Categorized | Social

Malurile Crişului vor deveni loc de promenadă şi agrement

După ce s-a ocupat de iluminat şi de internet pe malurile Crişului din Oradea, municipalitatea împreună cu Administraţia Bazinală de Apă Crişuri (ABA Crişuri) vrea să continue amenajarea malurilor crişurilor în aşa fel încât să se poată circula (pe jos sau cu bicicleta) din Ioşia şi până în Centru. Mai mult, autorităţile locale intenţionează să amenajeze o bază de agrement pe malul Crişului, lucrările fiind deja demarate.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan împreună cu directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor au vizitat astăzi malurile Crişului din dreptul Primăriei şi până la ieşirea din Oradea.


Pe parcurs sau oprit în mai multe locuri pentru a explica opiniei publice care este stadiul lucrărilor de amenajare ale malurilor apei şi ce intenţionează să se mai facă.

Promenadă pe malul Crişului

Ilie Bolojan s-a arătat foarte încântat de colaborarea pe care o are cu ABA Crişuri.

„Intenţionăm să amenajăm această suprafaţă în aşa fel încât din Ioşia şi până în centrul municipiului să se poată veni pe jos sau cu bicicleta pe malul Crişului”

a declarat Bolojan. În ceea ce priveşte modul în care s-au realizat şi continuă să se efectueze lucrările, Pásztor Sándor a declarat:

„Am încercat să lucrăm la maluri doar din apă, în aşa fel încât să nu trebuiască să tăiem niciun copac. Termenul de finalizare al acestui tronson va fi până în luna decembrie, iar a întregului mal până în primăvară. Deocamdă, lucrările au costat 3,6 milioane de lei, dar intenţionăm să mai facem rost de bani de la Apele Române pentru tronsonul de la podul Dacia în aval”.


Conform municipalităţii

„Valoarea totală a lucrărilor este de 9 milioane lei, contribuţia Primăriei constând în amenajarea băncilor de odihnă, precum şi asigurarea iluminatului public în zonă”.

Totodată, s-a anunţat şi terminarea lucrărilor de amenajare a malului stâng al Crişului Repede, pe tronsonul Pod Decebal – pod de pontoane.

„Cu privire la Podul Decebal, am dat ordin să se facă o rampă de coborâre în locul scărilor pentru ca să poată urca pe ele persoanele care sunt în cărucioare, bicicliştii şi femeile care au copii mici în cărucioare şi vor şi ei să se plimbe pe malul apei. Se vor demola actualele scări şi până la sfârşitul anului se va rezolva şi această problemă”

a explicat Ilie Bolojan.

Singurul lucru pe care noi, cei de la Oradea Press, nu l-am prea înţeles, este cel legat de curăţenia şi mirosul greu pe care l-am simţit pe alocuri pe malul apei. Directorul Pásztor Sándor ne-a explicat că se adună săptămânal foarte multe peturi şi gunoaie din apă şi că aceasta se încadrează în normele europene în ceea ce priveşte calitatea. Poate că aici ar trebui mai multă implicare pentru că altfel, există posibilitatea ca toată investiţia şi munca administraţiei publice şi a ABA Crişuri să devină inutile.

Cine ar dori să se plimbe pe malul unei ape plină de gunoaie (şi când spunem asta nu ne referim doar la peturi ci şi la vegetaţia care creşte haotic pe mal sau chiar în mijlocul apei) şi cu un miros greu?

Loc nou de agrement pentru orădeni

Orădenii care obişnuiau să iasă la plajă sau să facă baie în Criş vor avea un nou motiv de bucurie. De la priza de apă din cartierul Rogerius în aval Administraţia Naţională „Apele Române” şi Direcţia „Apelor Crişuri” a amenajat un loc de agrement pentru orădeni. Locul pe care s-a făcut această amenajare a fost un fel de „groapă de gunoi ilegală”.

„Înainte, în acest loc a fost dezastru. Era plin de boschetari şi de mizerie. Probabil că mulţi vor începe, din nou, să facă scandal pentru că i-am deranjat. Au stat ani în şir în această mizerie şi nu i-a deranjat nimeni şi venim noi să facem amenajări pe aici”

a declarat Ilie Bolojan referindu-se, în principal, la opoziţia pe care o fac unii cetăţeni sau factori politici atunci când se încearcă îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în Oradea.

„Primul tronson de aproximativ trei hectare l-am amenajat deja şi încercăm să deschidem mai mult albia Crişului. În primăvară vom termina deja o bună bucată din această zonă de agrement şi va trebui să discutăm despre întreţinerea ei. Va fi o zonă însămânţată cu spaţiu verde.

Avem însă o problemă că, de aici şi până în aval, Crişul îşi schimbă albia în permanenţă şi va trebui să regularizăm. De altfel, în primăvară vom avea mai multe discuţii cu municipalitatea şi cetăţenii municipiului cu privire la modul în care vom amenaja acest spaţiu”

a explicat Pásztor Sándor.

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult