Categorized | Social

Prezenţă bihoreană onorabilă la Festivalul Maria Lătăreţu

În perioada 8-11 noiembrie a avut loc la Târgu Jiu cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional de Folclor Maria Lătăreţu. Din partea judeţului Bihor au participat Oana Lianu (membră a juriului) şi Ioana Urs, care a şi obţinut premiul II.

Opinia unanimă a juriului a fost că această ediţie a fost, poate cea mai bună de pînă acum în întreaga istorie a festivalului. Juriul, care a avut o misiune foarte grea, a fost format, din mai multe personalităţi precum Gheorghe Oprea, Gabriela Rusu Păsărin, Elise Stan, Eugenia Florea, Oana Lianu, Roxana Gibescu, Gelu Stan şi George Prodescu.

Anul acesta „Trofeul Maria Lătăreţu” a plecat în judeţul Olt, fiind câştigat de Emilia Dorobanţu. Participarea bihorului la festival a fost dublă, alături de Oana Lianu participând şi Ioana Urs, care a şi obţinut un binemeritat premiu II, demonstrând, ca de fiecare dată, calităţi vocale de excepţie.

Orchestra care a acompaniat concurenţii şi invitaţii a fost cea a ansamblului profesionist „Doina Gorjului” avându-i ca dirijori pe Marcel Parnica şi Aurel Blondea.

Recitalul Oanei Lianu, o suită bănăţeană, urmată de „Ciocârlia”, interpretată atât instrumental cât şi vocal, s-a bucurat de un foarte mare succes din partea publiciului gorjean, dar şi din partea juriului, care i-a acordat calificativul excepţional.

Partea inedită şi, fără îndoială, cea mai încărcată de emoţie a ediţiei, a constituit-o inaugurarea Casei Memoriale a Mariei Lătăreţu de la Bălceşti, Gorj, devenită muzeu, şi unde, de asemenea, Oana Liana a avut bucuria şi onoarea de a susţine un recital în memoria celei numite „Privighetoarea Gorjului”.

This post was written by:

- who has written 4190 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult