Categorized | Cultură

Luni, un concert de zile mari şi mult teatru la Toamna Orădeană

Luni va fi cu siguranţă o zi specială pentru iubitorii de muzică clasică. În cadrul Festivalului Toamna Orădeană aceştia vor avea ocazia să asculte Cvartetul „Intermezzo” şi Ansamblul Vocal „Sotto Voce” două formaţii alcătuite din instrumentişti ai Filarmonicii de Stat din Oradea, respectiv ai Corului Filarmonicii de Stat din Oradea.

Cvartetul „Intermezzo” (Florin Avram – vioara I, Kurucz Tibor – vioara a II-a, Valer Mînecan – violă şi Maria Trendler – violoncel) a avut încă de la înfiinţare, în urmă cu şase ani, numeroase apariţii în cadrul unor concerte, manifestări culturale sau festive şi în emisiuni de televiziune, atât în Oradea, cât şi în alte câteva oraşe din ţară, Ungaria şi Franţa.

Repertoriul formaţiei s-a îmbogăţit mereu, cuprinzând în prezent lucrări ale compozitorilor Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Dvorak, Grieg, Debussy, Gershwin ş.a., dar şi un repertoriu de divertisment, cu lucrări din muzica vieneză, de jazz, uşoară, sau de film.

Bucuria de a cânta împreună, mulţumirea spectatorilor, dar şi aprecierea pozitivă a persoanelor avizate, au motivat mereu efortul artistic al celor patru instrumentişti.

Programul cu care Cvartetul „Intermezzo” îi va încânta pe orădeni pe 27 sept. 2010, de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Municipiului Oradea va fi următorul:

– W.A. MOZART – Divertismsnt nr.3 (3 părţi)

– F. KREISLER – Frumosul rozmarin

– J. STRAUSS – Tren de plăcere (Polcă)

– J. STRAUSS – Sânge vienez (Vals)

– G. BREGOVIC – Tango

– THE BEATLES – Yesterday

– THE BEATLES – Hey Jude

– DUKE ELLINGTON – I’m in another world

– DUKE ELLINGTON – Pigeons and Peppers

– DUKE ELLINGTON – It don’t mean a thing

Membrii ansamblului vocal Sotto Voce (Bulzan Annamária – sopran, Tóth Éva Barbara – sopran, Bejan Olga – alto, Árkosi Julianna – alto, Nicolae Bejan – tenor, Ovidiu Iloc – tenor. Benczédi Hunor – bas şi Kiss Huba Ernő – bas) susţin că ideea unui astfel de ansamblu cameral s-a conturat din necesitatea unei alternative. Cameralitatea e o stare, o energie ce se înfiripă aidoma unei efemeride şi transpare într-o funcţionalitate a comunicării dintre membrii formaţiei şi public.

Astfel, în Sotto Voce  se întâlnesc intr-un mod fericit opt  artişti, majoritatea fiind membrii ai Corului Filarmonicii de Stat din Oradea care, din anul 2009, şi-au asumat plăcerea de a cânta „altfel”(sotto voce!), abordând un repertoriu mai rar vehiculat în spaţiul concertistic convenţional.

Repertoriul se înscrie într-o arie stilistică a deschiderilor, în care distanţele dintre madrigalul renascentist şi prelucrările de tip postmodern a unor piese din zona swing, jazz sau rock se estompează, oferind publicului aceeaşi bucurie de care şi membrii octetului sunt înconjuraţi, în intimitatea muzicală autentică a tot ce înseamnă cameralitate.

Programul Ansamblului Vocal „Sotto Voce” pentru concertul din 27 sept. 2010, Casa de Cultură  a Municipiului Oradea va fi următorul:

1.Pierre Passereau – Il est bel et bon

2.Josquin des Prez – El grillo

3.Anon – Alla cazza

4.Jacques Arcadelt – Il bianco e dolce cigno

5.Pierre Certon – La la la, je ne lose dire

6.Beatles – Michelle

7.Beatles – Ob-la-di, ob-la-da

8.Beatles – And I love Her

9.Peter Knight – Swing low, sweet chariot

10.Dayton Ohio – Swing

11.Bob Chilcott – Greensleeves

12.Billy Joel – Lullabye

13.Duke Ellington – The creole love call

14.Rossini – Uvertura din „Barbierul din Sevilla”

Programul Toamnei Orădene pentru luni, 27 septembrie:


Ora 19:00 – Casa de Cultura a Municipiului Oradea, Piata Ferdinand Nr.4, Concert „De la clasic la Beatles” Cvartetul de coarde „Intermezzo” şi Ansamblul vocal „Sotto Voce”.

Pretul biletului este de 5 lei.

Programul Festivalul de Teatru Scurt


10:00 – Teatrul Arcadia – Spectacolul Apolodor, pinguinul călător

13:30 – Statui vivante, Teatrul de Stat Oradea, Trupa „Iosif Vulcan”, Str. Republicii

14:00 – Concert Hakeshet Klezmer Band Str. Republicii

17:00 – Insigna, atelier şi expoziţie handmade, Cloud Factory, Pasajul Vulturul Negru

18:00 – Codrii, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”,  Arad Teatrul de Stat Oradea (spectacol cu publicul pe scenă)

19:30 – Stand de carte Editura Humanitas, Casa de Cultură a Sindicatelor

20:00 – True West, Teatrul „Nottara” Bucureşti, Casa de Cultură a Sindicatelor (spectacol cu publicul pe scenă)

22:00 – A fi la timpul pe…trecut, Teatrul de Stat Constanţa, Queens Pub (spectacol în afara selecţiei oficiale)

22:00 – Sfârşit de concert, Experiment. Teatru Clandestin Oradea, Escape Club (spectacol în afara selecţiei oficiale)

This post was written by:

- who has written 4227 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult