Categorized | Cultură

Spectacol de excepţie realizat de români şi maghiari la Oradea

Joi, 7.10.2010, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Biró Rozália a prezentat ultimul eveniment din cadrul Toamnei Orădene, respectiv spectacolul cu titlul „Vagyok, ami vagyok – I am that I am” (Sunt ceea ce sunt), ce va avea loc luni, 11 octombrie, ora 19:00, la Teatrul Arcadia.

La conferinţă au mai particiapt compozitorul Florian Chelu  şi actorul Matyas Zsolt.

„Suntem o comunitate bogată în ceea ce priveşte valorile culturale, artiştii, dar nu suntem întotdeauna suficient de înţelepţi pentru a-i promova şi respecta. Prin intermediul acestui spectacol vom avea posibilitatea să luăm parte la ceva inedit, nemaipomenit. În numele administraţiei locale, le mulţumesc celor care au lucrat la acest proiect”

a declarat viceprimarul Biró Rozália.

Anul acesta Atelierul Teatral „Varázshegy” Színházi Műhely şi-a propus să realizeze un spectacol inedit cu titlul „Vagyok, ami vagyok – I am that I am” (Sunt ceea ce sunt), al cărui scenariu este alcătuit din texte şi sonete de William Shakespeare, desenând astfel un portret complex al scriitorului. Acest portret este alcătuit din două feţe: una a luminii – cea din lumea sonetelor, iar cealaltă a întunericului – marcată prin personajele dramatice.

Unul din atuurile spectacolului este faptul că sonetele sunt cântate, muzica acestora fiind compusă de către compozitorul Florian Chelu Madeva, care este primul şi momentan singurul compozitor pe plan mondial care a realizat integrala muzicală a sonetelor lui W. Shakespeare.

Un alt aspect important este că echipa care participă la realizarea proiectului,  prin componenţa sa multinaţională şi multiculturală, ar putea fi un adevărat model european. Spectacolul este bilingv: Sonetele vor fi interpretate în limba engleză de către un actor-cântăreţ de origine engleză, iar textele dramatice în limba maghiară. Pe parcursul spectacolului va fi asigurată traducerea simultană în limba română şi maghiară, prin subtitrare.

Echipa realizatoare:

Scenariul: M. Józsa Timea şi Mátyás Zsolt Imre

Scenografia: Janis Vasilatos

Participă: Mátyás Zsolt (Teatrul de Stat Maghiar „Csiky Gergely” Timişoara)

David Luke Michael Bryan (Marea Britanie) – voce

Florian Chelu Madeva – chitară

Mircia Covaci – flaut

Alexandrina Chelu – voce, efecte

Regia: Mátyás Zsolt Imre

Premiera: 11 octombrie 2010, ora 19:00, Teatrul Arcadia

Preţul biletelor: 15 lei, respectiv 10 lei pentru pensionari, elevi  şi studenţi. Biletele sunt puse în vânzare la magazinul Kingart de pe str. Republicii, nr.13.

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult