Participanţii la întâlnirea de lucru de la Suplacu de Barcău, privind infrastructura de transport din zona de graniţă dintre România şi Ungaria, parlamentari de la toate partidele şi reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene din judeţele Bihor şi Sălaj, precum şi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Hajdú-Bihar, au convenit asupra următoarelor principii­:

1. În contextul integrării europene, promovarea şi elaborarea unor proiecte de dezvoltare economică la nivel naţional nu poate avea eficienţă decât pornind de la o abordare regională, mai ales pentru zonele de graniţă.

2. Autostrada „Transilvania” este un proiect de importanţă majoră pentru dezvoltarea zonei de vest a României şi a zonei de est a Ungariei, dar şi o arteră vitală pentru o legătură civilizată cu Europa.

3. Electrificarea sectorului de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia-Bihor este o măsură de bun simţ pentru a fluentiza circulaţia feroviară dintre România şi Ungaria şi, implicit, Europa, precum şi pentru a asigura o călătorie civilizată pentru călătorii din ambele sensuri.

Semnatarii consideră că relansarea economică în perioadele de criză financiară nu se poate face fără participarea directă a statului la marile proiecte de infrastructură. Declaraţia a fost semnată de: Vitányi István, deputat judeţul Hajdú-Bihor – Ungaria, Arnóth Sándor, deputat judeţul Hajdú-Bihar – Ungaria, Muraközy István, viceprimar Berettyóújfalu – Ungaria, Fekete Szabó András-Levente, senator judeţul Sălaj – România, Cornel Popa, senator judeţul Bihor – România, Gheorghe Pop, senator judeţul Sălaj – România, Nicolae Jolţa, deputat judeţul Bihor – România, Adrian Merka, deputat judeţul Bihor – România, Seres Dénes, deputat judeţul Sălaj – România, Mirel Taloş, deputat judeţul Sălaj – România, Radu Ţîrle, preşedintele Consiliul Judeţean Bihor – România, Tiberiu Marc preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj – România şi Radu Căpâlnăşiu, primar al Municipiul Zalău – România.

This post was written by:

- who has written 4427 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult