Categorized | Cultură

Duminică, sunteţi invitaţi la un concert Karl Ditters von Dittersdorf

Festivalul M.Haydn, W.Pichl, C.D.von Dittersdorf, se apropie de sfârşit. Duminică, 17 octombrie, de la ora 19:00, la Biserica Sfântul Ladislau, va avea loc ultimul eveniment al festivalului, seara muzicală dedicată compozitorului Karl Ditters von Dittersdorf.

Festivalul care îi oamgiază pe cei trei mari compozitori care au trăit şi au creat la Oradea, a ajuns la cea dea VII-a ediţie. După ce pe 10 octombrie Festivalul a deputat cu un concert Michael Haydn iar pe 13 orădenii au putut audia un concert cu piese compuse exclusive de Wenzel Pichl, duminică, 17 octombrie a venit rândul lui Karl Ditters von Dittersdorf să fie omagiat.

Carl Ditters von Dittersdorf s-a născut la Viena în anul 1739. La doar şase ani, viitorul compozitor a fost dat la un colegiu iezuit pentru a învăţa tainele muzicii clasice. În 1764 este numit concert maistru în orchestra curţii episcopale a lui Ádám Patachich din Oradea. Aici a fost prieten cu ceilalţi doi mari compozitori sărbătoriţi în cadrul Festivalului, Wenzel Pichl şi Michael Haydn.

Program:

„Menuett” – Costin Szabó Éva – vioară, Thurzó Zoltán – pian;

„Andante Cantabile” – Thurzó Sándor József – violă, Thurzó Zoltán – pian;

„Trio Nr.1” – Costin Szabó Éva – vioară, Tokaji Ágnes – vioară, Bozsódi Beáta – violoncel;

„Sonata Nr.1 pentru vioară şi pian” – Oláh Boglárka – vioară, Thurzó Zoltán – pian.

„Trio Nr.2” – Costin Szabó Éva – vioară, Tokaji Ágnes – vioară, Marcu Sikes Ágnes – violoncel;

„Symphonie Concertante” – Thurzó Sándor József – violă, Kinda Péter – contrabas,  Thurzó Zoltán – pian.

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult