Categorized | Social

O nouă întâlnire între universitarii orădeni şi cei de la Chişinău

În seria de manifestări comune în domeniul istoriei dintre Universitatea din Oradea şi Univeritatea de Stat a Republicii Moldova a avut loc la Chişinău între 7 şi 9 octombrie a patra întâlnire pusă sub genericul „Societatea românească între frontiere imperiale”. Cu această ocazie a fost lansat al treilea volum comun al istoricilor din Oradea şi Chişinău: „Politici imperiale în Estul şi Vestul spaţiului românesc”.

Întâlnirea a avut două secţiuni: „Anul 1940 în destinul colectiv al românilor” şi „Centru şi periferie în istoria românilor: modele, transferuri, interacţiuni” cu participarea istoricilor de la la cele două instituţii, de la alte universităţi, institute de profil din România si Republica Muldova plus participarea unor înalte personalităţi ale vieţii publice din Republica Moldova, între care şi vice-prim-ministrul Guvernului, Ion Negrei.

Universitatea din Oradea a fost reprezentată de prof.univ.dr. Barbu Ştefănescu, prorector cu relaţiile internaţionale, prof.univ. Sorin Şipoş, prodecan al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, lector univ. dr. Mircea Brie, şeful catedrei de Studii Europene. Relaţii Internaţionale, conf.univ.dr. Gabriel Moisa şi lector univ. dr. Florin Sfrengeu de la Departamentul de Istorie.

Cu această ocazie a fost lansat al treilea volum comun al istoricilor din Oradea şi Chişinău în trei ani de colaborare, Politici imperiale în Estul şi Vestul spaţiului românesc, apărut la Editura Universităţii din Oradea şi Editura Cartdidact din Chişinău, ce adună lucrările prezentate în cadrul sesiunii precedente, ţinută la Oradea în iunie 2010.

Tot cu această ocazie s-a hotărât înfiinţarea unui Centru de Studii Imperiale „Chişinău-Oradea”, sub egida celor două universităţi, susţinut de Academia Română şi de Departamentul Românilor de Pretutindeni al Guvernului României, centru care să studieze  consecinţele politicilor imperiale în estul şi vestul spaţiului românesc.

This post was written by:

- who has written 4326 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult