Categorized | Cultură

Luni, un concert de zile mari şi mult teatru la Toamna Orădeană

Luni va fi cu siguranţă o zi specială pentru iubitorii de muzică clasică. În cadrul Festivalului Toamna Orădeană aceştia vor avea ocazia să asculte Cvartetul „Intermezzo” şi Ansamblul Vocal „Sotto Voce” două formaţii alcătuite din instrumentişti ai Filarmonicii de Stat din Oradea, respectiv ai Corului Filarmonicii de Stat din Oradea.

Cvartetul „Intermezzo” (Florin Avram – vioara I, Kurucz Tibor – vioara a II-a, Valer Mînecan – violă şi Maria Trendler – violoncel) a avut încă de la înfiinţare, în urmă cu şase ani, numeroase apariţii în cadrul unor concerte, manifestări culturale sau festive şi în emisiuni de televiziune, atât în Oradea, cât şi în alte câteva oraşe din ţară, Ungaria şi Franţa.

Repertoriul formaţiei s-a îmbogăţit mereu, cuprinzând în prezent lucrări ale compozitorilor Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Dvorak, Grieg, Debussy, Gershwin ş.a., dar şi un repertoriu de divertisment, cu lucrări din muzica vieneză, de jazz, uşoară, sau de film.

Bucuria de a cânta împreună, mulţumirea spectatorilor, dar şi aprecierea pozitivă a persoanelor avizate, au motivat mereu efortul artistic al celor patru instrumentişti.

Programul cu care Cvartetul „Intermezzo” îi va încânta pe orădeni pe 27 sept. 2010, de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Municipiului Oradea va fi următorul:

– W.A. MOZART – Divertismsnt nr.3 (3 părţi)

– F. KREISLER – Frumosul rozmarin

– J. STRAUSS – Tren de plăcere (Polcă)

– J. STRAUSS – Sânge vienez (Vals)

– G. BREGOVIC – Tango

– THE BEATLES – Yesterday

– THE BEATLES – Hey Jude

– DUKE ELLINGTON – I’m in another world

– DUKE ELLINGTON – Pigeons and Peppers

– DUKE ELLINGTON – It don’t mean a thing

Membrii ansamblului vocal Sotto Voce (Bulzan Annamária – sopran, Tóth Éva Barbara – sopran, Bejan Olga – alto, Árkosi Julianna – alto, Nicolae Bejan – tenor, Ovidiu Iloc – tenor. Benczédi Hunor – bas şi Kiss Huba Ernő – bas) susţin că ideea unui astfel de ansamblu cameral s-a conturat din necesitatea unei alternative. Cameralitatea e o stare, o energie ce se înfiripă aidoma unei efemeride şi transpare într-o funcţionalitate a comunicării dintre membrii formaţiei şi public.

Astfel, în Sotto Voce  se întâlnesc intr-un mod fericit opt  artişti, majoritatea fiind membrii ai Corului Filarmonicii de Stat din Oradea care, din anul 2009, şi-au asumat plăcerea de a cânta „altfel”(sotto voce!), abordând un repertoriu mai rar vehiculat în spaţiul concertistic convenţional.

Repertoriul se înscrie într-o arie stilistică a deschiderilor, în care distanţele dintre madrigalul renascentist şi prelucrările de tip postmodern a unor piese din zona swing, jazz sau rock se estompează, oferind publicului aceeaşi bucurie de care şi membrii octetului sunt înconjuraţi, în intimitatea muzicală autentică a tot ce înseamnă cameralitate.

Programul Ansamblului Vocal „Sotto Voce” pentru concertul din 27 sept. 2010, Casa de Cultură  a Municipiului Oradea va fi următorul:

1.Pierre Passereau – Il est bel et bon

2.Josquin des Prez – El grillo

3.Anon – Alla cazza

4.Jacques Arcadelt – Il bianco e dolce cigno

5.Pierre Certon – La la la, je ne lose dire

6.Beatles – Michelle

7.Beatles – Ob-la-di, ob-la-da

8.Beatles – And I love Her

9.Peter Knight – Swing low, sweet chariot

10.Dayton Ohio – Swing

11.Bob Chilcott – Greensleeves

12.Billy Joel – Lullabye

13.Duke Ellington – The creole love call

14.Rossini – Uvertura din „Barbierul din Sevilla”

Programul Toamnei Orădene pentru luni, 27 septembrie:


Ora 19:00 – Casa de Cultura a Municipiului Oradea, Piata Ferdinand Nr.4, Concert „De la clasic la Beatles” Cvartetul de coarde „Intermezzo” şi Ansamblul vocal „Sotto Voce”.

Pretul biletului este de 5 lei.

Programul Festivalul de Teatru Scurt


10:00 – Teatrul Arcadia – Spectacolul Apolodor, pinguinul călător

13:30 – Statui vivante, Teatrul de Stat Oradea, Trupa „Iosif Vulcan”, Str. Republicii

14:00 – Concert Hakeshet Klezmer Band Str. Republicii

17:00 – Insigna, atelier şi expoziţie handmade, Cloud Factory, Pasajul Vulturul Negru

18:00 – Codrii, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”,  Arad Teatrul de Stat Oradea (spectacol cu publicul pe scenă)

19:30 – Stand de carte Editura Humanitas, Casa de Cultură a Sindicatelor

20:00 – True West, Teatrul „Nottara” Bucureşti, Casa de Cultură a Sindicatelor (spectacol cu publicul pe scenă)

22:00 – A fi la timpul pe…trecut, Teatrul de Stat Constanţa, Queens Pub (spectacol în afara selecţiei oficiale)

22:00 – Sfârşit de concert, Experiment. Teatru Clandestin Oradea, Escape Club (spectacol în afara selecţiei oficiale)

This post was written by:

- who has written 4165 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult