Categorized | Cultură

„Sufletul viu” al Oradiei surprins într-o carte memorabilă

Corneliu Crăciun şi-a lansat miercuri, 27 octombrie, în sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea, cartea „Viaţa cotidiană în Oradea interbelică”, apărută la editura Primus şi tipărită cu sprijinul financiar al Consiliului Local. Manifestarea a fost organizată de Fundaţia Academia Civică Bihor, în cadrul seriei de conferinţe în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea.

Evenimentul a fost moderat de Eugenia Mitraşcă, preşedintele filialei Bihor a Fundaţiei Academia Civică. Despre carte au vorbit profesorii Ion Zainea şi Lucia Cornea, de la Universitatea Oradea.

Cartea lui Corneliu Crăciun vine să se situeze într-o continuitate a altor lucrări mai vechi sau mai noi privind oraşul de pe Crişul Repede, a spus Ion Zainea, care a subliniat faptul că autorul reuşeşte să ne transfere în atmosfera epocii, reflectând „sufletul viu a ceeea ce a fost”.

La rândul ei, Lucia Cornea a afirmat că „C. Crăciun este partizanul fără rezerve al unor abordări moderne ale istoriei”, arătând că unele capitole ale cărţii sunt adevărate eseuri, în urma citirii cărora ai sentimentul că eşti martorul contemporan al vieţii dintr-un oraş interbelic dinamic, cochet şi multicolor.

This post was written by:

- who has written 4423 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult