Categorized | Oradea

Opoziţia din Bihor îi consideră pe udemerişti şantajişti

Chiar dacă, la nivel local, liberalii şi udemeriştii sunt parteneri de coaliţie, Lucia Varga i-a acuzat destul de dur pe udemerişti, despre care a spus că sunt şantajişti. Pe aceeaşi linie s-a plasat şi Ioan Mang care, discutând despre pretenţiile UDMR cu privire la Legea Educaţiei, a explicat că aceştia au de gând să politizeze şi mai mult învăţământul minorităţii maghiare.

Săptămâna trecută, doi dintre parlamentarii Bihoreni au luat în discuţie Legea Educaţiei şi pretenţiile pe care udemeriştii le au cu privire la acestă lege ajungând la aceeaşi concluzie: Guvernul Boc este şantajabil. Primul care a sărit la gâtul udemeriştilor a fost Ioan Mang care a declarat:

„Deşi s-a vorbit mult despre depolitizare şi descentralizare, prin noua Lege a Educaţiei UDMR vrea să politizeze şi mai mult învăţământul minorităţii maghiare. Nicio decizie într-o şcoală cu predare în limba maghiară nu se va putea lua fără avizul partidului minoritar reprezentant în parlament.

Toate şcolile cu predare în limba maghiară vor fi conduse în mod direct şi exclusiv de UDMR ceea ce nu este absolut deloc normal. Un exemplu în acest sens. Directorii în învăţământ sunt aleşi prin concurs dar acolo unde este şcoală cu predare în limba maghiară pentru a fi director este nevoie, conform noii Legi a Educaţiei de avizul grupului parlamentar minoritar. Aşa ceva nu este posibil într-o ţară care se vrea Europeană.

Dacă în generală, limba română se învaţă ca limbă străină, nouă ni se pare normal ca istoria şi geografia să se înveţe în limba română, în acest fel tinerii pregătindu-se pentru liceul care, în cele mai multe situaţii, se face în limba română. Apoi, dacă limba română este tratată ca limbă străină, credem noi că e necesar ca profesorul care va preda această limbă să fie specializat pe limba română.

Toate acestea pentru că noi considerăm că toţi tinerii trebuie să aibă aceeaşi şansă pe piaţa muncii, indiferent de naţionalitatea pe care o are. Am avut în audienţă o mulţime de persoane care s-au plâns că nu îşi pot găsi loc de muncă pentru că nu vorbesc corect limba română. Noi, am încercat şi vom încerca în continuare să stopăm orice tendinţă de segregare a învăţământului pe criterii etnice.

Un domn inginer din Salonta îmi povestea că Colegiul Arany Janos este împărţit în două clădiri distincte pentru a separa românii de maghiari. Suntem în UE, într-o Europă în care nu îşi au rostul astfel de tendinţe de segregare”

a declarat Ioan Mang care a spus că îi consideră vinovaţi de acestă situaţie în primul rând pe guvernanţi pentru că cedează şantajului pe care îl face UDMR la nivel înalt.

De o părere asemănătoare a fost şi Lucia Varga din PNL, care a declarat:

„Guvernul Boc este unul şantajabil. Vrea cu tot dinadinsul să rămână la putere şi face orice pentru partenerii din UDMR. Aşa cum ne-a obişnuit, PDL este gata să sacrifice viitorul copiilor noştrii pentru propriile lor interese”.

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult