Categorized | Oradea

Opoziţia din Bihor îi consideră pe udemerişti şantajişti

Chiar dacă, la nivel local, liberalii şi udemeriştii sunt parteneri de coaliţie, Lucia Varga i-a acuzat destul de dur pe udemerişti, despre care a spus că sunt şantajişti. Pe aceeaşi linie s-a plasat şi Ioan Mang care, discutând despre pretenţiile UDMR cu privire la Legea Educaţiei, a explicat că aceştia au de gând să politizeze şi mai mult învăţământul minorităţii maghiare.

Săptămâna trecută, doi dintre parlamentarii Bihoreni au luat în discuţie Legea Educaţiei şi pretenţiile pe care udemeriştii le au cu privire la acestă lege ajungând la aceeaşi concluzie: Guvernul Boc este şantajabil. Primul care a sărit la gâtul udemeriştilor a fost Ioan Mang care a declarat:

„Deşi s-a vorbit mult despre depolitizare şi descentralizare, prin noua Lege a Educaţiei UDMR vrea să politizeze şi mai mult învăţământul minorităţii maghiare. Nicio decizie într-o şcoală cu predare în limba maghiară nu se va putea lua fără avizul partidului minoritar reprezentant în parlament.

Toate şcolile cu predare în limba maghiară vor fi conduse în mod direct şi exclusiv de UDMR ceea ce nu este absolut deloc normal. Un exemplu în acest sens. Directorii în învăţământ sunt aleşi prin concurs dar acolo unde este şcoală cu predare în limba maghiară pentru a fi director este nevoie, conform noii Legi a Educaţiei de avizul grupului parlamentar minoritar. Aşa ceva nu este posibil într-o ţară care se vrea Europeană.

Dacă în generală, limba română se învaţă ca limbă străină, nouă ni se pare normal ca istoria şi geografia să se înveţe în limba română, în acest fel tinerii pregătindu-se pentru liceul care, în cele mai multe situaţii, se face în limba română. Apoi, dacă limba română este tratată ca limbă străină, credem noi că e necesar ca profesorul care va preda această limbă să fie specializat pe limba română.

Toate acestea pentru că noi considerăm că toţi tinerii trebuie să aibă aceeaşi şansă pe piaţa muncii, indiferent de naţionalitatea pe care o are. Am avut în audienţă o mulţime de persoane care s-au plâns că nu îşi pot găsi loc de muncă pentru că nu vorbesc corect limba română. Noi, am încercat şi vom încerca în continuare să stopăm orice tendinţă de segregare a învăţământului pe criterii etnice.

Un domn inginer din Salonta îmi povestea că Colegiul Arany Janos este împărţit în două clădiri distincte pentru a separa românii de maghiari. Suntem în UE, într-o Europă în care nu îşi au rostul astfel de tendinţe de segregare”

a declarat Ioan Mang care a spus că îi consideră vinovaţi de acestă situaţie în primul rând pe guvernanţi pentru că cedează şantajului pe care îl face UDMR la nivel înalt.

De o părere asemănătoare a fost şi Lucia Varga din PNL, care a declarat:

„Guvernul Boc este unul şantajabil. Vrea cu tot dinadinsul să rămână la putere şi face orice pentru partenerii din UDMR. Aşa cum ne-a obişnuit, PDL este gata să sacrifice viitorul copiilor noştrii pentru propriile lor interese”.

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult