Categorized | Social

O nouă întâlnire între universitarii orădeni şi cei de la Chişinău

În seria de manifestări comune în domeniul istoriei dintre Universitatea din Oradea şi Univeritatea de Stat a Republicii Moldova a avut loc la Chişinău între 7 şi 9 octombrie a patra întâlnire pusă sub genericul „Societatea românească între frontiere imperiale”. Cu această ocazie a fost lansat al treilea volum comun al istoricilor din Oradea şi Chişinău: „Politici imperiale în Estul şi Vestul spaţiului românesc”.

Întâlnirea a avut două secţiuni: „Anul 1940 în destinul colectiv al românilor” şi „Centru şi periferie în istoria românilor: modele, transferuri, interacţiuni” cu participarea istoricilor de la la cele două instituţii, de la alte universităţi, institute de profil din România si Republica Muldova plus participarea unor înalte personalităţi ale vieţii publice din Republica Moldova, între care şi vice-prim-ministrul Guvernului, Ion Negrei.

Universitatea din Oradea a fost reprezentată de prof.univ.dr. Barbu Ştefănescu, prorector cu relaţiile internaţionale, prof.univ. Sorin Şipoş, prodecan al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, lector univ. dr. Mircea Brie, şeful catedrei de Studii Europene. Relaţii Internaţionale, conf.univ.dr. Gabriel Moisa şi lector univ. dr. Florin Sfrengeu de la Departamentul de Istorie.

Cu această ocazie a fost lansat al treilea volum comun al istoricilor din Oradea şi Chişinău în trei ani de colaborare, Politici imperiale în Estul şi Vestul spaţiului românesc, apărut la Editura Universităţii din Oradea şi Editura Cartdidact din Chişinău, ce adună lucrările prezentate în cadrul sesiunii precedente, ţinută la Oradea în iunie 2010.

Tot cu această ocazie s-a hotărât înfiinţarea unui Centru de Studii Imperiale „Chişinău-Oradea”, sub egida celor două universităţi, susţinut de Academia Română şi de Departamentul Românilor de Pretutindeni al Guvernului României, centru care să studieze  consecinţele politicilor imperiale în estul şi vestul spaţiului românesc.

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult