Categorized | Cultură

„Sufletul viu” al Oradiei surprins într-o carte memorabilă

Corneliu Crăciun şi-a lansat miercuri, 27 octombrie, în sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea, cartea „Viaţa cotidiană în Oradea interbelică”, apărută la editura Primus şi tipărită cu sprijinul financiar al Consiliului Local. Manifestarea a fost organizată de Fundaţia Academia Civică Bihor, în cadrul seriei de conferinţe în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea.

Evenimentul a fost moderat de Eugenia Mitraşcă, preşedintele filialei Bihor a Fundaţiei Academia Civică. Despre carte au vorbit profesorii Ion Zainea şi Lucia Cornea, de la Universitatea Oradea.

Cartea lui Corneliu Crăciun vine să se situeze într-o continuitate a altor lucrări mai vechi sau mai noi privind oraşul de pe Crişul Repede, a spus Ion Zainea, care a subliniat faptul că autorul reuşeşte să ne transfere în atmosfera epocii, reflectând „sufletul viu a ceeea ce a fost”.

La rândul ei, Lucia Cornea a afirmat că „C. Crăciun este partizanul fără rezerve al unor abordări moderne ale istoriei”, arătând că unele capitole ale cărţii sunt adevărate eseuri, în urma citirii cărora ai sentimentul că eşti martorul contemporan al vieţii dintr-un oraş interbelic dinamic, cochet şi multicolor.

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult