Categorized | Educatie

„Bolnavul închipuit“ la Toamna Orădeană

Festivalul Toamna Orădeană va continua şi luni la Casa de Cultura a Municipiului Oradea, Piata Ferdinand nr 4, cu piesa de teatru pentru copii „Bolnavul inchipuit“.

Reprezentaţia va începe la ora 19.00, iar preţul biletului va fi 5 lei.

„Argan, personajul central al comediei este un ipohondru obsedat de boli imaginare. Drept care hotaraste sa-si marite fiica cu un doctor, in felul acesta, socotea el, ar avea mereu in preajma un doctor care-l va ingriji cu respect si devotament, oferindu-i cele mai bune medicamente. Ce conteaza ca pretendentul-medic e un caraghios pe care fiica lui nu-l iubeste? Egoist, tatal se gandeste numai la el si la imaginarele sale boli.

Cel mai indicat sa-i devina ginere ar fi, dupa parerea lui, Thomas Diafoirus, care, intre altele, e si bogat. Unde mai pui ca si doctorul Purgon, care n-are familie, ii va lasa o frumoasa si consistenta mostenire. “Socotelile” meschine ale inchipuitului bolnav sunt luate peste picior, ba chiar incurcate cu haz, de servitoarea Toinette, fata simpla, inteligenta si curajoasa care, in numele bunului simt, isi contrazice cu umor si haz stapanul.

Mirat din cale afara de obraznicia si indrazneala “ticaloasei servitoare”, Argan ii tine piept doar cu argumentele inchipuitelor sale boli. In zadar incearca el sa faca fata asalturilor tinerei si simpaticei Toinette, aliata domnisoarei, ca nu reuseste si, in final, planurile sale fara nici o noima sunt abil dejucate de fiica lui Argan si adorabila sa complice, Toinette.

Casatoria planuita cu acel caraghios Diafoirus nu va avea loc, razboiul cu Argan il castiga Toinette”

explică criticul de teatru Elisabeta Pop.

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult