Categorized | Social

57 de ani de când episcopul Bogdanffy a murit în închisorile comuniste

Episcopul romano-catolic  de Oradea și Satu Mare Bogdánffy Szilárd murea la 1 octombrie 1953, la 42 de ani, în închisoarea Aiud, din cauza condițiilor de detenție și a torturilor la care a fost supus de către personalul închisorii. În aceeași lună în care comemorăm dispariția sa, episcopul va fi beatificat, la 30 octombrie,  la Oradea, în prezența arhiepiscopului Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, care va prezenta decretul de beatificare.

Celebrarea va fi prezidată de cardinalul Erdő Péter, primatul Ungariei, la invitația episcopului romano-catolic de Oradea, Böcskei László. Episcopul Bogdánffy intră în istorie ca primul martir pentru credință al Bisericii Catolice din România, din perioada comunistă. Gândurile și rugăciunile catolicilor îl vor aminti, în acest început de octombrie, pe cel care a avut o viață scurtă dar tumultuoasă, unul dintre episcopii martiri ai anilor de la mijlocul secolului trecut.

Bogdánffy Szilárd Ignác s-a născut la 21 februarie 1911 în Banatul de Nord. A fost episcop romano-catolic de Satu Mare și Oradea de la 14 februarie 1949 până la sfârșitul vieții, când a sfârșit ca deținut politic. A absolvit Gimnaziul Piarist din Timișoara și Seminarul Teologic din Oradea. A fost hirotonit preot romano-catolic în catedrala din Oradea, la 29 iunie 1934, de către episcopul István Fiedler.

În perioada 1935-1939, a fost profesor la Gimnaziul Catolic din Oradea și duhovnic la Mănăstirea Ursulinelor din orașul de pe Criș. În anul 1939 a fost văzut ca unul dintre membrii cu sarcini importante în organizarea și activitatea Organizației de autoapărare din Valea lui Mihai, organizație care milita pentru rezistența comunității maghiare împotriva încercărilor de românizare. În octombrie 1939 a fost arestat, iar la 21 decembrie 1939 a fost trecut peste graniță împreună cu alți 35 de deținuți, dintre care 15 preoți romano-catolici.

Ani puțini, dar grei, de episcopat

Între 1940 – 1943, Bogdánffy Szilárd a efectuat studii de doctorat în filosofie și dogmatică la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta, obținând titlul de doctor în teologie. Reîntors în România, în anul 1944, a fost numit profesor la Gimnaziul Catolic „Szent József” din Oradea. În aprilie 1947 a fost ridicat la rangul de canonic al catedralei episcopale din Oradea și numit vicar episcopal.

Cu numai câteva zile mai înainte de arestatea episcopului de Satu Mare şi Oradea, Ioan Scheffler (martie 1949), Bogdánffy Szilárd a fost consacrat episcop al acestei dieceze.  El a fost consacrat în clandestinitate, la 14 februarie 1949, la vârsta de 38 ani, în Capela Nunțiaturii Apostolice din București, de către episcopul Gerald Patrick Aloysius O’Hara de Savannah, regent al Nunțiaturii Apostolice din România. În 5 aprilie, în același an, a fost arestat, la Oradea, fiind purtat prin închisoarile de la Jilava, Capul Midia, Sighet și Aiud.

Una dintre mărturiile care au rămas despre felul în care a îndurat regimul de detenție vine din partea episcopului greco-catolic de Lugoj, Ioan Ploscaru, care l-a amintit în memoriile sale drept blând și modest. Pentru disponibilitatea sa de a-i ajuta pe ceilalți a fost supus la torturi și izolat la „neagra” (celulă pentru un singur deținut, fără ferestre și fără posibilitatea așezării pe orizontală), unde rezistența umană era încercată la limitele extreme ale supraviețuirii.

Deși rareori vorbea despre suferințele proprii, de la episcopul Bogdánffy a rămas următoarea mărturie: „Oasele de la picioare mi-au fost dislocate, căci am primit 72 de lovituri la tălpi”. Bogdánffy Szilárd a murit în închisoarea din Aiud la 1 octombrie 1953, la vârsta de 42 ani.

Cel care i-a iubit pe toți, indiferent de credință

Una dintre mărturiile despre episcopul  Bogdánffy Szilárd este aceea a elevilor lui, care declarau despre el: „Nu făcea diferenţieri între cei de diferite confesiuni. Îi iubea şi îi ajuta pe toţi la fel. Nu a jignit pe nimeni niciodată nici în cea mai mică măsură, pe săraci i-a ajutat şi iubit în mod special. Pentru noi a fost un model. Avea un spirit naiv, copilăresc. A avut încredere în oameni chiar dacă aceştia au abuzat de încrederea lui. Şi noi l-am iubit cu toţii.

Fără cuvinte mari, el a fost cu adevărat sfânt!” După arestarea lui s-a pierdut aproape tot ce a avut – doar copia lucrării de doctorat, un ceas de argint cu iniţialele lui şi nişte ornate albe au rămas. Pe lângă ele, au rămas mărturii despre dăruirea sa pentrui biserică și pentru oameni. Episcopul Gerald Patrick Aloysius O’Hara de Savannah, care l-a uns episcop, se spune că i-a spus: „Pe tine frate Szilárd te sfinţesc pentru martiriu.” Era anul 1949, se știa că aceasta este singura direcție spre care se putea îndrepta un episcop catolic, în această țară: spre martiriu.

La 27 martie 2010, Papa Benedict al XVI-lea a aprobat Congregației pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul privitor la martirajul episcopului Bogdánffy Szilárd. Atunci când a ajuns în România vestea acestei decizii, arhiepiscopul romano-catolic de București Ioan Robu a spus: “Vestea beatificării episcopului Bogdánffy aduce mare bucurie în întreaga Biserică Catolică din România. Desigur, Bogdánffy, ca preot şi episcop, a slujit Dieceza de Oradea şi Satu Mare, dar ca martir pentru credinţă dă bucurie întregii Biserici Catolice”.

Ceremonia de beatificare va avea loc la 30 octombrie în catedrala romano-catolică din Oradea. La celebrare va fi prezent arhiepiscopul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, care va prezenta decretul de beatificare. Pentru a prezida celebrarea, Episcopul de Oradea, Mons.  Böcskei László, l-a invitat pe Cardinalul Erdő Péter, Primatul Ungariei.

Acesta va fi beatificat la 30 octombrie 2010, la Oradea, în prezența arhiepiscopului Angelo Amato, Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, care va prezenta decretul de beatificare. Celebrarea va fi prezidată de cardinalul Erdő Péter, Primatul Ungariei, la invitația monseniorului Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea.

Atunci când un mărturisitor al credinței moare pentru convingerile sale, el este amintit în primul rând în rugăciunile celor care țin de Biserica sa. Atunci când acesta a fost un om care nu a ținut cont de diferențele de credință sau rang social, în dragostea față de semenii săi, el este un martir al tuturor celor care cred în Bine, ca valoare supremă.

Bogdánffy Szilárd este un sfânt al Oradiei și al României, nu doar al Diecezei Romano-Catolice de Oradea și Satu Mare, fiind unul dintre aceia care, în anii de teroare comunistă, prin dăruirea sa față de cei pe care îi păstorea, dar și pentru toți cei năpăstuiți și aflați sub teroare, a făcut să se vadă cu încă un strop mai multă lumină și speranță în spiritualitatea din vestul țării.

Și prin beatificarea sa ne vom aduce aminte că istoria nu trebuie doar consemnată ci că marile mărturii împotriva perioadelor aberante, cum a fost și comunismul, trebuie păstrate în suflet și readuse drept pildă urmașilor, mai mult decât ținute în tomuri pline de praf.

Ramona Băluțescu

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult